Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Baristat johdattelevat kahvin lukuisiin makuvivahteisiin – Jouluinen siirappi maistuu kahvin kanssa – Katso ammattibaristan resepti kotikahvitteluun

Kuopioon Kauppakeskus Minnan aukiolle on rakentunut kahvila nimeltä Brü joulukuun ajaksi.

– Aloitamme toimintamme pop up -kahvilana. Tammikuussa teemme tiloissa remonttia ja helmikuussa kahvilamme avautuu vakituisesti, Juho Harjuveteläinen ja Mirva Huhtinen kertovat.

Molemmat kahvilan yrittäjät ovat kahviin erikoistuneita alan ammattilaisia eli baristoja, joilla on myös pitkä kokemus alalta.

– Olen ollut aika monessa kahvilassa töissä, ja hankkinut baristaosaamiseni suurelta osin työpaikoilla. Toki olen käynyt myös alan koulutuksen, kun aloitin ensimmäisessä baristan työpaikassani. Viimeksi työskentelin kahvivastaavana Ramin Konditoria Kahvilassa, Harjuveteläinen taustoittaa.

Myös Huhtinen on työskennellyt samassa työpaikassa ja laajalti myös muualla.

– Olen tehnyt vuosien ajan ravintola- ja kahvilatöitä sekä toiminut tovin myös ammattikoululla ammattiohjaajana tarjoilijoille, hän sanoo.

Yrittäjät kertovat, että heidän kahvilansa keskittyy pienpaahtimoiden tuotantoon, kahvin alkuperämaihin sekä pientilojen kahveihin.

– Haluamme osoittaa, kuinka hyvää kahvi voi olla parhaimmillaan. Keskitymme itse kahviin raaka-aineena ja sen ominaismakuihin, Juho Harjuveteläinen toteaa.

– Vaihtelemme pienpaahtimokahveja sen mukaan, mistä asiakkaat pitävät. Nyt valikoimissamme on vuoden paahtimoksi valittu ja vuoden espresso -palkinnon saaneen lappeenrantalaisen yrityksen kahvit ja teet. Kahvin kanssa tarjottavissa satsaamme kuopiolaisen kondiittorin tekemiin vegaanisiin ja gluteenittomiin leivonnaisiin.

Huhtinen kertoo, että kabinettitilassa on tarkoitus järjestää kahvin maistelutilaisuuksia ja kotibaristakursseja helmikuusta lähtien.

– Erikoiskahveihin on havaittavissa kiinnostusta kahvittelijoiden keskuudessa, vaikka Kuopiossa toki perinteinen suodatinkahvi ja pulla pitävät edelleen vahvasti pintansa. Kahvistahan löytyy lukuisia erilaisia vivahteita, Harjuveteläinen lisää.

Juho Harjuveteläinen kertoo, että kahvilan reunalle on rakentumassa pieni lava esiintyjiä varten. Televisiossa Idolsissa ja The Voice of Finlandissa kilpaillutta, muusikon koulutuksen Jyväskylän konservatoriosta hankkinutta Harjuveteläistä silti tuskin nähdään lavalla laulamassa.

– Keskityn kahvilassamme kuitenkin baristan hommiin.

Baristojen havaintojen mukaan kahviloista on vuosien saatossa kehkeytynyt omien olohuoneiden jatkeita.

– Kahvilat ovat paikkoja, jonne tullaan opiskelemaan, treffeille ja katsomaan puhelimelta tai läppäriltä elokuvia tai muuten vain istumaan eli myös rentoutumisen paikkoja, he kiteyttävät.