Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannattaako Kanttilaa pelastaa 8–9 miljoonalla eurolla? – Kaupunginhallitus kerää faktoja ja aikoo tehdä ripeästi ratkaisun Minna Canthin kotitalon kohtalosta

Minna Canthin talo ry yrittää kerätä varoja Minna Canthin kotitalon peruskorjausta varten. Yhdistyksen kotisivulla olevassa hankesuunnitelmassa arvioidaan saneerauksen hinnaksi 6,8 miljoonaa euroa. Ylen jutussa (20.8.) vielä puhuttiin 4,6 miljoonan euron kustannuksista. Nykyisessä maailmantilanteessa Kuopion kaupungin toimialajohtaja Hannu Väänänen arvioi Kanttilan peruskorjauksen maksavan 8–9 miljoonaa euroa.

Vuonna 2017 kaupunki on tukenut Kanttilaa 50 000 eurolla ja myynyt Kanttilan tontin 270 000 eurolla Kanttilan talo ry:lle, jotta korjaushanke saisi pääomia. Vuosina 2019–2021 lautakunta on tukenut Kanttilaa 14 000 eurolla ja yksityishenkilönä Paavo Lipponen on antanut talon korjaustalkoisiin 10 000 euron lahjoituksen.

Kanttilan hyvin tunteva kulttuurivaikuttaja ei halua nimeään julkisuuteen. Hän arvioi, että valtion mahdollinen avustusraha edellyttäisi sitä, että kaupunki laittaisi noin puolet kuluista kuntarahoituksella.

– Arvioin, että pieni klikki ajaa vahvasti Kanttilan peruskorjaamista hinnalla millä hyvänsä. Kyllä Kuopiossa on Minna Canthin perintöä vaalittu muutenkin nimeämällä hänen kunniakseen katu, symposium ja koulu. Minnalla on myös oma patsaansa, vaikka se kuuluisi arvopaikalle esimerkiksi kaupungintalon viereen.

– Epäilen, että Minna itsekin olisi harmissaan bisnesnaisena, jos huonokuntoiseen taloon upotetaan suuria summia. Korjaukset olisivat niin mittavia, että voiko niiden jälkeen taloa enää pitää kulttuurihistoriallisesti arvokkaana?

Emme tee veronmaksajien rahoilla päätöstä kevyin perustein.

Poliitikot ja viranhaltijat ovat talon kohtalosta vaitonaisia ja näyttävät pelkäävän kulttuurikielteistä mainehaittaa. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas ilmoitti, että kaupungin tiedotus Kanttilasta on keskitetty hallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskeliselle.

Eskelinen toivoo, että päätös Kanttilasta tehtäisiin ripeästi, koska Kanttilan kohtalo on roikkunut epäselvänä vuosikymmenien ajan.

– Kaupunginhallitus ei ole keskustellut aiheesta vielä puoleen eikä toiseen. Menestyvän kaupungin pitää vaalia kulttuurihistoriallisia arvoja. Keräämme tällä hetkellä faktoja hankkeesta. Emme tee veronmaksajien rahoilla päätöstä kevyin perustein tai mielikuvien pohjalta. Haluaisin selvittää rahoitusratkaisua myös valtakunnan tasolla, sanoo Eskelinen.

Minna Canthin perinteestä pitkään puhunut entinen yhteiskoulun rehtori Risto Lyytikäinen sanoo Kanttilan taloa lahoksi homepesäksi. Hän muistuttaa, että Minna Canthin perintö tyttöjen ja poikien sekä työväestön tasa-arvon edistäjänä kytkeytyy Kuopion yhteiskoulun historiaan.

– Hävittämällä yhteiskoulun nimi ja nimittämällä nykyinen musiikkilukio ”Lumitiksi” oli farssi. Yhteiskoulun nimen hävittämisellä turmeltiin Minna Canthin todellinen perintö. Kanttila on vain laho rakennus ja aivan toisen luokan kysymys kuin yhteiskoulun hävittäminen, rinnastaa Lyytikäinen.

Joidenkin kulttuuripiirien mukaan VB-valokuvakeskus voisi toimia kulttuurikeskuksena ja ylläpitää Minna Canthin perintöä. Toimialajohtaja Väänäsen mukaan kaupungin palvelutuotannosta vapautuvien tilojen jatkokäytöstä on keskusteltu VB:n kanssa.

– Kyse on lisätilojen vuokraamisesta kaupungin omistamasta kiinteistöstä, paljastaa Väänänen.

Aikaisemmin Kanttilan omisti kiinteistöyhtiö NCC, joka myi Kanttilan talon Minna Canth talo ry:lle. NCC näki, että suojelukohteena olevan talon kunnostaminen asuinkäyttöön olisi tullut liian kalliiksi. NCC yritti myydä taloa kulttuurikäyttöön Veijo Baltzarille, mutta hän perui kaupat, kun talossa havaittiin asbestiongelmia.

Minna Canthin talo ry:n toiminnanjohtaja Anja Lappi sanoo, että hänen tehtävään on koota eri yhteistyöverkostojen ehdotukset ja tehdä selvitystyötä talon käyttötarkoituksesta.

– Kanttila ei ole kenenkään oma hanke, ei kenenkään oma business, vaan yleishyödyllinen toimija, jonka erittäin tärkeät välilliset hyödyt ymmärretään varmasti, kun Kanttila valmistuu.

Selkeää vastausta on vaikea saada, miten hoidettaisiin ison kiinteistön käyttötalous, jos peruskorjaus saataisiin tehtyä.

Edit 20.10.2022: Poistettu jutusta virheellinen tieto, että VB-valokuvakeskus olisi hankkimassa lisätiloja Kanttilan korttelista.