Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bob Dylan maalasi Sakari Kuosmasen – Taulua jäljitetään Jenkeistä

Sakari Kuosmanen sai muusikkotuttavaltaan keväällä kuvakaappauksen maalauksesta, johon Bob Dylan oli ikuistanut hänet. Kuosmanen toivoo, että taulun kohtalo selviäisi lähiaikoina.

Muusikko Herra Ylppö yllätti Sakari Kuosmasen keväällä lähettämällä hänelle kuvakaappauksen Bob Dylanin maalauksesta, jossa Kuosmanen komeilee.

– Olin ihmeissäni ja hämmästynyt. Elämä on täynnä aikamoisia sattumuksia, Kuosmanen muistelee Ylpöltä saamaansa viestiä.

Dylan on maalannut tauluun kohtauksen Aki Kaurismäen elokuvasta Toivon tuolla puolen, jonka toista pääroolia, kauppamatkustaja Wikströmiä, Kuosmanen esitti. Maalaus saattaa olla osa Dylanin Deep Focus -nimistä teossarjaa, jonka maalaukset ovat saaneet inspiraationsa elokuvien kohtauksista.

Toivon tuolla puolen -elokuvasta Dylanin maalaukseen on päätynyt kohtaus, missä Kuosmasen näyttelemä Wikström istuu ravintolapöydässä ja seinää koristaa Jimi Hendrixin juliste.

– Dylan on varmaan nähnyt tämän Kaurismäen leffan ja miettinyt kyseisen kohtauksen mielettömän hienoa valaistusta, Kuosmanen pohtii.

Dylanin töitä tutkiva Scott Warmuth kirjoitti maalauksesta Twitterissä. Kuvassa alla on ruudunkaappaus elokuvasta ja yläpuolella Dylanin maalaus.

Yhden yksityiskohdan Dylan on kohtauksesta muuttanut tauluunsa. Dylan on vaihtanut Jimi Hendrixin Federico Fellinin La Dolce Vita -elokuvan julisteeseen.

– En ole kuullut julisteen vaihdosta sen kummempaa tarinaa, mutta funtsin, halusiko Dylan lähettää sillä Kaurismäelle, ja muillekin, viestin. Olisiko leffaan sopinut hänen mielestään paremmin Fellin kuin Hendrix? Olisi mielenkiintoista tietää, mitä hän on tässä kohtaa ajatellut.

Seinätaulun vaihdon oli huomannut myös Dylanin tekemisistä kiinnostunut Scott Warmuth, joka nosti teoksen esille sosiaalisessa mediassa.

Todennäköisesti hän on bongannut teoksen Facebookista Dylanin teoksiin keskittyneen Edlis Cafe -nimisen ryhmän sivulta. Suomessa maalauksesta kertoi tiettävästi ensimmäisenä Kauppalehti.

1980-luvun puolivälissä Kuosmanen keikkaili Grand Slam -kokoonpanossa Pihtiputaalla samaan aikaan Dylanin kanssa. Eipä olisi Kuosmanen silloin uskonut, että vuosikymmeniä myöhemmin tämä maailmantähti ikuistaa hänet tauluunsa.

– Meillä, ja ennen kaikkea Juice Leskisellä, olisi ollut halu tavata Dylan. Leskinen oli hänen suuri ihailijansa. Dylan ei päästänyt meitä tapaamaan, eikä backstagellekaan päässyt kukaan silloin, kun hän oli siellä. Hänestä jäi vähän vaikean tyypin leima, mutta toisaalta ymmärrän käytöksen, sillä varmasti niitä selkään taputtajia riittää – kuten itse kullakin.

Kaksi sattumaa ei mene kolmatta, sanotaan. Olisiko kolmas sattuma se, että taulu saadaan Suomeen ja parhaimmassa tapauksessa se jäisi komeilemaan Kuosmasen omalle seinälle?

– Kaveri, jolla on yhteyksiä Dylanin managereihin, on yrittänyt selvittää missä taulu tällä hetkellä on. Ilmeisesti maalaus on Jenkeissä jossakin galleriassa, mutta siitä onko se myyty vai ei, ei vielä ole tietoa. Olisihan se hauskaa nähdä taulu oman olohuoneen seinällä, tai vaikkapa Suomen Pankissa. Maalauksen kohtaloa tutkitaan parhaillaan, ja toivotaan, että se selviää lähiaikoina.

Lätkää, teatteria, uutta musiikkia, hirvijahtia – Sakari Kuosmanen jälleen liekeissä