Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomiokirkon uusi kastepuu on valmistettu koivusta – "Veistimme teoksen Kurkimäen vanhalla asemalla irtokatosten alla suojassa sateelta ja auringonpaisteelta"

Kuopion tuomiokirkkoon on valmistunut uusi kastepuu ja lasten alttari. Sinä olet ihme -nimisen teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet kuopiolaiset taiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo tiiminsä kanssa.

– Teos on neljä metriä korkea ja katossa sijaitseva latvusto kurkottaa vielä kolmen metriä. Kyseessä saattaa olla Suomen suurin kastepuu, Partanen arvelee.

– Puumateriaalina on käytetty koivua. Veistimme teoksen Kurkimäen vanhalla asemalla irtokatosten alla suojassa sateelta ja auringonpaisteelta viime kesänä, Lamusuo mainitsee.

Teos on sijoitettu kirkon eteläpäätyyn, jossa sijaitsee lasten nurkkaus. Kastepuu muodostaa lasten alttarin kanssa kirkon etelän puoleisen sisäänkäynnin viereen tilan, jossa lapset voivat viettää aikaa jumalanpalvelusten aikana tai lapsiryhmät kokoontua hartauteen.

Kastepuun lehtinä toimivat kristallit. Kastettujen nimet kirjataan nauhoihin, jotka kiinnitetään puun kristalleihin.

– Kolmetoista vanhaa kirkosta löytynyttä kristallia on jo sijoitettu puuhun. Ne symboloivat esi-isiä ja äitejä. Lisäksi sunnuntaina kahden kastetun nauhat kristalleineen löysivät jo paikan puun lehvistöstä, Partanen mainitsee.

Alttarissa ja nurkkauksen muussa esineistössä on hyödynnetty kirkon vanhoja penkkejä ja muuta Kuopion tuomiokirkon varastossa olevaa historiallista esineistöä. Alttarille tulee myös kirkkovuoden mukaan vaihtuvaa, Raamatun kertomuksiin liittyvää materiaalia, jolla lapset voivat leikkiä.

Taiteilijapariskunta Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo kertoo, että kastepuun tekeminen oli kaksi vuotta kestänyt vaativa, mutta palkitseva projekti, jossa mukana on ollut paitsi Museovirasto, myös seurakunnan toimijat.

– Olemme tehneet tiiviisti yhteistyötä kirkon ohjaustyöryhmän kanssa. Prosessiin kuului myös kolme yhteistä työpajaa, joissa koostettiin ideoita ja unelmia teoksesta.

Teos on rahoitettu Aino ja Olavi Talveksen testamenttirahaston varoilla. Seurakuntaneuvosto halusi teoksella muistaa Talveksia, joille Tuomiokirkko ja lapset olivat rakkaita.

Partanen ja Lamusuo ovat tehneet työtä yhdessä yli kaksikymmentä vuotta. He ovat suunnitelleet taideteoksia, tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä eri puolille Kuopiota ja Suomea. Kirkkotiloissa heidän kädenjälkensä näkyy muun muassa Tikkurilan uudessa kirkossa, johon pariskunta on tehnyt neljä sisä- ja ulkotaideteosta.

Yleisö pääsi tutustumaan kastepuuhun ja lasten alttariin ensimmäisenä adventtina 27. marraskuuta.