Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Haluan päästä ottamaan mahdollisimman paljon matsia" – Kuopion Miekkailuseuran ja Miekkailuseura Habdan Jan Jäntti tähtää kansainvälisille kentille

Kun jatko-opinnoista tuli ajankohtainen aihe Jan Jäntille, 20, pääkaupunkiseutu tuntui luontevalta valinnalta.

– Aalto-yliopisto oli ykköstavoitteeni, sinne hain ja sinne pääsin. Mutta Helsinkiin menolle oli myös toinen syy: miekkailu keskittyy Suomessa voimakkaasti sinne.

Jäntti on miekkaillut vuodesta 2015 asti, mutta harjoittelumahdollisuudet samantasoisten miekkailijoiden kanssa olivat hiljakseen huvenneet. Hän aloitti Kuopion Miekkailuseurassa ja käy seuran treeneissä edelleen Kuopiossa käydessään. Helsingissä ollessaan Jäntti harjoittelee Miekkailuseura Habdan päävalmentaja András Tóthin johdolla. Tóth on pitänyt Kuopion Miekkailuseurassa keväisin ja syksyisin leirejä, joten siirtymä hänen oppiinsa oli luonteva.

Kuopion Miekkailijoiden päävalmentaja Sami Miettisen mukaan jo neljän Helsingissä vietetyn kuukauden huomaa Jäntistä.

– Pari viikkoa olemme tässä loma-aikana miekkailleet, ja kyllähän sen näkee. Tatsi on muuttunut syksyn aikana. Miekkailutekniikka on kehittynyt hurjasti eteenpäin ja Tempaus-areenan fysiikkatreenit ovat lisänneet potkua menoon. Palaset ovat loksahtaneet hyvin kohdilleen, Miettinen summaa.

Jäntti on itsekin pannut kehityksensä merkille.

Kun miekkailee taitavampia vastaan, huomaa omat kehittämiskohteensa.

– Miekkailuni on kokonaisuudessaan muuttunut ihan erilaiseksi. Siinä vaiheessa kun lähtee miekkailemaan taitavampia vastaan niin huomaa omat kehittämiskohteensa ja sen, missä on puutteita.

Jäntti huomauttaa, että vaikka tekniikan taustalla olevaa teoriaa voi opiskella millaisissa olosuhteissa hyvänsä, ei miekkailemaan opi kuin miekkailemalla.

Tämä on ensimmäinen vuosi, kun Jäntti ei kilpaile enää juniorisarjoissa. Vanhimpien juniorisarjat on suunnattu alle 20-vuotiaille.

– Olen kuitenkin kisannut myös aikuisten sarjassa jo pitkään, eli sinällään tässä ei ole mitään uutta.

Viime viikolla Kuopiossa järjestettiin Torni-turnaus. Kuopion Miekkailuseura ylsi joukkuekisassa pronssille. Joukkueeseen kuuluivat Jäntti, Miettinen sekä Jonas Jäntti.

Keskimäärin Jäntillä on yhdet kisat kuussa. Toukokuussa puolestaan järjestetään miekkailun SM-kisat, joten osa keväästä menee niihin valmistautuessa.

– Tarkoitus olisi tämän kauden lopussa lähteä kilpailemaan kansainvälisesti, Jäntti kaavailee.

Tyypilliseen viikkoon sisältyvät 4–6 treenit, minkä lisäksi yksityisiä oppitunteja valmentajan kanssa on kerran tai kaksi viikossa. Ainakin tällä hetkellä, kun opintoja on takana vasta joitakin kuukausia, kauppatieteiden ja miekkailun yhdistäminen ei ole tuottanut Jäntille vaikeuksia.

– Voihan olla, että mitä pidemmälle opinnot etenevät, sitä enemmän työmäärä kasvaa – se selviää ajan kanssa, hän tuumaa.

Vaikka katse on kansainvälisillä kentillä, on lyhyen tähtäimen tavoitteessa harjoitella ankarasti ja saada mylly pyörimään.

– Tarkoitus olisi mahdollisimman paljon saada alle vapaamiekkailua, siinä olen ehkä kaikkein eniten jäljessä. Omanikäisiä harrastajia ei ollut kovin paljon silloin kun aloitin Kuopiossa. Nyt kun on päässyt treenaamaan saman ikäisten kanssa, haluan saada mahdollisimman paljon matsia.