Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaatelahjoitusten tarve kasvaa mutta lahjoittajat vähenevät – Apua tarvitsevien lasten määrä tullee nousemaan yli sadalla parissa kuukaudessa

Hope Kuopiossa eletään parhaillaan kiireisintä sesonkia. Erilaisia vaatteita ja harrastustarpeita tarvitsevien perheiden määrä on tasaisessa nousussa.

– Kaikista suurimmat kasvut meidän toiminta-aikanamme ovat tapahtuneet koronan tulon jälkeen. Poikkeusolot kurittivat entisestään heikoimmassa asemassa olevien lapsiperheiden arkea. Tämä taas on näkynyt suoraan avunpyynnöissä, Hope Kuopion tiiminvetäjä Hanna Hakulinen kertoo.

Hakulinen uskoo, että hintojen nousu tulee vaikuttamaan avun tarpeeseen vielä entisestään. Haastatteluhetkellä Hopen avun piirissä on reilut 700 lasta noin 260 perheestä. Vuoden loppuun mennessä hän uskoo, että luku nousee 850 lapseen ja noin 300 perheeseen.

Hope on valtakunnallinen, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton avustusjärjestö, joka on toiminut Kuopiossa nyt noin seitsemän vuotta.

Setlementti Puijolan viestintäpäällikkö Kari Angeria kertoo, että heidän toiminnoistaan lahjoituksia tarjotaan eniten vastaanottokeskukselle ja Kompassille. Kumpikaan näistä ei kuitenkaan pysty ottamaan lahjoituksia vastaan, vaan niitä ohjataan eteenpäin.

– Meillä ei ole esimerkiksi varastotiloja eikä resurssia koordinoida lahjoituksia. Olemme ohjanneet lahjoittajia olemaan yhteydessä Tukeva-säätiön Elävään kauppaan, SPR:n Konttiin ja Kuopion Vapaakirkon ViaDian kirpputoreille, jonne ohjaamme asiakkaamme ja jonne he ovat jo hienosti ohjautuneet, Angeria kertoo.

Tämä on näkynyt suoraan avunpyynnöissä.

Kun vastaanottokeskus perustettiin huhtikuun alussa, lahjoituksia tarjottiin Angerian mukaan runsaasti.

– Näkemykseni mukaan se on tasaantunut. Iso syy tälle voi olla, että lahjoittajille on liikkunut tieto, että kannattaa ennemmin tarjota mainitsemilleni tahoille.

Lähestyvä joulu on vuoden kiireisintä aikaa Hope Kuopiossa. Normaalin arjen lisäksi Hope pyrkii jouluisin auttamaan niin, että jokainen lapsi saisi yhden uuden lahjan käytetyn sijaan. Lisäksi aiempina vuosina he ovat antaneet perheille pienet ruokalahjakortit.

– Monelle on iso stressinaihe, ettei pysty tarjoamaan lapselleen joulua, Hakulinen toteaa.

Joulun lisäksi sesonkikausia Hopessa ovat koulujen alut ja se aika, kun kelit alkavat kylmetä. Syksy on siis usein kevättä kiireisempi – avuntarve kuitenkin pysyy vuoden ympäri. Hakulisen mukaan kaikki kausivaihtelut näkyvät kysyntäpiikkeinä.

– Koulujen alkaessa vanhemmat heräävät siihen, että ei ehkä ole sopivia, ehjiä vaatteita kouluun, päiväkotiin tai eskariin. Silloin meillä on aina iso ryysis, Hakulinen kertoo.

Tällä hetkellä Hopessa on tarve erityisesti lasten toppavaatteille ja talvikengille, mutta myös nuorten vaatteille ja talviurheiluvälineille.

– Isommat nuorethan alkavat olla jo aikuisen kokoisia, joten otamme vaatetta vastaan 5XL-kokoihin asti. Vaatteiden kuitenkin tulisi olla sellaisia, että ne ovat nuorten makuun, eli mummon vintiltä löytyviä vaatteita ei kannata tuoda. Periaatteemme on, että meiltä saatujen vaatteiden ja tavaroiden vuoksi eivät kiusaaminen ja epätasa-arvo ainakaan lisäänny, vaan vaatteet ovat sellaisia että niitä aidosti on kiva pitää, Hakulinen linjaa.

Myös Angeria kertoo, että hänen tietojensa mukaan niin lasten kuin aikuistenkin talvivaatteille ja kengille on tällä hetkellä suurin kysyntä lahjoituksia vastaanottavilla tahoilla.

Avun tarve on kasvanut tasaisesti koronan tulon jälkeen. Samaan aikaan lahjoittajien määrä on kuitenkin alkanut vähentyä. Lahjoittajien kanssa jutellut Hakulinen kertoo, että moni kertoo syyksi hintojen nousun.

– Tavaraa viedään nyt kirpputoreille ja yritetään saada kohennettua omaa taloutta sitä kautta. Kyllä tämän syksyn tilanne on näkynyt selkeästi myös lahjoittajien kukkaroissa.