Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valakonen Pässi pääsee valloilleen Ravintola Mustan Lampaan historiallisessa miljöössä – Gourmet-tason illallinen nivoutuu esitykseen 1990-luvun tunnelmissa

Leipää ja sirkushuveja. Näin Janne Puustinen kiteyttää Ravintola Mustassa Lampaassa nähtävän esityksen Kotiviiniä, mummonmarkkoja ja Valakonen Pässi, joka vie katsojansa 1990-luvun tunnelmiin.

Puustinen, Tiina Naumanen ja Antti Heikkinen ovat yhteistyössä Ravintolamestareiden henkilökunnan kanssa rakentaneet jo neljännen esityksen historiaa huokuviin tiloihin kellariholvien kaarien alle.

Kellariholvit on rakennettu vuonna 1862 oluttehtaan käyttöön. Gustaf Ranin lunasti tilat myöhemmin ja alkoi oluen lisäksi valmistaa Savon Wiinaa.

Nelisen tuntia sisältävä kokonaisuus tietää paitsi neljän ruokalajin illallista juomineen, myös ruokailuun nivoutuvaa esitystä, jossa ollaan jo selviytymässä 1990-luvun lamasta.

– Valkonen Pässi on ravintola, jonka ympärille kaikki tapahtumat kietoutuvat uusien hahmojen ja omistajien sekä musavisan muodossa, Tiina Naumanen kuvailee.

– Gourmet-tason menu on suunniteltu käsikirjoituksen pohjalta yhteistyössä. Esityksen ja ruoan väliltä löytyy erilaisia temanttisia ja tarinallisia yhtymäkohtia. Esimerkiksi me laulamme jotakin aikakauden biisiä ja myöhemmin katsojille tarjoillaan biisin sanoihin liittyvä drinkki, Janne Puustinen mainitsee.

Ravintolaan saapuva asiakas pääsee uppoutumaan esityksen maailmaan jo ovella.

– Roolihahmot ovat vastaanottamassa tulijoita vuosikymmenen hengessä, Janne Puuustinen kertoo.

– Katsoja pääsee heittäytymään illan ajaksi Valakosen Pässin maailmaan. Emme pyri luomaan illuusiota muusta tilasta, vaan esitys ja tapahtumapaikka on ravintola. Lavasteita on mukana hyvin niukalti.

Mukana esiintyjäkaartissa on joka vuosi ollut Mustan Lampaan henkilöstöä, tällä kertaa myös Mustan Lampaan tarjoilija Alma Syrjänen, joka on esiintynyt lapsena kesäteattereissa ja harrastanut sirkusta sekä tanssia.

– Roolini esityksessä on pieni. Illan aikana myös hoidan baaria ja tarjoilen juomat ja ruoat kollegoideni kanssa. Töissä on neljän kokkia ja neljä tarjoilijaa, hän sanoo.

Antti Heikkisen mukaan he ovat kutoneet kokoon hauskaa esitystä.

– Käsikirjoitus voi myös elää, kun katsojat istuvat 30 sentin päässä. Jos joku yleisöstä alkaa keskustella, niin ei häntä voi sivuuttaakaan, Heikkinen pohtii.

Mukana on myös toiminnallinen osuus.

– Katsojat pääsevät mukaan selvittämään arvoitusta. Osallistavasta teatterista ei kuitenkaan ole kyse sillä tasolla, että kenenkään pöydissä tarvitsisi jännittää joutuvansa esille, Naumanen huomauttaa.

Valakonen Pässi -esitystä nähdään Ravintola Mustassa Lampaassa marraskuusta maaliskuulle saakka.