Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenne | Paljon autolla liikkuva jääkiekkomies Hannu Kapanen: ”Tasavallankadulle tarvitaan lisää peltipoliiseja” – ”Yksi vaarallisimmista paikoista liikenteessä Kuopiossa”

Jääkiekkomies Hannu Kapasella on sananen sanottavanaan Kuopion Haapaniemellä sijaitsevan Tasavallankadun liikenteestä.

– Tasavallankadulla liikennenopeudet mättävät ihan ehdottomasti. Ylityspaikat ovat jalankulkijoille todella vaarallisia, kun autot ajavat kahta kaistaa. Kun toista kaistaa etenevä hiljentää, niin toista kaistaa tullaan tosi kovaa, eikä välttämättä ehditä jarruttaa, hän kuvailee.

– Vaimoni on meinannut jäädä kahdesti auton alle suojatielle suunnatessaan, mutta on pelastanut itsensä huolellisuudella vetämällä itsensä ja koiran auton nenän edestä.

Kapanen puhuu erityisesti havainnoistaan Kuopion Musiikkikeskuksen, Haapaniemenkadun ja liikenneympyrän jälkeisellä Tasavallankadun tieosuudella.

– Nopeusrajoitus on 50 kilometriä tunnissa, mutta 75 prosenttia ajaa ylinopeutta ja pahimmat satasta ihan huoletta, hän arvioi.

– Kesäiltoina olen nähnyt parvekkeeltani, kun Bemarit ja Audit ottavat kadulla kisoja. Siinä ei satanen riitä, kun tempaistaan menemään. Myös arkisin aamulla kello 7–8 riittää autoilla vauhtia töihin mennessä ja taas kello 15–16 töistä tullessa.

Jos Hannu Kapanen saisi ehdottaa, nopeusvalvojaksi laitettaisiin nopeusvalvontakamera eli peltipoliisi Haapaniementien risteyksen vilkkuvaloilla varustetun suojatien ja seuraavan suojatien väliselle Tasavallankadun tieosuudelle.

– Ihan turvallisuussyistä, puolin ja toisin meno- sekä tulosuuntaan. Kolmen vuoden aikana, mitä olemme näillä kulmilla asuneet, olen nähnyt poliisien tutkan tässä ainoastaan kahdesti varmaan resurssipulan takia, hän sanoo.

– Olen sen verran paljon Kuopiossa ajanut, että tämä on arvioni mukaan yksi vaarallisimmista paikoista liikenteessä.

Haapaniementien risteyksen ja grillin välisellä tieosuudella on yhteensä neljä suojatiellä varustettua tienylityspaikkaa jalankulkijoille.

– Kaksi ensimmäistä on mielestäni ok ja neljäs grillin kulmalla sijaitseva, liikennevaloilla varustettu. Kolmannen suojatien kohdalla, jossa mäki kääntyy oikealle, on katve ja suojatien merkkikin puun takana piilossa. Lisäksi talvella lumivalli haittaa näkyvyyttä. Tämä ylitys on ollut vaaranpaikka kaikille.

Kapanen kertoo olevansa ammattiautoilijan poika ja ajaneensa itse jo 52 vuoden ajan.

– Ajan paljon autolla, ja tykkään ajamisesta. Olen havainnut välinpitämättömyyden kasvaneen liikenteessä. Ajetaan päin punaisia, ja jokaisella on kova kiire jonnekin ihan kuin sillä voisi jotakin voittaa. Myös ohitukset ovat paikoin hurjia.

Mikä on pielessä liikenteessä sinun kotikulmillasi? Mistä löytyy kohennettavaa? Kerro juttuvinkkisi meille Viikkosavoon sähköpostilla toimitus@viikkosavo.fi.