Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ymmärrän joka kauppareissulla enemmän suomea" – Vuosi 2022 oli kiireinen kohtaamispaikka Kompassissa

Vuosi 2022 oli kansainväliselle kohtaamispaikka Kompassille poikkeuksellisen vilkas. Ohjausta ja neuvontaa, mikä on yksi Kompassin päätoiminnoista, käytetään keskivertovuonna 300–500 kertaa. Viime vuonna ohjausta ja neuvontaa annettiin yli 1 300 kertaa. Piikki muodostui pitkälti tilapäisen suojelun piiriin tulleiden avuntarpeesta, eli pääsääntöisesti Ukrainan sodan jaloista paenneista.

– Kun ihmisiä tulee maahan, heillä on erilaisia kysymyksiä ja tarve löytää niihin vastauksia.Tulijoilla on pyrkimys rakentaa arkea uusissa ja vaikeissakin tilanteissa, ja me pyrimme olemaan mukana tukemassa sen rakentamista, Kompassin johtaja Katja Koponen kertoo.

Koponen muistuttaa, että Kompassi on ollut toiminnassa parikymmentä vuotta ja että heidän palveluidensa piiriin tulevien joukossa on aina ollut sodan jaloista paenneita ihmisiä. Nyt tulijoiden määrä vain on ollut erityisen suuri.

Viime vuonna neuvontaa hakeneita ovat askarruttaneet suomen kieleen, yhteiskunnan toimintaan ja palveluihin liittyvät asiat. Tällaisia saattavat olla esimerkiksi viranomaiselta tulleen kirjeen tai tekstiviestin läpikäyminen ja sen avaaminen ymmärrettävään muotoon sekä suomalaisen yhteiskunnan toimintatavoista keskustelu. Myös erilaiset työelämän ja opiskelun kysymykset sekä lupa-asiat ovat melko tyypillisiä jokavuotisia aiheita, Koponen toteaa.

– Olipa mistä tahansa syistä maailmalta muuttanut Kuopioon, työelämään ja opintoihin liittyvät asiat askarruttavat usein. Joissain tilanteissa myös ihmisen uusi elämäntilanne voi tuoda tarpeen kysyä neuvoamme vaikka Kuopio olisi ollutkin kotikaupunki jo vuosien ajan. Silloin meiltä saatetaan tulla kysymään, mitä nyt kannattaisi tehdä tai mihin ottaa yhteyttä.

Kompassissa on vuosien ajan pidetty suomen kielen nonstop-oppitunteja, joihin voi hypätä koska tahansa mukaan oppimaan suomea. Myös niiden suosio kasvoi viime vuonna reilusti. Osallistujamäärä on ollut aiemmin maksimissaan 40 luokkatilan vuoksi, mutta viime vuonna tilaa järjestettiin lisää. Nyt yläraja on 60 henkeä.

– Tulijoita olisi vaikka kuinka paljon, mutta yhden opettajan ja vapaaehtoisten apuopettajien myötä totesimme, että kuusikymmentä on sellainen määrä, mikä meidän on mahdollista asiallisesti hoitaa, Koponen kertoo.

Yksi suomen kieltä Kompassilla opiskelevista on Venäjältä Kuopioon vaimonsa kanssa saapunut Juri (nimi muutettu). Hän tuli kaupunkiin syyskuussa ja aloitti kieliopinnot lokakuussa, koska tahtoo pysyä maassa ja työskennellä.

– Olen ammatiltani torninosturinkuljettaja. En ole vielä saanut töitä, koska ammattiin on kielivaatimus.

Juri kertoo, että suomen kieli on hänen mielestään kaunis mutta hankala.

– Mutta ymmärrän jokaisella kauppareissulla hieman enemmän kuin viimeksi, se on hyvä. Olisi kuitenkin mukava, jos pääsisin harjoittelemaan puhumista enemmän.

Työntekijöiden lisäksi Kompassin toiminnassa on mukana runsaasti vapaaehtoisia. Viime vuonna aktiivisia vapaaehtoisia oli Koposen mukaan lähes 90. Vapaaehtoiset toimivat erilaisissa harraste- ja vertaisryhmissä, ovat mukana toteuttamassa erilaisia tilaisuuksia ja toimivat apuopettajina suomen kielen oppitunneilla.

– Viime vuonna meillä alkoi muun muassa perhekerho, minkä lisäksi erilaiset hyvinvointiin liittyvät teemat olivat nosteessa: esimerkiksi jooga ja tanssi. Myös yksittäisille tapahtumille on ollut kysyntää – voisin mainita esimerkkinä halloweentapahtuman ja kaikille avoimen joulujuhlan, joista molempiin osallistui yli sata henkilöä. Näissä erityisen onnistuneena pidän sitä, että ryhmien ideoijina ja vetäjinä ovat toimineet sotaa paenneet tulijat yhdessä Kompassin henkilökunnan ja muiden vapaaehtoisten kanssa, Koponen kiittelee.