Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikkosavo analysoi eduskuntavaalit 2023 | Kuopiolainen Laura Meriluoto ja varkautelainen Matti Semi käyvät kaksinkamppailua kansanedustajan paikasta

Kaupunkilehti Viikkosavo analysoi kevään kuluessa vuoden 2023 eduskuntavaalien ehdokkaita puolue kerrallaan. Sarjaan otamme puolueita, joilla on paikka eduskunnassa ja mandaatti Kuopion kaupunginvaltuustossa. Pääpaino on kuopiolaisissa ja siilinjärveläisissä sekä toissijaisesti pohjoissavolaisissa ehdokkaissa.

Ensimmäiseksi käsittelemme vasemmistoliitoa. Puolue on todennäköisesti saamassa yhden paikan. Tällä hetkellä piirin ainoa kansanedustaja on varkautelainen Matti Semi. Hänen paikkansa on äärimmäisen uhanalainen. Kuopiolainen Laura Meriluoto ampui varoituslaukaisun kuntavaaleissa 2021 kahmimalla Kuopiossa 1 008 ääntä.

Enemmän ääniä saivat vain kansanedustajat Minna Reijonen (ps.) ja Marko Kilpi (kok.). Meriluodon äänimäärä Kuopion vasemmistossa oli ylivoimainen. Esimerkiksi toiseksi kuntavaaleissa sijoittunut Soile Sirkka keräsi vain 250 ääntä.

Tammikuussa hyvinvointialueen vaaleissa Meriluoto mittasi suosiotaan pahimman kilpakumppaninsa Semin kanssa. Meriluoto tyrmäsi nyrkkeilyä nuorempana harrastaneen rakennusmiehen Semin selvin numeroin äänin 1 094 vastaan 527.

Pääpaino on kuopiolaisissa ja siilinjärveläisissä.

Semin asemaa kohentaa se, että istuva kansanedustaja tunnetaan Pohjois-Karjalan puolella paremmin kuin Meriluoto.

Maisteritasoisella koulutuksellaan ja asiaosaamisellaan Meriluoto edustaa vasemmistoälymystöä kuten puolueensa puheenjohtaja Li Andersson.

Semi on puolestaan imagoltaan juureva raksaduunari. Uskottavuutta Meriluodon kampanjaan tuovat vahvat tukijat entinen kansanedustaja Erkki Virtanen sekä näyttelijänä ja pitkäaikaisena valtuutettuna tunnettu Markku Söderström. Meriluodon pahin uhka tulee puolueen ulkopuolelta vihreistä. Esimerkiksi kuopiolainen vihreiden kärkiehdokas Kaisa Kantele vetoaa samantyyppiseen äänestäjäkuntaan.

Kuopiolaisista ehdokkaista maahanmuuttajataustainen Adam Al-Sawad imuroi ääniä rasismin vastaisella kampanjoinnillaan, Heikki Korppi ay-liikkeen ja erityisesti hoitajapiirien ääniä.

Siilinjärveläinen vasemmiston ainoa kunnanvaltuutettu varastonhoitaja Niina Laitinen haravoi vasemmiston Siilinjärven äänet, puoluetoveri sonkajärveläinen lääkäri Tiina Niskanen vastaavasti on vahva Iisalmen seudulla.

Ensihoitaja tuusniemeläinen Juha Pitkänen on Savo-Karjan piirin puheenjohtaja ja nostanee profiiliaan vaaleissa, mutta ei uhkaa toistaiseksi puolueen kärkikaksikkoa.

Valtakunnallisessa puolueiden voimasuhteissa vasemmisto kamppailee keskisuurten ryhmien vihreiden ja keskustan kanssa.

Pohjois-Savossa keskustan asema on täysin erilainen kuin valtakunnan tasolla.

Aluevaalien perusteella vasemmisto kisaa paremmuusjärjestyksestä KD:n ja perussuomalaisten kanssa.

Edit. 8.1.2023 kello 15.39 Korjattu nimi oikein Heikki Korppi.

Viikkosavo analysoi talven kuluessa vuoden 2023 eduskuntavaaliehdokkaita puolue kerrallaan. Sarjaan otamme puolueita, joilla on paikka eduskunnassa ja mandaatti Kuopion kaupunginvaltuustossa. Pääpaino on kuopiolaisissa ja siilinjärveläisissä sekä toissijaisesti pohjoissavolaisissa ehdokkaissa.

Edit. 27.1.2023 kello 8.43 lisätty tekstin loppuun tieto Eduskuntavaalit 2023 -palstan periaatteista.