Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ne ovat perheenjäseniä ja isossa osassa joulunviettoa" – Lemmikkejä hemmotellaan jouluna mieluiten herkku- ja lelulahjoilla

Lähestyvä joulu näkyy myös lemmikkitarvikeliikkeissä, kertovat yrittäjä Anne Miettinen Pienestä Eläinkaupasta ja aluemyyntipäällikkö Titta Repo Mustista ja Mirristä. Molemmissa liikkeissä ikisuosikeiksi mainitaan possunkorvat.

– Niissä huomaa myyntipiikin joulun kohdalla. Se on sellainen varma valinta, jos koiralla ei ole allergioita, Repo kertoo.

Molempien mukaan myös muiden herkkupalojen sekä lelujen myynti on joulunalusaikaan tavallista suurempaa.

Miettinen on havainnut, että Pienen Eläinkaupan asiakkaat ostavat joulun alla myös enemmän suuria hankintoja, kuten petejä, hihnoja ja pukuja.

– Herkut ovat kuitenkin ykkösjuttu. Niitä tai leluja saatetaan ostaa myös vaikkapa kaverin lemmikille, Miettinen kertoo.

Tyypillisimpiä lahjansaajia ovat kissat ja koirat, mutta sekä Miettinen että Repo kertovat, että myös jyrsijöille ostetaan mieluusti jotain.

Englanninspringerspanieli Unna saa joka vuosi joululahjoja, yleensä märkäruokaa ja jonkin lelun.

Krumeluureja suuren maailman malliin ei juuri hankita.

– Ajattelin, että tänään ostan Unnalle joulukalenterin, Unnan omistaja Krista Karhunen kommentoi perjantaina.

Karhusen perhepiirissä on neljä spanielia, ja kaikki saavat lahjoja. Syy on yksinkertainen:

– Ne ovat perheenjäseniä, ja isossa osassa joulunviettoa. Meillä on esimerkiksi sellainen aattoperinne, että käymme kaikki yhdessä lenkillä.

Erityisen suuria muutoksia lemmikkien jouluhellittelyssä ei Miettisen eikä Revon mukaan ole tapahtunut. Lemmikkieläimiä pidetään perheenjäseninä ja niitä halutaan huomioida samalla tavalla kuin muitakin.

– Onhan se kiva, että kun jouluna kokoonnutaan porukalla, on Tessullekin jotain. Lemmikkejä halutaan muistaa, mutta toisaalta Suomessa muistetaan maalaisjärki aika hyvin. Esimerkiksi turhia krumeluureja suuren maailman malliin ei juuri hankita, vaan asioita ostetaan tarpeeseen, Repo kertoo.

– Viime vuosina on kuitenkin lisääntynyt sellainen, että ostetaan rekvisiittaa, kuten poronsarvipantoja, ja otetaan kuvia joulukortteihin. Ne ovat nostaneet suosiotaan todella paljon.

Sekä Repo että Miettinen kertovat, että lemmikkien hoitoon ja hemmotteluun panostetaan nykyään aiempaa enemmän.

– Juuri puhuimme tutun osteopaatin kanssa, että esimerkiksi koirien hieronnasta on tullut aivan tavallista. Ennen se saattoi herättää ihmettelyä, Miettinen pohtii.

Repo on kiinnittänyt huomiota erityisesti vastuullisuuteen.

– Ihmiset kiinnittävät koko ajan enemmän huomiota tuotteiden elinkaareen ja siihen, mistä raaka-aineet tulevat. Ekologisuus ja eettisyys ovat nyt selkeänä trendinä.

Miettinen muistuttaa, että vaikka koira tai kissa tulisi kerjäämään joulupöydästä ruokaa, täytyy olla tarkkana mitä sille antaa. Parempi olisi pitäytyä ainoastaan eläimille tarkoitetuissa makupaloissa.

– Ainakaan mitään kovin suolaista ei olisi hyvä antaa.

Hänellä on neuvo myös uuden vuoden varalle.

– Varsinkin pennun kanssa kannattaa valmistautua huolella: käyttää koira ulkona ennen ilotulitusten alkamista. Rakettien pauke voi säikäyttää varsinkin niihin tottumattoman koiran, Miettinen varoittaa.