Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansallisromantiikkaa, energisiä lähiötunnelmia vai sekä että? – Säveltäjä Antti Elias Huuskonen tekee kuopiolaisten kaupunginosamietteistä sävellysten sarjan

Männistön asukastilaan on kerääntynyt joukko ihmisiä – jotkut rupattelemaan, jotkut tekemään käsitöitä, jotkut vain olemaan. Marjaana Miettinen istuu sohvalla ja kertoo muistiinpanoja tekevälle säveltäjä Antti Elias Huuskoselle, miltä Kuopio hänen mielestään kuulostaa ja millaisia muistoja erityisesti lapsuuden Itkonniemeltä kumpuaa. Sen lisäksi, että mieleen palautuvat esimerkiksi aisakellot jäisen järvenselän yli matkatessa, muistelee Miettinen myös alueen läpi kulkeneita tavarajunia.

– Jos juna oli oikein pitkä, saatoimme hypätä vaunujen välistä. Mutta siitä emme kotona koskaan kertoneet, Miettinen muistelee.

Huuskonen kirjaa muistiin ja esittää aika ajoin jatkokysymyksen.

Huuskonen on aloittanut projektin, jonka alkuvaiheessa selvittää kuopiolaisilta, miltä kaupunki eri alueineen heidän mielestään kuulostaa musiikkina. Projektin toisessa vaiheessa hän säveltää aluekohtaisia kappaleita. Toiveissa on, että lopputuloksen saisi julkaistua vielä ensi vuoden puolella.

Sekä urakan suola että sen vaikeus tulevat siitä, että yhdelläkin ihmisellä on todennäköisesti useampi eri mielikuva samasta lähiöstä.

– Esimerkiksi itse olen alun perin Neulamäestä. Merkillepantavaa siellä on mielestäni luonto metsineen ja kallioineen. Minun mielessäni se aspekti kuulostaa hyvin kansallisromanttiselta, vähän kuin Sibeliukselta ja muulta mahtipontiselta. Sitten taas omasta lapsuudesta tulee mieleen ysärin lähiöelämä – se kun poikien kanssa vilistetään polkupyörillä johonkin. Se on taas sitten energisempää ja modernimpaa, Huuskonen kertoo.

Huuskonen toivoo, että projektilla olisi myös välillisesti hyvinvointivaikutuksia.

– Haluan kannustaa ihmisiä tarkkailemaan omaa elämäänsä ja ympäristöään taiteen, kauneuden ja positiivisuuden kautta.

Huuskonen käy keräämässä kuopiolaisten mietteitä seuraavaksi perjantaina 18. marraskuuta kello 10.30 Länsi-Puijon asukastilassa. Lisäksi myöhemmin marraskuussa luvassa ovat Särkiniemen asukastila ja Puijonlaakson lähikirjasto. Nuorempaa polvea hän käy jututtamassa syksyn mittaan muutamassa eri lukiossa musiikintunneilla.

Projektin tiimoilta on myös kaikille avoin kysely, jonka löytää täältä.