Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viihde | Kuopioon saapuva Danny: ”Kyllähän minä olen näitä kalakukkoihmisiä” – Kiertueella kattaus artistin kappaleita aina 1960-luvulta lähtien – Mukana on joukko lahjakkaita nuoria

Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsaselta löytyy monta Kuopioon liittyvää muistoa.

– Kun saavuin Kuopioon ensimmäisten hittieni aikoina, elettiin Beatles-aikaa, ja ihmiset olivat erikoisen kiinnostuneita musiikin esittäjistä, Danny taustoittaa.

– Minulla oli silloin punainen Triumph TR4 -urheiluauto, jonka päälle kiipesi ihmisiä, kun olin etenemässä esiintymislavaa kohti. Järjestysmiesten täytyi tulla avuksi, kun vastaanotto oli niin innostunutta.

Dannyn mukaan Kuopio oli yksi Suomen kaupungeista, joista löytyi kaikkein valveutunein nuoriso musiikin suhteen ja hyvin kiinnostunut yleisö.

Danny kertoo, että Savosta Danny Shown matkaan lähti niin Kari Tapio kuin DJ Nite. Yksi hänen Kuopiosta eteenpäin viemistään ryhmistä on Petri & Pettersson Brass.

Rauhalahti tuli Dannylle keikkapaikkana hyvin tutuksi vuosikymmenten aikana.

Yli 150 laulajaa olen lykännyt alalle.

– Siellä oli aina hyvin ystävällinen vastaanotto. Meillä oli mahdollisuus piipahtaa Rauhalahdessa kerran tai kaksi vuodessa ihmisiä viihdyttämässä, hän muistelee.

– Kuopiossa minulla on paljon ystäviä, jotka antavat elämälle lisää olemalla niin miellyttäviä kanssaihmisiä.

Kuopiosta kotiin viemisinä Dannyllä on usein maailmankuulu perinneruoka.

– Kyllähän minä olen näitä kalakukkoihmisiä. Jos en ole torille Partasen kojulle ehtinyt, niin olen sitten myymälästä hakenut kalakukon, joka on syöty kotona.

Taannoin 80-vuotispäiviään Helsingin Kaivohuoneella 600 kutsuvieraan kanssa juhlinut Danny paketoi jo kertaalleen uransa jäähyväiskiertueellaan, mutta päättikin lähteä vielä uudelle, noin 30 keikan kiertueelle Don Juan ja 7300 päivää -kappaleiden menestyksen innoittamana.

– Minulta kysyttiin, että lähtisitkö vielä kerran ja ajattelin, että kun yleisö on tehnyt tuollaisen päätöksen, että haluaa kuunnella musiikkiani vielä näinäkin vuosina, niin lähdetään, hän sanoo.

– Keskustelin läheisteni kanssa, tarkkailin omaa terveyttäni ja totesin, että yhtä hyvin kuin istun täällä kotona, voin olla liikkeessä ja käydä kiittämässä niitä ihmisiä, jotka ovat mahdollistaneet toimintani koko elämäni ajan, Danny kertoo.

Kuopion Musiikkikeskukselle perjantaina 21. lokakuuta rantautuva Danny 80 vuotta – Kunniakierroksella -konserttikiertue on Dannyn mukaan kattaus hänen musiikkiaan 1960-luvulta lähtien.

– Olen levyttänyt noin 400 laulua, joista 120 on noussut listoille. Lavalle nousevista artisteista jokainen on valinnut esitettäväkseen kappaleen, joka on hänen mielestään kiva esittää.

Laulamassa Dannyn lisäksi nähdään esimerkiksi Dimitri Keiski ja ensimmäiselle kiertueelle osallistuva Helmi Loukasmäki sekä taustalaulajina yli 20 vuotta Dannyn konserteissa esiintynyt Katja Lukin ja Erika Vikmanin sisko Jennika Vikman. Konsertin juontaa pitkän linjan toimittaja, juontaja Markku Veijalainen, ja muusikkoina on liuta alan ammattilaisia, esimerkiksi basistina Kari Tapion poika Jani Jalkanen.

– Mukana kiertueellani on suoraan sanoen erittäin lahjakas ryhmä. Olen ylpeä siitä laadusta, minkä tulemme esittelemään, hän kehuu.

Danny kertoo, että hänen periaatteenaan on ollut heti ensimmäisestä showsta lähtien auttaa alan ihmisiä ja uusia taiteilijoita eteenpäin urallaan, kun hän itse havaitsi, miten vaikeaa on päästä mukaan.

– Yli 150 laulajaa olen lykännyt alalle. Olen erittäin ylpeä ja onnellinen kaikista kiertueelleni valikoituneista ihmisistä, joista varmasti kuullaan myös tulevaisuudessa musiikin saralla.