Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dekkarin muotoinen vaarallinen uutinen – Fiktion kirjoittaminen on luovaa vaihtelua televisiosta tutun oikeustoimittaja Päivi Happosen tarkkuutta vaativalle työlle

Televisiosta tutulle, Ylen oikeustoimittaja Päivi Happoselle oli luontevaa sijoittaa ensimmäisen dekkarinsa tapahtumia Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, Niiralan kaupunginosassa sijaitsevaan kerrostaloon ja torille, sillä hänellä on vahvat juuret paitsi Savon pääkaupungissa, myös Siilinjärvellä.

– Peruskoulun kävin Siilinjärvellä ja Kuopiossa kauppaopiston, josta suuntasin Tampereen yliopistoon lukemaan tiedotusoppia. Päätin jo 11-vuotiaana, että minusta tulee toimittaja, Happonen taustoittaa.

– Tampereelta palasin Kuopioon Ylelle tekemään Kuningaskuluttaja-ohjelmaa, jonka tekeminen siirrettiin myöhemmin Helsinkiin, minne muutin. Vuonna 2000 menin uutistoimitukseen töihin ja vuonna 2004 aloin tehdä rikos- ja oikeusjuttuja ja minusta tuli Ylen oikeustoimittaja.

Syyskuun lopulla ilmestynyt dekkari Vaarallinen uutinen sai ensimmäiset sanansa jo vuonna 2015. Happonen oli jo pitkään haaveillut kirjan kirjoittamisesta, kuten moni toimittaja.

– Minulle oli heti alusta alkaen selvää, että haluan kirjoittaa dekkarin, jossa päähenkilönä toimii rikostoimittaja, koska se maailma on minulle työni puolesta tuttua, hän kertoo.

– Maahanmuutto ja turvapaikanhakijat olivat ajankohtainen puheenaihe, ja heihin liittyvä uutisointi yksi kaavaillun kirjani teema. Kirjoitin kirjaa kaikkialla, kotona, mökillä ja auton kyydissä. Jossain vaiheessa urakka kuitenkin lopahti ja koko homma jäi.

Kun kirjoittaminen sai uutta virtaa, kirjan teemaksi muuttui lasten seksuaalinen hyväksikäyttö.

Aiemmasta kirja-aihiosta mukaan jäivät paitsi median murros, myös toimittajiin kohdistuva painostaminen.

– Kirjani päähenkilö Pihla Karhu alkaa tutkia ja tehdä uutisia kuvitteellisessa Vaahteran koulussa tapahtuvista lapsiin kohdistuvista seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista ja saada uhkaus- ja painostusviestejä uutisten tekemiseen liittyen, Päivi Happonen paljastaa hieman kirjan juonta.

Happonen kertoo, että ensimmäinen ulkopuolinen, joka pääsi lukemaan kirjan ensimmäisiä tekstejä, oli MTV Uutisten edesmennyt rikos- ja oikeustoimittaja, dekkarikirjailija Jarkko Sipilä.

– Hän kannusti, että ihan hyvin tämä kulkee, Happonen muistelee.

– Seurasin kiinnostuneena hänen kirjoitustyötään vuosien ajan.

Töissä Happonen on ollut tapahtumapaikoilla tekemässä kriisiuutisointia, uutisoinut Myyrmannin pommiräjähdyksestä, Kauhajoen kouluampumisista sekä Turun puukotuksesta. Hän on myös seurannut lukuisia oikeudenkäyntejä, myös lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä tapauksia.

– Halusin käsitellä kirjassani yhteiskunnallisesti merkittävää teemaa. Lasten hyväksikäyttö on mielestäni yksi iljettävimmistä rikoksista, hän sanoo.

– Uhrien ääntä ei yhteiskunnassamme kuulu juuri koskaan, koska tiedotusvälineet suojelevat uhreja ja rikostapauksissa tuomioistuin salaa oikeudenkäynnit, mikä on tietenkin hyvä asia.

Happonen kertoo nauttineensa dekkarin kirjoittamisesta, joka oli luovaa vaihtelua päivittäiselle toimittajan työlle ja tarjosi mahdollisuuden sukeltaa hetkiksi mielikuvitusmaailmaan.

– Fiktiota kirjoittaessa sain vähän revitellä, kun vastaavasti uutisjuttuja ja etenkin rikosuutisjuttuja tehdessä pitää olla äärimmäisen tarkka. Oikeudenkäyneistä uutisoidessa jokaisen pilkunkin pitää olla oikein, hän kuvailee.

– Ehkä vaikeinta kirjoitustyössäni oli ihmishahmojen luominen ja ihmisten kuvaaminen, joihin aion seuraavissakin kirjoissani satsata. Toimittajan työssä kun on tottunut kirjoittamaan uutisia varsin lyhyesti ja ytimekkäästi. Kirjoittajana eniten mieltäni lämmittää palaute, että tarinani on koukuttava ja että kirja oli pakko lukea nopeasti loppuun.

Seuraavasta kirjasta Päivi Happosella on jo kustannussopimus tehtynä. Myös alustava teema on jo valmiina.

– Tarkoituksenani on kirjoittaa rakkaushuijauksista, joka on myös yhteiskunnallisesti merkittävä teema ja haastattelemieni poliisienkin mukaan rikollisuuden laji, joka on kasvussa, myös toimittajan työssään rakkaushuijauksiin perehtynyt Happonen mainitsee.

– Myös seuraavassa dekkarissani päähenkilönä seikkailee kuvitteellisella televisiokanava kuudella työskentelevä Pihla Karhu, joka tekee uutisia verkkoon ja televisioon. Mukana on myös ensimmäisestä kirjasta tutut verkkotuottaja, televisiotuottaja ja päätoimittaja sekä tutkinnanjohtaja, joka on Karhun luottopoliisi.