Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Sara on pikkuruinen miniatyyriteos suurista asioista” – Sara Hildénin elämään perehtynyt näyttelijä Virpi Rautsiala esittää lavalla kaikki kymmenen roolia – Taustatyö piti sisällään huipulle edenneiden naisjohtajien haastatteluja

Joskus idea omaan teokseen voi syntyä toisen esityksen innostamana.

– Voidaan sanoa, että Sara on saanut inspiraationsa kirjan Hyvä Sara! – Sara Hildenin kolme elämää kirjoittaneen kirjailija Anna Kortelaisen luennosta, näyttelijä Virpi Rautsiala taustoittaa.

– Saran toinen käsikirjoittaja Kari Senius oli kuuntelemassa Kortelaisen luentoa, joka oli yksi merkittävistä tilanteista teoksemme synnylle.

Pitkäaikaiset ystävykset alkoivat kutoa esitystä kasaan. Rautsiala jäi Kuopion kaupunginteatterista palkattomalle työlomalle, jonka aikana piti tehdä muitakin tuotantoja.

– Sitten päälle pätkähti korona, ja kaikki meni jäihin, hän muistelee pandemian aikoja.

– Hetken jo mietimme, tuleeko tästä koskaan mitään, mutta lopulta päätimme niin sanotusti jatkaa tutkintalinjaa, ja esitys saa nyt ensi-illan Kuopion kaupunginteatterissa.

Pandemia sai Virpi Rautsialan pohtimaan entistäkin enemmän taiteen arvostusta ja rahoittamista sekä mesenaattitoimintaa.

– Teemoina minua puhuttelevat myös yrittäjyys, kivijalkakaupat ja se, kuinka vaikuttavia asioita yksi ihminen voi saada elämässään aikaan, hän sanoo.

– Jos ajattelee Sara Hildénin elämän kaarta, niin pelkästään sen aikakauden muotibisneksestä voisi tehdä teoksen, joka olisi varmasti visuaalisesti huikea. Tämän lisäksi hän oli hyvin merkittävä nykytaiteen tukija ja kerääjä. Sara Hildénin säätiö omistaa tuhansia taideteoksia kattavan modernin taiteen ja nykytaiteen kokoelman. Sara Hildén oli Tampereen vauraimpia naisia.

Myös naisjohtajuus ja sen tila sekä elementit, joiden varaan naisjohtajuus on rakennettu, kiinnostavat Rautsialaa, joka haastatteli teoksen tueksi huipulle edenneitä johtajia, esimerkiksi Anne Brunilaa ja Tarja Tikkasta.

– Havaitsin, että näitä naisia yhdistää rohkeus, periksiantamattomuus ja määrätietoisuus. Tikkanen kiteytti mielestäni kauniisti sanoessaan, että johtamisessa lujuus ja lempeys on tärkeää. Saran aikana tendenssi oli väkevän maskuliininen.

Lisäksi hän haastatteli Sara Hildénin taidemuseon ensimmäistä pitkäaikaista johtajaa Timo Vuorikoskea ja hänen vaimoaan Anna-Riittaa sekä Sara Hildénin veljen pojan tytärtä, takkikauppaa Tampereella pyörittävää Erika Hildéniä saadakseen käsityksen taustoista.

– Haastattelin myös kuvataiteilijoita ammentaakseni teoksen pohjalle, koska kuvataide on raami, jonka keskellä tarinaa kudotaan, hän mainitsee.

– Sara Hildén antoi aikanaan hyvin vähän haastatteluja, joten suoraa tietoa oli vähän saatavilla. Tehtävänäni oli selvittää, millainen henkilö ja johtaja lujatahtoisena liikenaisena ja mesenaattina tunnettu Sara Hildén oli ja miksi hän toimi niin kuin toimi tuossa ajassa.

Näyttämöllä nähdään ainoastaan Virpi Rautsiala, joka antaa äänen ja hahmon yhteensä kymmenelle henkilölle. Lavasteita on niukalti, mutta takkeja nähdään lavalla.

– Skenografi Taina Natunen on ymmärtänyt todella hyvin idean, että tässä teoksessa näyttelijän on selviydyttävä vain muutaman elementin voimin, Rautsiala painottaa.

– Olen asettanut itseni niin sanotusti liriin, mutta se on mielenkiintoista. Teos on rakennettu siten, että yksi henkilö näyttelee kymmentä hahmoa, hän valottaa.

Rautsialan mukaan fiktiivinen teos kertoo taiteesta ja taiteen asemasta meidän maailmassamme.

– Se on pikkuruinen miniatyyriteos suurista asioista. Oodi rakkaudelle, taiteelle ja taiteilijuudelle. Yleisö päättää, mitä se näkee tai mitä se haluaa nähdä, hän toteaa.

Noin 1,5 tuntia kestävää teosta esitetään syyskauden lopulla yhteensä kuusi esitystä Kuopion kaupunginteatterissa.

– Kevätkaudeksi esitys siirtyy Kuopion taidemuseoon, missä näytöksiä on myös kuusi. Sen jälkeen teos on tilattavissa kiertueelle, Rautsiala mainitsee.

– On jännittävää nähdä, mitä esitykselle tapahtuu, kun se siirretään teatterin mustasta, valoja sisältävästä tilasta taidenäyttelymiljööseen ja mitä lisäarvoa toinen miljöö sille tuo.

Sara Hildenin kuolemasta tulee kuluneeksi 30 vuotta ensi vuonna. Virpi Rautsiala on valmistunut näyttelijäksi 30 vuotta sitten.

Näytelmää Sara esitetään Kuopion kaupunginteatterissa Maria-näyttämöllä ja myöhemmin Kuopion taidemuseossa. Ensi-ilta kaupunginteatterissa on 16. marraskuuta.

Edit. 21.11.2022 kello 6.33. korjattu veljen pojan tytär.