Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksinäisyyttä kokevalle on tarjolla keskusteluapua Kuopion kriisikeskuksella – ”Rohkaisen ihmisiä laittamaan viestiä kavereille ja kysymään kuulumisia”

Kuopiolainen kokemusasiantuntija Mira Dearsley kannustaa yksinäisyyttä kokevia etsimään vertaistukea.

– Myös itseä kiinnostavasta, hyvästä harrastuksesta on mahdollista löytää samanhenkisiä ihmisiä, hän pohtii.

– Olen yllättynyt, miten paljon eri yhdistyksillä ja liitoilla on tarjolla erilaista toimintaa. Myös netistä löytyy tukea, hän sanoo.

Dearsley kertoo, että yksinäisyys on seurannut häntä aina kouluvuosilta lähtien. Hän sanoo kokeneensa myös koulukiusaamista. Korona-aika ja kotona oleminen kolmen pienen lapsen kanssa lisäsivät omat mausteensa yksinäisyyden tunteeseen.

– Netin keskustelupalstoilla vauvaryhmissä havaitsin, että moni äiti oli kirjoittanut olevansa hyvin yksin, kun kaverit olivat jättäneet yhteydenpidon, Dearsley kertoo.

– Rohkaisen ihmisiä laittamaan viestiä kavereille ja kysymään kuulumisia. Olisi myös tärkeää, että läheistä, jolla on meneillään vaikea elämäntilanne, ei jätettäisi yksin. Mitä kuuluu? -kysymyksellä pääsee hyvin alkuun.

Dearsley kertoo itse tapaavansa samassa elämäntilanteessa olevia Kuopion Perheentalolla ja tutustuneensa uusiin ihmisiin myös säännöllisellä, ohjatulla kuntosalivuorolla.

– Minulla voimaannuttavana tekijänä on toiminut se, että olen lähtenyt liikkeelle ja mennyt ihmisten ilmoille, hän summaa.

Maksutonta keskusteluapua on tarjolla esimerkiksi Kuopion kriisikeskuksen Yksinäisyystyö Pohjois-Savossa -hankkeessa täysi-ikäisille pohjoissavolaisille.

– Lähdemme yhdessä yksinäisyyttä kokevan henkilön kanssa tutkimaan, minkälainen hänen kokemuksensa on yksinäisyydestä ja millaisia tunteita sekä ajatuksia siihen liittyy sekä miten se näkyy arjessa ja ihmissuhteissa toiminnan tasolla, projektityöntekijä Inka Pironetti Yksinäisyystyö Pohjois-Savossa -hankkeesta taustoittaa.

– Tarkoituksena on ensin lähteä hakemaan itseymmärrystä ja myötätuntoa tilanteeseen, ja totta kai keinoa, joilla omaa kokemustaan voi lievittää.

Hankkeen projektipäällikkö Hanna Holopainen kertoo, että kokonaisuus käsittää kuusi keskustelukertaa, joiden lisäksi käytössä on Helsinki Mission laatima työkirja omaan työskentelyyn kotona.

– Kirja pitää sisällään tietoa yksinäisyydestä ja mielen hyvinvoinnista sekä erilaisia harjoituksia, joiden avulla syvennytään tutkimaan omaa yksinäisyyttä. Koko toimintamallimme on peräisin Helsinki Missiolta, ja jalkautamme sitä Pohjois-Savoon kolmevuotisessa hankkeessamme, hän mainitsee.

Reilun vuoden aikana keskusteluapua on saanut reilut sata henkilöä ja vertaistukiryhmiin on osallistunut kymmenkunta osallistujaa.

– Meille ohjautuu paljon asiakkaita yhteistyötahojen kautta, mutta ihmiset ovat myös itse löytäneet meille sosiaalisen median avulla, Pironetti mainitsee.

– Keskustelemaan pääsee ajanvarauksella, ja ensimmäisellä tapaamiskerralla aletaan miettiä jatkoaskelia asiakkaan kanssa.

Avoin ja maksuton tietopäivä yksinäisyydestä järjestetään perjantaina 25. marraskuuta kello 9–15 KYSin auditoriossa. Järjestäjänä on mielenterveyden edistämisen alueellinen verkosto (MIDAS).