Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin selviät paukkuherkän koiran kanssa uudestavuodesta – "Tämä ei ole pitkän tähtäimen ratkaisu vaan ensiapu"

Uusi vuosi otetaan Kuopiossa vastaan jälleen ilotulittein. Äänekäs juhla voi kuitenkin olla erityisesti karvaisille kavereille rankka koettelemus. Ongelmakoiriin erikoistunut eläintenkouluttaja (at.) ja Humani Training -koirakoulun perustaja Anni Heiskasen tuntuma on, että uusi vuosi on monelle koiralle vaikea juhla, vaikka eläin ei muuten kärsisikään paukkuherkkyydestä.

– Kokemukseni sekä töissä että siviilissä on tällainen. Uudesta vuodesta hankalan tekee se, että usein ei pääse mihinkään sellaiseen paikkaan, missä pauketta ei olisi, Heiskanen arvioi.

Jos koira pelkää uudenvuodenrakettien aiheuttamaa meteliä, asia on Heiskasen mukaan tärkeää tiedostaa hyvissä ajoin etukäteen ja alkaa totuttaa koiraa ääniin.

– Haluan korostaa, että pennun tai jo pelkäävän koiran kouluttaminen ääniin ammattilaisen kanssa jo ennen uutta vuotta on ensisijainen keino. Se, että vasta ongelmatilanteessa, eli tässä tapauksessa uudenvuodenaaton paukkeessa aletaan tehdä jotain, ei ole mikään pitkän tähtäimen ratkaisu vaan ensiapu.

Koiran pelko- tai paniikkitilan ehkäisemiseen ja helpottamiseen on useampia keinoja. Heiskanen muistuttaa, että kaikki koirat ovat yksilöitä ja sekä se, miltä pelko kunkin eläimen kohdalla näyttää että se, kuinka koiran saa rauhoitettua, voi vaihdella.

Mikäli on mahdollisuus viettää uusi vuosi jossain, mihin ilotulitus ei kuulu, Heiskanen suosittelee tarttumaan siihen.

– Jos mahdollisuutta ei ole, kannattaa kotona lähteä siitä, että kaikki ulkoilutus tapahtuisi pahimman paukutteluajan ulkopuolella. Aika usein ne ovat kello 18 ja vuorokauden vaihtuessa, mutta lenkit kannattaa niidenkin ulkopuolella pitää vähän lyhyempinä ja sellaisina, että niiltä pääsee helposti takaisin sisään.

Kotona koiralle on hyvä järjestää tila, mihin ilotulitus kuuluu niin vaimeasti kuin mahdollista. Tällaisia tiloja ovat usein esimerkiksi kylpyhuone tai kellari.

– Tässä on hyvä muistaa, ettei koiraa vain hylätä sinne yksin, vaan sen kanssa ollaan siellä. Koiralla sietäisi myös olla jotain kivaa, esimerkiksi jokin virikkeistämislelu, jotta lemmikki saisi myös miellyttäviä kokemuksia ilotulitteiden ääneen liittyen, Heiskanen ohjeistaa.

On olemassa myös erilaisia tarvikkeita ja lisäravinteita, jotka voivat rauhoittaa. Esimerkkeinä Heiskanen mainitsee muun muassa koiran petiin tai turkkiin hierottavat suihkeet, painepaidat ja feromonia sisältävät haihduttimet.

Jos koiralla ei ole aivan silmitöntä pelkoa, vaan se pystyy esimerkiksi syömään, sille kannattaa antaa makupaloja.

– Sen kanssa voisi tehdä vaikka kivoja temppuja ja antaa ruokapalkkioita niistä. Kannattaa tehdä jotain mitkä ovat koiralle helppoja ja mukavia, esimerkiksi ihan vaan istu-, maahan- ja kieri-komennot. Niistä se saa muuta ajateltavaa. Koiraa ei kuitenkaan saa pakottaa.

Mikäli koiraa ei saa niin sanotusti hämättyä ruualla ja hauskalla puuhalla, neuvoo Heiskanen rauhoittelemaan koiraa rapsuttelemalla.

– Rinta on hyvä alue, jota rapsuttamalla koira rauhoittuu usein helpommin kuin vaikka päätä silittämällä.

Jokaisen koiran kanssa kannattaa varautua siihen, että lemmikki pelkää uutena vuotena.

– Vaikka se ei olisikaan ennen pelännyt, tänä vuonna se saattaa pelätä. Tässä asiassa niin sanottuja "satavarmoja" koiria ei ole. Joku saattaa esimerkiksi ampua raketin liian lähellä ja säikäyttää koiran. Siksi kaikkien koirien kanssa tulisi rajoittaa uutena vuotena ulkoilua, mutta myös panostaa tarpeeksi hyvään hihnaan ja valjaisiin, ettei eläin pääse karkaamaan jos menee paniikkiin.