Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakuntavaaleissa homoparien vihkiminen jakaa ehdokkaiden näkemyksiä

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi tiistaina ja päättyy 12. marraskuuta. Varsinainen äänestyspäivä on 20. marraskuuta. Luottamushenkilöt päättävät ainakin kirkollisveroprosentista, talousarviosta, työntekijävalinnoista ja tilojen käytöstä.

Viikkosavo teki poimintoja kuopiolaisehdokkaiden suhtautumisesta homoparien vihkimiseen, lihansyönnistä luopumiseen seurakunnissa ja suhtautumisesta muihin uskontoihin. Kirkon on vaikea ratkaista, pitäisikö samaa sukupuolta olevien henkilöt vihkiä kirkollisesti vai ei. Yksimielisyyttä vihkimisestä ei ole edes oppineiden teologien ja papiston keskuudessa.

Ehdokkaiden kommentit on poimittu vaalikoneesta. Sakari Kainulainen Alavan ja Pekka Niiranen Kallaveden, Teemu Kallio Männistön ja Oliver Sivula Puijon seurakunnasta sekä Heli Norja Tuomiokirkkoseurakunnasta eivät suosi homoparien kirkollista vihkimistä. Kainulainen kommentoi: ”Herra sanoi, että alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi ja nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi. Kyseisessä asiassa on käytetty tasa-arvo -sanaa väärin.”

Kirkollista homoparien vihkimistä kannattavat lukuisat ehdokkaat muun muassa Tuomiokirkkoseurakunnan Seppo Jauhiainen, Alavan Martti Ruokolainen ja Kallaveden seurakunnan Maarit Kosunen.

Tämä olisi loistava paikka olla reilusti esimerkkinä.

Yksi vaalikoneen kysymys haastaa ehdokkaan pohtimaan ”onko kristinusko ainoa tie Jumalan luo vai voiko monista uskonnoista löytää syvempää totuutta”. Alavan seurakunnasta Jukka Pulkkinen sanoo, että väitteistä uskottavampi on se, että myös muista uskonnoista löytää syvempää totuutta.

Taina Tammekann Alavasta esittää suvaitsevaisen näkemyksen: ”Olen tavannut muslimeja, joiden ajatusmaailma on hyvin samankaltainen kuin kristittyjen. Islamin juuret vievät juutalaisuuteen. Uskon, että heillä kaikilla on sama Jumala, mutta ihmiset ja ääriryhmät ovat vieneet monet kauaksi siitä Jumalasta.”

Kallaveden ehdokas Leena Pulkkinen sanoo, että ”meillä on yksi yhteinen Jumala. Jokainen saa turvaa omasta uskostaan”. Kallavedeltä Katja Hovi toteaa, että ”monissa uskonnoissa ajatukset lähimmäisenrakkaudesta yhdistävät mielestäni ihmiskuntaa suuremman äärelle”. Tuomioseurakunnan Arja Päivisen käsitys uskonnonkysymyksissä on, että ”on vain yksi Jumala mutta monta polkua löytää se”.

Tutkimusten mukaan suurin osa kirkon jäsenistäkään ei usko sen opetuksiin ja uskonnollisuus on globaalisti kasvamassa. Päinvastaista mielikuvaa ruokkivat suomalaisessa mediassa olevat uutiset kirkkojen jäsenkadosta. Kirkon tutkimuskeskus raportoi, että suomalaisten uskonnolliset identiteetit muuttuvat ja avoimuus vaihtoehtoisille uskomuksille lisääntyy erityisesti nuorilla.

Männistön ehdokkaat Tuomo Kantele ja Heljä Poikolainen ovat täysin samaa mieltä, että seurakunnan olisi luovuttava maito- ja lihatuotteiden käyttämisestä. Kantele perustelee: ”Tämä olisi loistava paikka olla reilusti esimerkkinä luomakunnan hyväksi tehdyistä valinnoista.”

Puijon ehdokkaat Stiina Malinen ja Krista Sutinen kannattavat myös varauksetta lihan syönnistä luopumista. Sutisen mielestä ympäristön suojelun ja ilmastonmuutoksen vastaisen työn tulee näkyä kaikessa toiminnassa. Täysin lihattomuutta tukevat myös Tuomioseurakunnan Maria Martikainen ja Titta Tallbacka.

Tutustu laajemmin ehdokkaiden vastauksiin seurakuntavaalien vaalikoneessa.