Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsimessä on lisää henkilöitä mukaan saattohoidon vapaaehtoistoimintaan kuuntelijoiksi ja arjen ilon tuottajiksi – Vapaaehtoinen: ”En ole koskaan tehnyt mitään näin merkityksellistä ja arvokasta”

Kuopiolainen Niina Kuronen, 31, on löytänyt lisää merkityksellisyyttä elämäänsä toimimalla Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksessä saattohoidon vapaaehtoisena parin vuoden ajan.

– Ajattelen, että en ole koskaan tehnyt mitään näin merkityksellistä ja arvokasta, mitä tämä tehtävä on, kun ollaan tekemisissä elämää suurempien asioiden kanssa, hän luonnehtii.

Muun alan asiantuntijatehtävissä työskentelevä Kuronen osallistuu vapaaehtoistoimintaan keskimäärin kerran viikossa Kuopion kaupungin saattohoidon tukiyksikkö Lehtola-kodissa Harjulan sairaalassa.

– Yleensä käynnilläni menen yhden henkilön luokse ja annan aikaani yhdelle kerrallaan. Merkityksellisyyden tunne tulee ehkä siitä, että voin antaa aikaani ihmiselle, joka sitä oikeasti tarvitsee juuri siinä hetkessä, hän kertoo.

– Aina kun menen osastolle, niin rauha laskeutuu, vaikka työpäiväni olisi ollut kovin kiireinen. Kun auton saa parkkiin, nousee hissillä ylös ja avaa osaston ovet, tulee heti sellainen tunne, ettei ole enää kiire yhtään mihinkään, kaikki pysähtyy, Kuronen kuvailee.

Hän kertoo pohtineensa ennen vapaaehtoistyöhön hakeutumista, onko hänellä riittävästi elämänkokemusta kohdata saattohoidon elämäntilanteessa oleva ihminen.

– Nyt ajattelen, että kun on oma itsensä ja avoin, kohtaa ihmisen ihmisenä ja menee omana itsenään paikalle, niin se riittää.

Vapaaehtoisena toimiminen on antanut Niina Kuroselle paljon ja opettanut asioita elämästä.

– Kiitollisuus elämälle ja hetkessä eläminen ovat isoja teemoja. Aina kun osastolta lähtee, tuntuu, että sydän on täynnä kiitollisuutta elämästä. Siitä, että voi kävellä, hengittää ja tehdä kaikkia omia juttuja, hän luettelee.

– Olen kiitollinen jokaisesta kohtaamisesta. Jokainen kohtaaminen on merkityksellinen, sillä jokainen ihminen jättää jonkinlaisen jäljen. Koen, että vapaaehtoisena toimiminen antaa paljon enemmän kuin ottaa.

Tukihenkilötoiminnan koordinaattori Anne Rautiainen Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksestä kertoo, että saattohoidon vapaaehtoisena toimii tällä hetkellä noin 15 vapaaehtoista Kuopion alueella.

– He toimivat tukijoina, rinnalla kulkijoina, kuuntelijoina, keskustelijoina ja arjen ilon tuottajina sekä sairastuneille että läheisille, hän sanoo.

– Hyvin tavallisen ihmisen taidoin pärjää tässä tehtävässä, ihan omana itsenään, Rautiainen vakuuttaa.

Yhdistys etsii toimintaan mukaan uusia vapaaehtoisia, joilla on halua ja aikaa kohdata ihmisiä, vakaa elämäntilanne ja jaksamista.

– Suuri rikkaus on se, että meillä on mukana toiminnassa hyvin eri-ikäisiä ihmisiä. Vapaaehtoiset ovat osastolla mahdollistajia, jotka tuovat arjen tuulahdusta ja iloa esimerkiksi koristelemalla osastoa juhlapyhien teeman mukaisesti. Myös musisoijia on mukana.

Saattohoidon vapaaehtoisella pitää olla koulutus käytynä, ennen kuin toimintaan voi lähteä mukaan.

– Meillä vapaaehtoistoimintaan hakeutuvat haastatellaan ensin ja sitten on vuorossa kaksi iltapäivää ja yhden kokonaisen päivän kestävä koulutus. Vapaaehtoisilla on myös koordinaattori ja työnohjaukset tukenaan, Anne Rautiainen selvittää.

– Hakuaikaa on lokakuun loppuun ja koulutus on marraskuussa.

Valtakunnallista palliatiivisen ja saattohoidon päivää vietetään vuosittain lokakuun toisena lauantaina, tänä vuonna 8. lokakuuta.

– Päivää vietetään maailmanlaajuisesti. Meillä yhdistyksessä tuodaan esille saattohoidon vapaaehtoistoimintaa ja sen merkitystä, Rautiainen summaa.