Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espanjanmastiffi Aku on Vuoden kuopiolainen 2022 – Murcian koiratarhalta saatiin Savoon häntää heiluttava hyvän tahdon, onnellisuuden ja mielen lähettiläs

Espanjan auringon alta Suomeen ja Kuopioon matkustanut rescuekoira, espanjanmastiffi Aku on voittanut Viikkosavon Vuoden kuopiolainen 2022 -äänestyksen. Jo kymmenettä kertaa järjestetyssä kilpailussa annettiin tänä vuonna 2 759 ääntä, joista Aku nappasi ylivoimaisen 531 äänen saaliin. Omaa suosikkiaan oli mahdollista äänestää tuttuun tapaan netissä.

Äänensä Akulle antaneet kuvailivat Akun luovan hyvää mieltä ympärilleen ja tuovan nykyistä kotikaupunkiaan näyttävästi esille.

– Aku ajaa koirien asiaa erittäin positiivisesti ja tuottaa iloa ympäri maata monelle seuraajalleen ja tuo samalla upeasti esille Kuopiota, perusteluissa todetaan.

– Aku toimii hyvän lähettiläänä yhteiskunnassa, missä on tällä hetkellä paljon surua ja murhetta. Aku tuo hyvää mieltä kaikille.

Akun matka isäntänsä Matti Kuosmasen kanssa sähkömopoautolla pitkin Eurooppaa Helsingin Kauppatorille ja sieltä edelleen Kuopion torille sekä Nilsiään kiinnosti laajalti ihmisiä ja tiedotusvälineitä viime keväänä. Aku was here -kampanjan aikana Aku ja Matti sekä Aku-koiran emäntä Marja-Liisa Kuosmanen ovat etsineet kahviloita ja ravintoloita, joihin myös koirat ovat tervetulleita. Koiraystävällisyydestä kertovia Aku was here -tarroja on alkanut ilmaantua liikkeiden ovien pieliin paitsi Savon pääkaupungissa Kuopiossa, myös muualla Suomessa sekä Espanjan Fuengirolassa, missä Kuosmaset viettävät talvikuukausia.

Aku on myös tehnyt koiralaisaloitteen Kuopion kaupungille. Aloitteessa Aku toivoo, että tulevaisuudessa myös koirat olisivat tervetulleita Mualiman Navalle eli Kuopion torille.

Fuengirolasta puhelimen päähän tavoitettu Matti Kuosmanen kertoo olevansa yllättänyt ja iloinen Akun voitosta Vuoden kuopiolainen 2022 -kisassa.

– Huh huh, ohhoh, nyt nousevat ihan karvat pystyyn, hän sanoo kuulleessaan Akun saaman äänimäärän, joka on reilut 19 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

– Lämmin ja nöyrä kiitos kaikille Akua äänestäneille. Tätä juttua on tehty isolla sydämellä, ja ihmiset ovat hoksanneet, mistä sydämen asiassamme on ollut oikein kyse. Koen että palkinto on annettu hyvälle sanomalle, positiivisuudelle ja onnellisuudelle, jonka lähettiläänä Aku toimii, Kuosmanen luonnehtii.

Nilsiän visionäärinä tunnettu, Tahkon, Louhosareenan ja vesitornin Kuosmasena tiedetty Matti kertoo, että Akun kanssa tehdyt tempaukset ovat asioita, jotka hän tulee aina muistamaan erityisellä lämmöllä.

– Olen ollut rakentamassa vaikka minkälaista erikoistakin pystiä maailmaan, mutta eniten muistan positiivisesti tätä juttua, kun on saanut tehdä jotakin, mikä on vaikuttanut ihmisten sieluihin ja sydämiin, hän sanoo.

– Aku on pystynyt välittämään ihmistä suurempia asioita tähän maailmaan hyvän tahdon, onnellisuuden ja hyvän mielen lähettiläänä.

Aku täytti 10. joulukuuta 4 vuotta. Kuosmaset hankkivat Akun koiratarhalta Murcian kaupungista 19. tammikuuta 2022.

– Aku asui pentuna perheessä, joka jostakin syystä joutui lemmikistään luopumaan. Hoitotarhalla Aku ehti asua 8 kuukautta ennen kuin me kohtasimme, Matti Kuosmanen taustoittaa.

– Kun häkin ovi aukesi, Aku jolkotteli Marja-Liisan ohi suoraan minun jalkojeni juureen, kellahti selälleen ja katsoi silmillään kertoen, että tässä minä olen. Viisi sekuntia meni, ja olin myyty.

Matka Suomeen lentämällä ei olisi onnistunut, sillä koira ja häkki saavat painaa enintään 50 kiloa, ja Akun paino on 55 kiloa.

– Yöllä 22.12.2021 kello 2.15 heräsin. Sain ison, hataran vision tulevaisuuteen ja hyvän mielen tuottamiseen liittyen. Tammikuussa saimme Akun ja sähkömopoauton helmikuussa. Visio alkoi toteutua.

Noin 3 700 kilometrin ajomatka sujui onnellisten tähtien alla.

– Enkelit olivat jälleen ylityöllistettyjä. Marja-Liisa sanoi, että minulla on aina neljä enkeliä mukana, jotka tekevät kolmivuorotyötä, ja yksi on sairauslomalla.

Viikkosavo palkitsee Akun kunniakirjalla ja luulla.

Katso Akun sekä Matti ja Marja-Liisa Kuosmasen videotervehdys:

Edit 28.12.2022 klo 14.30: Lisätty videotervehdys.

Edit. 30.12.2022 Korjattu kuvaajan nimi Viivi Handolin.

”Käydäänhän myös ihmisten kanssa kahvilla” – Fuengirolasta Kuopioon matkannut Aku-koira perheineen kannustaa ravintoloitsijoita viestimään selkeästi, jos hännänheiluttajat ovat tervetulleita

"Puhhuuko Aku jo savvoo vai espanjoo? – Mopoautolla Fuengirolasta mualivan navalle matkanneet Matti Kuosmanen ja Aku-koira ihastuttivat määränpäässä

"Takakontin generaattori huutanut hoosiannaa tällä reissulla" – Matti Kuosmanen ja Aku-koira mopoautoineen ovat puolimatkassa Kuopioon

Matti Kuosmanen ja Aku-koira ajavat mopoautolla eurooppalaisia pikkuteitä Kuopioon – "Rahtina emme halunneet Akua lähettää"