Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Savo on Suomen sairain maakunta ja Kuopio sairain kaupunki – Olisiko aika havahtua?

Syksyllä Helsingin Sanomat uutisoi (18.10.2022) näyttävästi, että Pohjois-Savossa asuvat Suomen sairaimmat ihmiset. Suomen eri osissa ovat suuret terveyserot. Karkeasti ottaen terveen ja sairaan Suomen välinen raja noudattaa vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauhan rajaa. Rajanlinjan itä- ja pohjoispuolella sairastavuus on selvästi suurempaa kuin Etelä- ja Länsi-Suomessa. Germaaninen geeniperimä eroaa itäisestä slaavilaista perimästä.

Pohjoissavolaiset ovat 30 prosenttia sairaampia kuin suomalaiset keskimäärin. Kuopion kaupunkikin on Suomen suurien kaupunkien sairain. Tämä surkea tilanne tietää Pohjois-Savon hyvinvointialueelle haastavia aikoja.

Sairastavuusindeksissä on otettu huomioon syöpien, sepelvaltimotaudin, aivoverisuonitautien, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, mielenterveyden häiriöt ja tapaturmat.

Kansanterveyttä tutkineen professori emeritus ja hyvinvointialueen valtuutettu Olli-Pekka Ryynänen (kok.) sanoo, että Pohjois-Savon asema sairastavuuden kärkimaakuntana ei ole sattumaa.

Kaikkea ei geeniperintökään selitä. Ryynänen sanoo korkeiden sairastavuuslukujen olevan monen tekijän summa.

– Muuttotappio johtaa aina korkeaan sairastavuuteen. Muuttotappiokunnissa terveet ja koulutetut lähtevät sinne, missä on koulutusmahdollisuuksia, etenemismahdollisuuksia työelämässä ja mielekästä vapaa-ajan tarjontaa, taustoittaa Ryynänen.

Muuttotappio johtaa aina korkeaan sairastavuuteen.

Maaseutumaisissa kunnissa lukiotkin ovat Ryynäsen mielestä kuin itsetuhokoneita. Lukion käyneet jättävät paikkakunnan ja hakeutuvat isoihin kaupunkikeskuksiin tai ulkomaille.

– Sairain ja huono-osaisin väestö jää paikoilleen. Pohjois-Savon sairastavuuskin jakaantuu niin, että vanha Kuopio on terveempää kuin ympäröivä ikääntynyt maaseutu.

Sairastavuus ja elämäntapaongelmat alkavat kasaantua muuttotappiokunnille.

– Tutkimusdata osoittaa, että korkeammin koulutetut elävät terveellisemmin, ovat hoikempia, käyttävät vähemmän päihteitä, syövät vähemmän sokeria ja rasvaa kuin matalasti kouluttautuneet ja vähemmän varakkaat henkilöt.

Yllättäen myös korkeatasoiset sairaalapalvelut voivat lisätä sairastavuutta. KYSin kaltaisen sairaalan korkeatasoinen asiantuntemus tuottaa enemmän ja tarkempia diagnooseja.

– Mutta mitalilla on myös se puoli, että tarjonta tuottaa lisääntyvää kysyntää. Suurten sairaaloiden läheisyydessä ihmiset sairastavat enemmän kuin kauempana. Mielenterveyspuolella Niuvanniemen sairaala vaikuttaa Kuopion lukuja heikentävästi. Niuvanniemen pitkäaikaispotilaat ja toipilaat ovat usein kirjoilla Kuopiossa. Se vaikuttaa tilastoihin.

Toisaalta KYS muiden keskussairaaloiden tapaan vähentää kuolleisuutta lähipiiristään. Ennenaikaisen sydänkuolleisuuden tilastoissa on näkynyt vähäisemmän kuolleisuuden kehä keskussairaaloiden ympärillä.

– Kehä näyttää vastaavan sitä matkaa, minkä ambulanssi kulkee 20 minuutissa. Kartoissa näkyy esimerkiksi Puutossalmen lossi, jonka itäpäässä kuolleisuus on länsipäätä suurempaa.

Syöpäkuolemien määrässä Pohjois-Savon tilanne ei näytä olevan yhtä huono kuin esimerkiksi sydäntaudeissa, mutta tähänkin lohduttavaan tietoon Ryynäsellä on karvas selitys.

– Kilpailevien kuolemansyiden laki aiheuttaa sen, että jos sydänkuolleisuus on korkea, niin syöpäkuolemat vähenevät, koska nuorempina kuolleet eivät ehdi sairastua syöpään.

Pohjois-Savon hyvinvointikertomuksesta käy ilmi, että maakunnassa on runsaasti sairastavuuden riskitekijöitä, pitkäaikaistyöttömyyttä, nuorisotyöttömyyttä ja avioeroja. Toimeentulotuen saajia on myös paljon sekä ikäluokassa 18–24-vuotiaat että yli 65-vuotiaissa.

– Paikkakunnan vetovoima ja työpaikat ratkaisevat, minne tervein korkeasti koulutettu väestöosa sijoittuu. Tällöin korkeat sairastavuuden juurisyyt eivät ratkea sotepalveluilla. Samanaikaisesti hyvinvointialueelta voidaan odottaa toimia sairauksien ennaltaehkäisyyn ja pitkäaikaisten sairauksien hoitoon.