Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Kykenevätkö kuopiolaiset vihreät Kaisa Kantele ja Petri Nieminen haastamaan joensuulaisen Krista Mikkosen?

Viikkosavo analysoi. Alueen elinvoimaan tarvitaan myös vihreitä vastauksia.

Vihreissä näkyy selvästi, miten joensuulaisten äänten keskittäminen omille suosii sikäläisiä ehdokkaita. Joensuulainen ministeri Krista Mikkonen sai Kuopiota pienemmästä kotikunnastaan Joensuusta puolueen ainoan paikan eduskunnassa. Kuopiolaisten äänestyskäyttäytyminen eduskuntavaaleissa 2019 heijastuu kaupungin ja Pohjois-Savon edunvalvontaan. Viime kierroksella Kuopion vihreät myös hajottivat liikaa ääniään peräti 6 kuopiolaisehdokkaalla.

Mikkonen (1 341 ääntä Kuopiosta) sai enemmän ääniä Kuopiosta kuin saman puolueen paikalliset ehdokkaat Marja Berg (1 180), Petri Nieminen (1 126) tai Kaisa Kantele (681). Vain kaksi kertaa varakansaedustajaksi kivunnut Harri Auvinen voitti 1 645 äänellä Mikkosen kuopiolaisäänissä.

Huomattavasti Kuopiota pienemmässä Joensuussa taas Mikkonen repi 2 995 ääntä, kun Auvinen joutui tyytymään Joensuussa 250, Berg 121 ja Kantele 105 ääneen. Niemisen potentiaalista kertoo jotain se, että hän sai neljä vuotta sitten Joensuusta sentään 328 ääntä.

Kantele voisi periaatteessa olla Kuopion ”Krista Mikkonen”.

Kuntavaaleissa 2021 Kantele oli vihreiden selvä ykkönen 681 äänellä, Bergin pottiin kertyi 466 ja Niemiselle tuli 450 ääntä. Kantele jatkoi sotevaaleissa vihreiden ykkösenä.

Kantele voisi periaatteessa olla Kuopion ”Krista Mikkonen”. Hän on imagoltaan asiakeskeinen arvopoliitikko, mutta julkisuuskuva jää harmaaksi, mutta värittömiä sävyjä on myös Mikkosen esiintymisessä. Alle 40-vuotiaana sosiaalityöntekijänä Kantele puhuttelee nuoria naisia. Kanteleen haaste on siinä, miten hänen suosionsa laajentuisi Kuopion ulkopuolelle.

Berg on lääkärinä tasaisen varma terveysammattilainen mutta hänkään ei ole poliitikkona mikään kansankiihottaja, jollaista tarvitaan, jos nopeassa aikataulussa aikoo hurmata maakunnan tai Pohjois-Karjalan äänestäjiä. Ympäristöasiantuntija Niemisen lumo perustuu luonnonsuojeluarvoihin, mutta seuraava taso edellyttäisi laajempaa näkemystä yhteiskunnasta.

Niemisessä ja Kanteleessa saattaisi olla potentiaalia, mutta menestys vaatisi näyttävää kampanjaa. Onko heillä tarpeeksi resursseja haalia uusia kannattajia Kuopion ulkopuolelta?

Yleisesti vihreät näyttää entistä enemmän vasemmistopuolueelta, joka vain jakaa verovaroja. Ilman toimivaa taloutta ja työpaikkoja, Pohjois-Savon väki vähenee. Alueen elinvoimaan tarvitaan myös vihreitä vastauksia.

Puolueella on päinvastainen ongelma kuin perussuomalaisilla. Räikeästä naisvaltaisuudesta kertoo se, että vihreiden eduskuntaryhmän 20 kansanedustajasta miehiä on vain 3 edustajaa. Kannatus laskee, jos se on vain naisten varassa. Myös vihreiden Suomen hyvinvointialueiden 90 valtuutetusta on vain 13 miestä.

Viikkosavo analysoi talven kuluessa vuoden 2023 eduskuntavaaliehdokkaita puolue kerrallaan. Sarjaan otamme puolueita, joilla on paikka eduskunnassa ja mandaatti Kuopion kaupunginvaltuustossa. Pääpaino on kuopiolaisissa ja siilinjärveläisissä sekä toissijaisesti pohjoissavolaisissa ehdokkaissa.

Edit. 27.1.2023 kello 8.44 lisätty tieto Eduskuntavaalit 2023 -palstan periaatteista.