Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sujuva yhteistyö oppilaitosten kanssa tietää töitä nuorille ja työvoimaa kauppiaalle – ”Olemme siirtymässä aikaan, että työntekijät valitsevat työpaikkansa eikä päinvastoin, kuten on totuttu”

K-Market Kalakukon ja K-Market Neulamuikun kauppias Sirpa Karpin työyhteisöön kuuluu paljon nuoria opiskelijoita.

– Kun kauppiaalla on toimiva yhteys alueen oppilaitoksiin, niin sieltä on opiskelijoiden helppo tulla kysymään harjoittelupaikkoja ja töitä opintojen oheen, hän arvioi.

Karppi kertoo käyvänsä säännöllisesti luennoimassa niin Savon ammattiopistolla kuin Savonia-ammattikorkeakoululla.

– Itä-Suomen yliopistolla olen käynyt pitämässä vastuullisuusluennon jo noin viiden vuoden ajan, hän mainitsee.

Karppi on vuosien saatossa ottanut henkilöitä kauppoihinsa myös työkokeilulla ja palkkatuella. Myös oppisopimuksia on tehty.

– Olen tehnyt kaikki harjoitteluni ja ilta- sekä viikonlopputöitä K-Market Kalakukossa. Opiskelen liiketaloutta Sakkylla, ja nyt viimeiselle opiskeluvuodelle kirjoitimme oppisopimuspaperit Sirpan kanssa, Kerkko Kuronen selvittää.

K-Market Neulamuikun myymäläpäällikkö Harri Niskanen kertoo tulleensa armeijan jälkeen palkkatuella töihin Sirpa Karpin kauppaan.

– Melkein vuoden työskentelin palkkatuella ja etenin osastovastaavaksi. Pikku hiljaa vastuuni kaupasta on kasvanut ja viime ajat olen pyörittänyt myymälää myymäläpäällikkönä, hän taustoittaa.

Nyt aloitin kauppiasvalmennuksen.

– Nyt aloitin kauppiasvalmennuksen, joka kestää vuoden verran, ja sitten alan odotella omaa kauppaa.

Niskasen mielestä työssä parasta on, kun saa olla ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa.

– Erilaiset ihmiset ovat työmme suola, niin työkaverit kuin asiakkaat, hän summaa.

– Neulamäessä meillä on aina pitkälti samat asiakkaat ja kaupastamme on muodostunut eräänlainen kyläkauppayhteisö, jossa vaihdetaan kaikenlaiset, myös elämän vaikeammat kuulumiset.

Oppisopimuksella merkonomiksi opiskeleva Aapo Niskanen on samoilla linjoilla.

– Parasta työssäni on, kun asiakas lähtee kaupasta hymyillen.

– Siitä tulee hyvä fiilis, kun asiakas on saatu palveltua hyvin, Kerkko Kuronen lisää.

Paitsi vastuun ottamiseen kannustaminen, myös erilaiset työtehtävät lisäävät mielenkiintoa töihin.

– Pienessä kaupassa pääsee tekemään töitä monipuolisesti; täällä paistetaan pullaa, hyllytetään tuotteita ja kerätään Woltin tilauksia, Sirpa Karppi luettelee.

– Päivät menevät nopeasti, kun on paljon erilaista tekemistä, ja vastuutakin, miehet mainitsevat.

Karppi kertoo, että Wolt-tilauksia K-Market Kalakukkoon saapuu keskimäärin 75 tilausta per päivä.

– Meillä keskiostos Woltin kautta on noin 23 euroa. Normiruokaostoksia on jonkin verran, mutta enimmäkseen Woltin kautta meiltä tilataan karkkia, sipsejä, limpparia ja jäätelöä, Karppi sanoo.

Kauppiasuransa aikana Sirpa Karppi on työllistänyt lukuisia henkilöitä.

– Laskin kirjoittamani työtodistukset, ja niitä on nyt 12 vuoden aikana kertynyt 94 eli todella paljon meillä on työntekijöitä kulkenut ja onneksi hyviä tyyppejäkin on meille jäänyt. Meillä on tällä hetkellä työntekijöitä 19, joista 4 merkonomiopintojen harjoittelijaa, hän valottaa.

Vallalla tänä päivänä on pitkälti työntekijän markkinat.

– Olemme ilmeisesti siirtymässä siihen aikaan, että työntekijät valitsevat työpaikkansa eikä päinvastoin, kuten on totuttu. Varsinkin nuoret osaavat vaihtaa nopeasti työpaikkaa, jos ei tehtävät tai fiilis miellytä. Näin ollen on hyvä jokaisen kohdalla miettiä, millainen tehtävä olisi kullekin sopiva ja ilmapiiriin on myös tärkeää satsata, hän tähdentää.