Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peter Franzénin tähdittämän Hamsterit-elokuvan tekeminen sisälsi monta onnekasta sattumaa – Kun kurkiaura ilmestyi kuin tilauksesta, Markku Pölönen mietti, että Veikko on taas järjestänyt

Ohjaaja, käsikirjoittaja Markku Pölönen kertoo, että Hamsterit-elokuvan tekemisen varrelle sisältyi monta mystistä, ja jopa maagista tapahtumaa.

Ensimmäinen tapahtui, kun ohjaajalegenda alkoi kirjoittaa käsikirjoitusta työhuoneellaan kirpputorin vieressä työnjohtajan entisessä kopissa.

– Kun avasin läppärini ja Veikko Huovisen romaaniin, niin pöydälleni nousi hiiri, jonka ristin Minniksi. Videokuvasin sen oitis ja pistin nettiin. Seuraavana yönä tein sille leffavalot ja herkkulautasen, ja kamera kuvasi sitä 8 tuntia sen yön, joensuulainen Pölönen muistelee.

– Katsoin materiaalia pikakelauksella ja ihmettelin, kun herkkulautanen tyhjenee valtavalla nopeudella. Älysin, että Minni hamstrasi. Se vei herkut jonnekin piiloon. Minulla nousi kaikki ihokarvat pystyyn, sillä romaani alkaa siten, että Hamsteri juttelee hiirelle.

Elokuvassa Hamsteri-niminen luontokirjailija elää huvilassaan maaseudulla lemmikkihiiren kanssa. Kun naapuriin muuttaa lottovoiton saanut perhe, Hamsteri saa mahdollisuuden hamstraamiseen kuvittelemansa kaikkien aikojen hyytävimmän talven varalta.

Erikoinen onnenkantamoinen tapahtui myös Tampereella, jossa talvelle oli varattuna yksi ainoa kuvauspäivä.

– Tampereella odotettiin lunta, jota ei tullut. Viikkoa ennen kuvauksia tuli lunta, mutta kauhea myrskytuuli pieksi lumen lepikkoon. Huvilan ympäristö oli kauhean näköinen, kun oli paljasta kalliota, Markku Pölönen kuvailee elokuvan kuvauspaikkaa Tampereen Teiskossa.

– Matkustin apeana Tampereelle ja majoituin hotelliin. Aamuyöstä heräsin ja katsoin hotellin ikkunasta sisäpihalle. Siellä satoi kämmenenkokoisia lumihiutaleita. Aamuun mennessä oli satanut 20 senttiä lunta. Mietin, että mikä ajoitus, aivan uskomatonta, kun kuvauspäiväkin oli valittu aikoja sitten.

Kun kurkiaura ilmestyi kuin tilauksesta, Pölönen mietti, että Veikko on taas järjestänyt.

– Kurkiauran meille järjesti. Valmistelimme kohtausta, jossa sanotaan, että ”sää on muuttumassa” ja kysytään, että ”oletko huomannut, talvi on tulossa?” Kuvaaja oli saanut ryhmineen kameran kuvauskuntoon ja äänittäjä oli valmiina, Pölönen taustoittaa.

– Eikä aikaakaan, kun alkoi kuulua kurkien ääniä. Ne lensivät suoraan metsäaukon yli. Luontoelokuvia tehnyt tuottajamme Marko Röhr sanoi, että tuollaista tilannetta kytätään usein kolme vuotta.

Elokuvan pääosaa Hamsteria näyttelevä Peter Franzén alkaa kaivaa puhelintaan ja näyttää videota.

– Tuollainen muodostelma se oli lentäessään. Näytti ihan jättilinnulta.

Näyttelijä Peter Franzén kertoo lähteneensä innosta hihkuen jälleen yhteistyöhön Markku Pölösen kanssa.

– On aina ilo tehdä töitä ystävän, mahtavan taiteilijan, elokuvantekijän ja tarinankertojan kanssa, hän luettelee.

– Kiljuen tulin tekemään elokuvaa jo pelkästään sen takia, että kyseessä on Veikko Huovisen hieno teksti.

Pölönen alkaa muistella päivää, jolloin Peter tapasi Huovisen Koirankynnen leikkaajan kuvauksissa.

– Taisit jännittää aika paljon, mutta Veikko sanoi sinulle, että lujaa työtä, hän sanoo.

– Silmät kimaltelivat kulmakarvojen alla. Se oli mahtavaa, Franzén muistelee.

Hän toteaa, että aikaisempi yhteistyö Pölösen kanssa on palvellut oppikouluna ja vienyt uralla eteenpäin sekä mahdollistanut näyttelemisen monen legendaarisen suomalaisen näyttelijän kanssa.

Pölönen kertoo, että Hamsterit-elokuvan kuvausten aikana Franzén opetteli puhumaan hamsterihöpötystä, jolla hän ajoi itsensä rooliin.

– Meillä on äänitallenteissa aarre, jossa Pete höpöttää varmaan kaksi tuntia. Aina kun hän oli mikitettynä, kuului sitä höpötystä, hän virnistää.

– Kohtaus, jossa Hamsteri hyvästelee perheen, tehtiin ensimmäisenä. Katsoin jo silloin, että hahmo on täysin valmis, hän kiittelee taitavaa näyttelijää.

Elokuvan toinen tuottaja on Kuopiosta lähtöisin oleva, Kuopion Musiikkilukiossa opiskellut Hanna Kauppi MRP Matila Röhr Productions Oy:stä.

– Olen työskennellyt yhtiössä 14 vuotta ja kasvanut talon sisällä tuottajaksi, hän mainitsee.

Kuopion Musiikkilukiosta maailmalle on ponnistanut myös elokuvan toinen käsikirjoittaja Paula Vesala.

– Minusta elokuva sopii ikään katsomatta kaikille. Se on lämminhenkinen, sydämellinen hyvän mielen elokuva, sellainen aikuisten satu, Kauppi kuvailee.

Joulua Peter Franzén kertoo viettävänsä perheensä kanssa pitkästä aikaa Suomessa.

– Lomittaja hoitaa eläimet, niin pääsemme tänne kotiin, hän sanoo.

Elämä Ranskassa Provencessa on hänen sanojensa mukaan rauhallista mukavaa puuhaamista.

– Vähän viljelemme. Meillä on oliivipuita ja hedelmäpuita, ja kasvatamme myös juureksia, hän mainitsee.

Markku Pölönen kertoo viettävänsä joulun yksinään traditionsa mukaan.

– Sitten haen lapset Pohjanmaalta. Pidän erityisesti automatkasta sieltä tänne päin läpi lumisen Suomen. Käymme koko vuoden autossa läpi, itkemme ja nauramme sekä käymme huoltoasemalla syömässä pullaa. Automatka on oikeasti minulle valtavan tärkeä juttu. Pitkä matka autossa on kiva jutella. Kuin psykiatrin sohvalla olisi.

Elokuvan tekijät kävivät Finnkino Scalassa Kuopiossa pressitilaisuudessa kertomassa Hamsterit-elokuvasta 14. joulukuuta.

Kirjailija Veikko Huovisen romaaniin Hamsterit perustuva Hamsterit-elokuva on nähtävissä elokuvateattereissa 4. tammikuuta alkaen.