Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vartijoiden voimankäyttötilanteet ovat kaikki erilaisia – ”Väkivaltainen käytös ja rasismi eivät näytä järjestyksenvalvonnalta vaan rikolliselta toiminnalta”

Viime viikkoina vartijoiden käyttämä tarpeeton väkivalta pääkaupunkiseudulla on noussut valtakunnalliseksi pääuutiseksi. Nimettöminä esiintyneet vartijat ovat kommentoineet mediassa, että alalla ihannoidaan väkivaltaa, voimankäyttöä, ja rasismi on yleistä. Avarn Securityn 6 järjestyksenvalvojaa epäillään useista väkivaltarikoksista, ja heistä 5 on vangittu.

Pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa ja asemilla norkoilee sekä päihdeongelmaisia että nuorisoa ja järjestyksenvalvojat ovat tuttu näky näissä paikoissa. Järjestyksenvalvojia on myös Kuopion keskustassa ja keskustan ulkopuolisissa kauppakeskuksissa.

Kuopion Vartiointipalvelun toimitusjohtaja Mika Kolehmainen sanoo, että julkisuudessa olleiden tietojen perusteella kommentointi on aina vähän hataralla pohjalla.

– Jos median tiedot ovat totta, järjestyksen valvojien toiminta ei ole järjestyksenvalvontaa vaan pelkästään rikollista toimintaa. Kyse olisi tällöin ei vain ylilyönneistä vaan itseä heikompien ihmisten maalittamisesta ja pahoinpitelystä, kommentoi Kolehmainen.

Alalla täytyy tarvittaessa puuttua fyysisesti kohdehenkilöön teoilla, jotka ilman toimivaltaa olisivat rangaistavia.

Tärkeintä on, että vartija on ulospäinsuuntautunut.

– Laki antaa järjestyksenvalvojalle oikeuden tietyin edellytyksin estää pääsy tai poistaa henkilö toimialueelta, ottaa hänet kiinni, estää pako ja tehdä kiinniotetulle turvallisuustarkastus.

Vartijoiden voimankäyttötilanteet ovat kaikki erilaisia. Lähtökohta Kolehmaisen mukaan on se, että voimankäytöllä aiheutettua haittaa pitää verrata suhteessa puolustettuun tai palautettuun oikeuteen.

Vartijan pakollinen koulutus kestää kolmisen viikkoa. Jokaiselle voimankäyttövälineelle on lisäksi oma koulutuksensa, sekä vuosittainen pakollinen voimankäytön kertauskoulutus. Lisäksi poliisin asettamilla järjestyksenvalvojilla, kuten isoilla liikenneasemilla vaaditaan järjestyksenvalvojilta sekä vartijan että järjestyksenvalvojan koulutus.

–Vartijan voimakäyttövälineet määräytyvät henkilön työnantajan vaatimuksien mukaan tai millainen on vartijan koulutus turvavälineisiin. Järjestyksenvalvontatehtävässä välineitä voivat olla käsiraudat, patukka, teleskooppipatukka sekä kaasusumutin.

Kolehmainen muistuttaa, että vartija on vain yleisnimitys, jolla Suomessa katetaan valtava kirjo erilaisia turva-alan toimenkuvia.

– Tärkeintä on, että vartija on ulospäinsuuntautunut ja hän kykenee rentoon asiakaspalveluun tai joskus pilkuntarkkaan multitaskaukseen. Sitten on myös tehtäviä, joissa vaaditaan hyvää päätöksentekokykyä painetilanteissa.

Entä onko mahdollista, että alalle hakeutuu ihmistyyppejä, joilla on taipumusta väkivaltaiseen käytökseen? Kolehmainen ei vastaa suoraan ja välttelee yleistämistä karulla esimerkillä. Joskus voimankäyttö on välttämätöntä.

– Tietenkin alalle voi hakeutua väkivaltaisia tyyppejä, mutta niin voi vaikkapa sairaanhoitajiksikin. Mieleeni tulee tässä vaikkapa tunnettu sarjamurhaaja, perushoitaja Aino Nykopp. Niissä tehtävissä, joissa käytetään tehtävän suorittamiseksi voimakeinoja, kuten varmasti joukkoliikenteen asemilla pääkaupunkiseudulla, on henkilön kyettävä toimimaan myös fyysisesti. Jos henkilö ei kykene toimivaltansa käyttöön silloin, kun kriteerit niiden käyttöön täyttyvät, on hän väärässä tehtävässä.

Turva-alan toimitusjohtaja tiivistää, että vartija joutuu kohtamaan ennen kaikkea itseensä kohdistuvaa väkivallan uhkaa.

– Tällöin hänellä on oltava kykyä toimia suhteellisuusperiaatteen mukaisesti oikein. Tämä karsii heikompien ihmisten pahoinpitelijöitä, jos työnjohto on tehtäviensä tasolla. Minuun kiinnitti huomiota mediassa esillä ollut radioviesti ”viedään poka hissin kautta”, joka olisi tarkoittanut pahoinpitelyä. Miten avointa toiminta on ollut ja miten pitkään jatkunut, kun epäiltyjen määrä on kasvanut noin suureksi, ihmettelee Kolehmainen.