Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedottaja Jouni Vornanen koosti Savonian vuosien puheenaiheet virtuaalisiin kansiin juhlavuoden kunniaksi– ”Kyseessä ei ole historiikki, vaan jokaisesta vuodesta on päällimmäiset poiminnat ja nostot"

Myös Viikkosavon kolumnistina tunnettu, Savonia-ammattikorkeakoulun tiedottaja Jouni Vornanen on laittanut virtuaalisiin kansiin viime vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettäneen Savonia-ammattikorkeakoulun vaiheita.

– Kyseessä on juhlavuoden verkkojulkaisu Savonialaista arkea ja juhlaa: 30-vuotisjuhlavuoden julkaisu. Se koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa on artikkeleita kymmenestä viime vuodesta ja toinen osa muodostuu erikoisartikkeleista, hän valottaa.

– Jokaisesta kymmenestä vuodesta on kirjoittamani artikkelit. Kyseessä ei ole historiikki, vaan jokaisesta vuodesta on päällimmäiset poiminnat ja nostot eli kunkin vuoden puheenaiheet, hän painottaa.

Vornasen mukaan teoksesta löytyy yksi vahva, pitkin kirjoitusurakkaa kantanut linja.

Maailmanluokan tutkimuslaboratorioita, yhteisiä olohuoneita ja moderneja luokkahuoneita.

– Se on kampuksen rakentaminen Savilahteen, josta on puhuttu ja jota on suunniteltu vuosikymmeniä, ja joka viimein toteutui. Nyt ei puhuta seinistä, sillä onhan kyseessä ainutlaatuinen oppimisympäristö, joka pitää sisällään maailmanluokan tutkimuslaboratorioita, yhteisiä olohuoneita, moderneja luokkahuoneita ja kirjaston sekä opiskelijakunta Savottan baari-kahvilan, harvinaisesti A-oikeuksilla, hän mainitsee.

Savonian kampus on osa Savilahden osaamiskeskittymää, jossa on ollut yli 5 000 tutkinto-opiskelijaa vuoden 2020 syksystä lähtien.

– Samalla alueella on tiiviissä kokonaisuudessa Itä-Suomen yliopisto, kuusi tutkimuslaitosta ja yli 200 yritystä. Kokonaisuuteen kuuluu myös Kuopion yliopistollinen sairaala, sekä vuodesta 2021 alkaen toisen asteen ammatillinen koulutus, Savon ammattiopisto, Jouni Vornanen selvittää.

Koulutusjärjestelmän muutos on ollut iso vuosikymmenten aikana,

– Aikanaan opistoasteen oppilaitoksia oli Suomessa noin 500. Moni niistä oli pieniä, ja kouluttaminen opiskelijaa kohden maksoi kohtuuttomasti. Koulutusuudistuksessa yksiköt koottiin saman sateenvarjon alle. Mullistus oli melkoinen, koska moni yksikkö oli paikkakunnillaan 100-vuotiaita brändejä, kuten Kuopion Muotoiluakatemia tai Kuopion Kauppaoppilaitos, Vornanen toteaa.

– Savoniasta on valmistunut 30 vuoden aikana reilusti yli kampuskaupunkimme Iisalmen väkiluvun verran eli noin 27 500 osaajaa. Ylemmän ammattikorkeakoulun tutkintoja on suoritettu kaikkiaan noin 1 250 eli yhteensä suoritettujen tutkintojen määrä kipuaa liki 30 000:een. Valmistuneiden vaikutus alueelle on merkittävä, sillä noin 60 prosenttia valmistuneista on jäänyt osaajaksi Pohjois-Savon alueelle.

Savonian juhlavuoden kruunasi sijoitus Euroopan parhaiden työpaikkojen joukkoon.

– Savonia on suurten yritysten Euroopan sarjassa sijalla 35 ja Suomessa neljäs. Suomalaisia yrityksiä listalla on tänä vuonna yhdeksän, Jouni Vornanen sanoo.

– Listaus perustuu tutkimustietoon, joka edustaa 1,4 miljoonaa työntekijää yli 3 000 yrityksestä ja 37 Euroopan maasta. Tunnustus perustuu tutkimusdataan koskien työntekijäkokemusta luottamuksen, innovaatioiden, yrityksen arvojen ja johtajuuden osa-alueilla.