Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma | Itä-Suomen keskuksena toimiva Kuopio lisäsi vetovoimaa – Muistatko vielä nämä tapahtumat ja uutiset vuodelta 2022?

Vuonna 2022 Kuopion yllä leijui sekä uhkakuvia että mahdollisuuksia. Viikkosavossa seurattiin pitkin vuotta, miten Ukrainan sodan synkät varjot heijastuivat Kuopioon. Polttoaineiden hinnat nousivat keväällä pilviin, kunta-alan työntekijät lakkoilivat, taantuman ja tuomiopäivän ennustukset yleistyivät, kun Putin alkoi uhkailla ydinaseilla.

Ikävien tapahtumien lomassa Kuopiossa saatiin iloita hyvistäkin uutista. Huhtikuussa raportoitiin, että Kuopion vetovoima oli vuonna 2021 Suomen toiseksi suurin Tampereen jälkeen. Lokakuussa kunnianmaininnat jatkuivat. Tuolloin julistettiin, että Kuopiossa oli Suomen elävin kaupunkikeskusta. Kaupunkikeskusta laajeni runsaan rakentamisen vuoksi esimerkiksi Mölymäelle ja Hatsalaan.

Toistuva huumeuutisointi pilasi Kuopion mainetta, mutta kunnia kasvoi Suomen jalkapallopääkaupunkina. KuPSin voitti naisten SM-kullan, miehissä Suomen Cupin ja hävisi vaivaisella pinnalla kullan HJK:lle.

Vuonna 2022 matkailua ja tapahtumia piinannut korona hiipui, mutta ihmiset olivat yleisötapahtumissa varuillaan. Venäjän aloittama sota syrjäytti koronan päivittäisen uutisvirran. Kun asiasta ei uutisoida, uhkatunnelma vaimentuu. Rokotuskattavuus laajeni ja rokotteet kehittyvät sitä mukaan, kun virus muuntui ja lieventyi omikroniksi.

Kuopion asema Pohjois-Savon ainoana kasvavana kuntana näyttää vahvistuvan.

Taistelut jatkuivat Ukrainassa ja pakolaisvirrat vyöryivät Pohjois-Savoon asti. Aluksi vain kirkko ja vapaaehtoiset tajusivat, että pakolaiset tarvitsevat heti ruokaa eikä vasta viikkojen päästä. Viikosavossakin uutisoitiin, millaista ruoka-apurumbaa esimerkiksi ortodoksikirkko pyöritti, kun maahanmuuttoviraston toiminta yskähteli.

Vuoden alkupuolella näytti selvältä, että THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudasta tulee Pohjois-Savon hyvinvointialueen pomo. Maakuntajohtaja Marko Korhonen kuitenkin hurmasi poliitikot yli puoluerajojen. Komeasta tittelistään huolimatta Tervahauta hävisi johtajakisan Korhoselle.

Syksyllä kamppailtiin Korhosen jättämästä valtatyhjiöstä. Kaiken järjen mukaan maakuntajohtajan paikka näytti kuuluvan keskustan kuopiolaiselle älykölle Antti Kivelälle. Kivelä vaistosi, että keskustalaisessa maakunnassa oli vastavoimia. Hän jätti kaikkien hämmästykseksi politiikan ja siirtyi kardiologiksi kilpailijakaupungin leiriin Jyväskylään.

Vuoden varrella on nähty paitsi hintojen ja korkojen nousua myös runsaita palkankorotusvaatimuksia. Kunta-alan lakkomarssit näkyivät Kuopion katukuvassa. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan työn vaativuuden ongelmat ratkeavat verovaroin rahoitettavilla roimilla palkankorotuksilla.

Hyvinvointialueen johtajienkin palkkoja perusteltiin vastuilla ja työn vaativuudella. Pohjois-Savon hyvinvointijohtaja Marko Korhonen saa 15 000 euron kuukausipalkan lisäksi maan suurimman erokorvauksen reilut 200 000 euroa. Ja tulevien palveluyksikköjohtajien aluehallituksen lokakuussa päättämä 8 500 euron palkka päätettiin joulukuussa nostaa 10 500 euroon kuukaudessa.

Hallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen perustelee johtajien 2 000 euron korotuksia (Savon Sanomat 20.12.2022) sillä, että hallitus teki lokakuussa virheen, kun ei ymmärtänyt johtajien kasvavia vastuita: ”Olennaista on se, millaista työtä palveluyksikköjohtajat tekevät. Siinä on oma palkka äkkiä kymmenen kertaa tienattu, tai hupuloitu.

Näinkö se menee, että ihmisen vastuullisuus kasvaa, kun hänen palkkaansa nostetaan? Vastuullisuus hyvinvointialueella tarkoittaa sitä, että johtajat leikkaavat ja saneeraavat palveluita sekä kuuntelevat kansalaisten kitinöitä.

Kuopion asema Pohjois-Savon ainoana kasvavana kuntana näyttää vahvistuvan. Asuntorakentaminen on edistynyt keskustan lisäksi Savilahdessa, Puijonlaaksossa ja Hiltulanlahdessa. Yritystontteja on nousemassa Matkukseen ja Tasavallankadun varteen. Tahkovuoren keskusta kehittyy, satamaan saatiin komea S-Market ja saunamaailman rakentaminen käynnistyi aallonmurtajan päälle.