Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toivon tavoitteena on suunnata opintojen jälkeen liigajoukkueeseen – ”Motivaatio urheiluun on tosi kova”

Kuopiolaisella Toivo Karttusella on selkeä tavoite: hän haluaa Suomen lentopallon mestaruusliigaan.

Hän valmistuu ensi keväänä Sakkyn UrheiluAmiksesta, missä hän on yhdistänyt liiketalouden opinnot ja tavoitteellisen lentopallon pelaamisen. Lähitulevaisuuden suunnitelmissa näkyvät sekä urheilu että työ.

– Kun olen valmistunut, tarkoitus olisi etsiä töitä ja siirtyä työelämään. Kesällä olisi tarkoitus myös päästä treenaamaan liigajoukkueeseen ja samalla joko siirtyä liigaporukkaan tai jatkaa ykkössarjassa, Karttunen kaavailee.

Karttunen pelaa tällä hetkellä sekä Pielaveden Sammon miesten 1-sarjassa että Puijo Wolley Junioreissa poikien A-sarjassa. Tulevaisuuden potentiaalisissa liigajoukkueissa vaihtoehtoja on kaksi.

– Tietenkin tässä lähellä on Savo Volley, mutta siellä on kova taso. Se ei välttämättä ole paras juniorille. Joensuussa toimiva Karelia Hurmos voisi olla hyvä kehitysjoukkue, siellä on hyvä juniorikasvatussetti, Karttunen arvioi.

Oman pelihistorian lisäksi Karttusella on kytkös Puijo Wolley Junioreihin myös koulun kautta: seura järjestää UrheiluAmiksen lentopalloilijoille opintoihin kuuluvat aamutreenit.

Opiskelu tuo hyvää vastapainoa.

– Aamuvalmennus on oppilaitoksen järjestämää. Ostamme valmennusta urheiluakatemian kautta paikallisilta seuroilta, opinto-ohjaaja ja valmennuskoordinaattori Hanna Linnilä kertoo.

UrheiluAmis on Suomen Olympiakomitean verkostoon kuuluva oppilaitos, joka toimii yhteistyössä Kuopion alueen urheiluakatemian ja Klassillisen lukion urheilulinjan kanssa. Linja on suunniteltu tavoitteellisesti urheileville, jotka haluavat opiskella ammattiin.

– Urheilu ja opiskelu kulkevat rinta rinnan nuoren elämässä. Meiltä valmistuneet ovat puhuneet, että opiskelu tuo hyvää vastapainoa vaikkapa mäkihyppyarkeen, Linnilä toteaa.

Suurimmat UrheiluAmiksessa edustettuina olevat lajit ovat jääkiekko, jalkapallo ja salibandy.

– Noin puolet meidän urheilijoista ovat kiekkoilijoita. Nämä kolme ovat lajeina tietenkin suosittuja. Pienempinä lajeina meillä on edustettuna esimerkiksi golf, judo ja karate – onpa joskus ollut karting-ajajiakin, Linnilä kertoo.

– Eli monennäköisen lajin ja valmentajan kanssa tässä pääsee itsekin toimimaan. On ilo nähdä, että opintoja ja koulutusta arvostetaan.

Karttunen käy aamutreeneissä tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Sen lisäksi Pielaveden Sampon treenit ovat samoina iltoina. Tiistai-iltaisin Sampo ja Puijo Wolley pitävät yhteiset harjoitukset Neulamäessä, loput järjestetään Pielaveden liikuntahallilla.

– Se on oma hommansa aina liikkua siihen suuntaan, minulla on kuitenkin sellainen tunnin ajomatka sinne.

Aika ajoin tulee kisamatkoja, jolloin koulusta on oltava pois. Linnilän mukaan opintojen osaamisperusteisuus toimii hyvin yhdessä urheilijan arjen kanssa:

– Jos päällekkäisyyksiä tulee, opiskelija voi hankkia osaamisen esimerkiksi etätehtävinä, Teams-luennolla, tai vaikka työpaikalla.

– Välillä perjantait jäävät pois, jos on ollut pidempiä pelireissuja. Niissä tapauksissa ilmoitan opettajalle, ja he laittavat Wilman tuntipäiväkirjoihin, mitä tehtäviä on tehty. Minä sitten esimerkiksi sunnuntaina, kun on vapaa-aikaa, teen ne, Karttunen kertoo.

Edit 15.12. klo 12.30: Karttusen seuratausta sekä UrheiluAmiksen lentopallon aamutreenit järjestävä seura korjattu.