Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Musiikilla on kirjailija Antti Heikkisen elämässä tärkeä rooli – Tuottelias tekstintekijä ja Nyhtöpelimanni-yhtye hurmasivat katsojia kansanmusiikkiristeily Folklandialla

Suomen suurin folkloren talvitapahtuma, kansantanssi- ja kansanmusiikkiristeily Folklandia kokosi kolmen vuoden koronatauon jälkeen laivan täpötayteen. Mukana oli noin 750 esiintyjää ja yli 2 000 kuulijaa.

Folklandia järjestettiin 26. kerran. Päävastuun kantaa Suomen Nuorisoseurojen liitto ja taustalla on 44 muuta järjestäjää.

Ensi vuoden tapahtuma on 12.–13. tammikuuta ja innokkaimmat varasivat lippuja jo risteilyllä.

Nilsiäläinen Antti Heikkinen kertoo olleensa Folklandialla ainakin kymmenen kertaa ja esiintymässä aiemminkin. Mukana oli yhtye Nyhtöpelimanni, jossa haitaria soittaa hänen vaimonsa Maarit Halonen.

Musiikilla on Heikkisen elämässä tärkeä rooli ja Nyhtöpelimannit ovat keikkailleet kotimaakunnassakin. Yhtyeen kappaleet ovat kotimaista musiikkia monipuolisesti aina Eino Leinon, Yrjö Jylhän, Aleksis Kiven, Viljo Kajavan ja Lauri Viidan teksteistä sävellettyihin ja tuoreimpiin Vexi Salmeen, Veikko Laviin ja Juiceen.

Antti Heikkisen lapsuudenkoti on Nilsiän Palonurmen kylässä, syvällä maaseudulla. Nyt hän asuu vaimonsa ja lasten kanssa 30 kilometrin päässä, keskustan tuntumassa. Kesäkotiin Kaaville on vajaan tunnin ajomatka.

Teatterin pariin minulla oli kova hinku jo nuorena poikana.

– Vapaa-ajan talomme on noin sata vuotta vanha ja suurelta osin alkuperäisessä kunnossa. Talo lämpiää pitkillä haloilla ja siellä ollaan todella maaseudun rauhassa.

Lapsuuudenkodista lähdön jälkeen Antti oleili kaupungeissa – Helsingissä ja Tampereella, mutta huomasi kaipaavansa juurilleen.

– Teatterin pariin minulla oli kova hinku jo nuorena poikana, mutta en päässyt teatterikouluun. Marisin joskus näyttelijä Seela Sellalle koulutuksen puutteestani ja hän lähetti minulle niin kannustavan kirjeen, että olen siitä vieläkin iloinen, paljastaa Antti.

Töitä teatterin parissa Antilla onkin riittänyt: hän näyttelee, ohjaa, dramatisoi, kirjoittaa – pari käsikirjoitustakin.

Hän on myös kirjailija, joka taitaa niin romaanit kuin elämäkerratkin. Esikoisromaani Pihkatappi, savolainen sukusaaga syntyi 2013 ja sai sekä Savonia- että Kalevi Jäntin palkinnot. Se nähtiin myös Minna-näyttämöllä.

Sen jälkeen ovat ilmestyneet muun muassa romaanit Latu, Mummo, Maaseudun tulevaisuus, Risteys ja Kehveli. Elämäkerrat Antti Heikkinen on kirjoittanut Heikki Turusesta, Kalle Päätalosta, Einari Widgrenistä, Kari Tapiosta, Juice Leskisestä ja Dannysta.

Keväällä ilmestyy teatterineuvos Eila Roineen elämäkerta.

– Eilaa katselin jo lapsena Rintamäkeläisissä aikana, jolloin netistä ei ollut tietoa. Tampereella ollessani kävin paljon teattereissa ja ihailin hänen näyttelijäntyötään. Eila on ihana ihminen, ja on ollut ilo saada kirjoittaa hänestä, kiittelee Antti.

Kun kysyy syytä Antti Heikkisen monipuolisuuteen, hän tuntuu pitävän asiaa vähän nolona.

– Sekä teatteri että kirjoittaminen ovat aluksi olleet harrastuksia ja pikkuhiljaa niistä on tullut ammatteja. Mutta rajansa kaikella: jos minun pitäisi kaakeloida kylpyhuoneen lattia, siitä ei tulisi mitään, hän naurahtaa.

Folklandian tunnuslaulu: Eivät ne surut suremalla lopu, on tanssi ja laulu tärkeämpää.