Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rahastavatko isännöintifirmat taloyhtiöitä? – Taloyhtiöiden hallitusten pitää valvoa, että isännöitsijä ei pääse yksin vaikuttamaan, keneltä tarjous pyydetään

Vuonna 2021 syksyllä Ylen MOT-toimitus teki selvityksen, jonka mukaan isännöintialalla on ”korruptioon viittaavia piirteitä”. Isännöitsijän tulisi ajaa taloyhtiön etua, mutta hän saattaa ajaa myös oman firmansa etua silloin, kun taloyhtiölle hankitaan palveluita.

MOT oli saanut haltuunsa isännöintitoimistojen salaisia sopimuksia, joissa määritellään palvelujen hankinnan ehtoja. Kyse ei MOTin mukaan ole välttämättä rikoksista, pikemminkin toimimisesta harmaalla alueella. Taloyhtiöiden saneerausremonteissa pyörivät valtavat rahasummat. Tällä hetkellä vielä inflaatio nostaa taloyhtiöiden remonttien hintaa. Taloyhtiön ostoista vastaa usein isännöitsijä.

MOTin selvityksissä nousi esimerkiksi hissien huolto. Isännöintitoimisto oli tehnyt sopimuksen hissiyhtiön kanssa. Sopimuksen mukaan hissiyhtiö maksaa isännöintitoimistolle “4 % hankintapalkkion.” Toisin sanoen isännöitsijälle maksetaan palkkio siitä, että hän hankkii palvelun taloyhtiön rahoilla.

Myöhemmin yhtiöt ovat ilmoittaneet, että hankintapalkkioiden käyttämisestä on luovuttu.

Olemattomista tehtävistä voidaan laskuttaa ns. ”hallinnointipalkkion” nimikkeellä, jota ei ole taloyhtiölle tarkasti avattu.

Laissa sanotaan, että hallituksen on tuotava kaikki tieto osakkaille.

Jokaisen taloyhtiön olisi syytä varmistaa, onko yhtiön hankinnoissa mahdollisesti vastaavanlaisia palkkioita käytössä ja hoitaako isännöintifirma tarvittavat kilpailutukset yhteistyössä hallituksen kanssa ja riittävästi osakkeenomistajia tiedottaen.

Taloyhtiöissä on oltava myös tarkkana, voiko taloyhtiön hallituksen jäsenillä olla kytköksiä firmoihin, joista hankinnat tehdään ja joista muut osakkeen omistajat eivät tiedä mitään.

Kuopiolainen taloyhtiönsä hallituksen edustaja Marjatta Hiltusen kokemuksen mukaan isännöintifirmat voivat valita kilpailutukseen vain muutaman vakioyrityksensä.

– Lisäksi taloyhtiön hallituksessa voi olla sijoittajia ja sijoittajien firmoja, joihin urakoita voidaan ohjata, jos osakkaat eivät ole hereillä. Tällä hetkellä saneerausremontit ovat kallistumassa muutenkin ja ilman asiallista kilpailutusta hinnat karkaavat pilviin, sanoo Hiltunen.

Hiltunen kuvailee, että hallitukseen voidaan tuoda ensin remontin hintahaitari esimerkiksi 800–1 400 euroa neliö. Kallista pakettia perustellaan taloyhtiön huolenpidolla tai arvonousulla. Kun joku huomaa vaatia toisen firman saneerauksen tekijäksi, hinta putoaa yllättäen 700 euroon neliö.

– Näitä laskevia hintoja sitten selitellään ns. ”kevyemmillä remonteilla.” Itse olen huomannut, että näissä tarjouspaketeissa tyrkytetään osakkaille korjauksia mitä he eivät välttämättä vielä tarvitse. Laissa sanotaan, että hallituksen on tuotava kaikki tieto osakkaille ja remonttien hinnoittelussa pitää olla kohtuullisuus, jotta esimerkiksi pienituloiset selviytyvät niistä. Taloyhtiöllä on oikeus teetättää remontit osissa ja kilpailuttaa tekijät. Avoimuus on tärkeää näissä asioissa.

Itä-Suomen Kiinteistöliiton toiminnanjohtaja Piia Moilanen muistuttaa, että isännöintipalkkio koostuu tyypillisesti kiinteästä kuukausipalkkiosta ja erillisveloitettavista lisäpalkkioista. Hän muistuttaa, että vaikka isännöintialalla on tapahtunut kyseenalaisia toimia, kyse on kuitenkin vain muutamasta toimijasta eikä koko alaa pidä sen vuoksi mustamaalata.

– Olisi hyvä, että erillisveloitettavat palkkiot avattaisiin tilinpäätöksen yhteydessä taloyhtiön toimintakertomuksessa. Eikä kaikkia niputettaisi hallintopalkkio-nippuun. Näin myös kokemukseni mukaan jo usein tehdäänkin, sanoo Moilanen.

Moilanen korostaa, että saneerauksissa kaikki hankkeet kilpailutetaan ja hallituksessa käsitellään etukäteen, keneltä tarjoukset pyydetään.

– Näin isännöitsijä ei pääse yksin vaikuttamaan siihen, keneltä tarjoukset pyydetään. Hallitusten jäsenten pitäisi ymmärtää jäävätä itsensä asioista, joissa heidän vaikutuspiirissään oleva yritys on tarjouksen antajana.