Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puijon stadionin ensilumenlatu avautui sadesäässä – Vinkki aloittelijalle: "Kannattaa hankkia sukset"

Puijon ensilumenlatu avattiin tänään. Ensimmäisen tunnin aikana ladulle ennätti lukuisia innokkaita hiihtäjiä uhmaamaan vesisadetta. Yksi heistä oli Pertti Pitkänen, joka avasi oman hiihtokautensa jo viime kuussa Rukalla.

– Tasapainon hakua tämä ensimmäinen kerta. Nyt kun pääsee niin käyn hiihtämässä tunnin, pari päivässä lähes joka päivä, Pitkänen kaavailee.

Hän suosii aamutunteja, silloin hiihtolenkki ikään kuin käynnistää päivän.

Kun Pitkästä pyytää antamaan vinkin ensilumenladulle haikaileville, vastaus on savolaisen velmu.

Silloin homma saadaan kiinni ja päästään normaaliin kunnostukseen latukoneella.

– Kannattaa hankkia sukset.

– Ainoa vinkki on, että kannattaa panostaa kunnon välineisiin, hän kuitenkin täydentää.

Ensilumenlatu on tänä vuonna jouduttu valmistelemaan poikkeuksellisen lämpimissä ja märimerkeissä. Tämä sekä tekee ladusta pehmeämmän että vaikeuttaa sen kunnossapitoa. Valvoja Hannu Parviainen Kuopion kaupungilta pyytääkin hiihtäjiltä kärsivällisyyttä ja ymmärrystä.

– Latukoneella ei pysty tällä hetkellä liikkumaan, koska se uppoaa lumeen, joten lähipäivät kunnossapito tapahtuu korvaavilla menetelmillä. Käytännössä siis perinteisellä moottorikelkalla ja sen perään kytkettävillä hoitolaitteilla.

Viimeiset lumet saatiin ajettua vasta eilen, eikä latu ole säiden vuoksi päässyt kovettumaan kunnolla. Tunnelin päässä on kuitenkin valoa: ensi viikolle on luvattu kylmempää säätä.

– Tällä hetkellä näyttää, että viimeistään tiistaina keli olisi nollan paikkeilla. Silloin homma saadaan kiinni ja päästään normaaliin kunnostukseen latukoneella. Muutama lähipäivä tulee kuitenkin olemaan varsin haasteellisia sekä hiihtäjille että kunnostajille.

– Kaikki kunnossapidon päätökset tähtäävät kuitenkin parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, Parviainen muistuttaa lopuksi.

Kuopion seudun ensimmäinen ensilumenlatu avattiin Tahkolla viime kuussa. Puijon hiihtostadionilta lähtevä latu on noin puolitoista kilometriä. Latu on valaistu aamuseitsemästä iltayhdeksään, mutta hiihtämään pääsee myös näiden tuntien ulkopuolella.

Ensilumenlatu on maksullinen siihen saakka, että pysyvä lumi sataa.