Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Musiikkipitoinen gaalatapahtuma juhlistaa Kuopion Naisten Pankin 12-vuotista toimintaa – Hyväntekeväisyyshuutokaupassa paikallisten nimekkäiden taiteilijoiden töitä

Kuopion Naisten Pankki juhlistaa 12 vuotta jatkunutta toimintaansa gaalatapahtumalla, joka sisältää musiikkia, hyväntekeväisyyshuutokaupan sekä iltapalaa.

Juhlan musiikillisesta annista vastaavat Kuopion kaupunginteatterista eläkkeelle jäänyt näyttelijä Ritva Grönberg ja musiikkipedagogi, pianisti Elina Lehikoinen, joka toimii säestäjänä kaupunginteatterin Huomenna minä lähden -musikaalissa.

Hyväntekeväisyyshuutokaupan meklarina toimii Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren. Huudettavana on muun muassa taiteilijoiden Jenni Linnoven, Ritva-Liisa Pohjalaisen ja Pauno Pohjolaisen tapahtumaan lahjoittamia taideteoksia.

Naisten Pankin toiminta käynnistyi Kuopiossa 25. tammikuuta 2011, kun Puijon kirkon silloinen kirkkoherra Jaana Marjanen kutsui ihmisiä vieraakseen kirkolle, ja kutsutut päättivät illan päätteeksi aloittaa kehittyvien maiden tyttöjen ja naisten tukemisen Kuopiossa.

Kuopion Naisten Pankki on 12 vuodessa kerännyt kehittyvien maiden tyttöjen ja naisten koulutukseen ja yritystoiminen tukemiseen 158 000 euroa. Työn tuloksena 5 267 tyttöä ja naista on saanut koulutuksen ja ammatin.

Kuopion naisten Pankin perustajajäsen Katja Hedberg kertoo, että toimintaan osallistuu aktiivisesti nelisenkymmentä ihmistä, myös miehiä.

– Postituslistallamme on yli 300 ihmistä. Tavoitteemme on, että toimintamme elää ja muuttuu ajassa. Ihmiset voivat tulla mukaan toimintaamme omien ajatustensa, ideoidensa ja osaamisensa kanssa. Toimintaamme ei rajaa mikään muu kuin että kuluja saa olla minimaalisesti ja että jokaisen tapahtuman ja tempauksen pitää tuottaa rahaa kehittyvien maiden tyttöjen ja naisten koulutukseen ja yritystoiminnan tukemiseen.

Yksi Kuopion Naisten Pankin toiminnan perinteinen muoto on ollut joulupöydän pitäminen Kauppakeskus Minnassa.

– Meillä on koossa iso joukko vapaaehtoisia, jotka paketoivat joululahjoja ja myyvät tuotteitamme. Olimme paikalla paketoimassa nyt kahdeksatta kertaa, ja kiitos kuopiolaisten tuen teimme hienon ennätyksen. Joulupöytämme tuotti 8 900 euroa, Katja Hedberg sanoo.

– Summalla 300 tyttöä ja naista saa kehittyvissä maissa koulutuksen ja ammatin. Yhden tytön kouluttaminen kun laskennallisesti maksaa 30 euroa. Viime vuonna toteutimme myös isäinpäiväkonsertin, padel-turnauksen ja perinteisen taidetapahtuman. Taidetapahtumassa on aina ollut paikallisia taiteilijoita kertomassa työstään ja myymässä taidettaan. He ovat myös lahjoittaneet Naisten Pankille yhden teoksensa, josta on järjestetty huutokauppa. Tänä keväänä järjestämme tapahtuman kierrätysperiaatteella, Hedberg taustoittaa.

Kymmenvuotisjuhlaan toimijoilla oli isoja suunnitelmia, mutta sitten tuli korona.

– Kymmenvuotisjuhlan sijaan juhlistamme nyt 12-vuotiasta toimintaamme, siitä tapahtumamme nimi Gaala 10 + 2, Hedberg valottaa.

Hedberg on tehnyt toimittajana neljä työmatkaa Kongoon ja kerran Ugandaan.

– Kongossa olen haastatellut naisia, jotka pääsivät Naisten Pankin rahoittamaan yrittäjäkoulutukseen. Olen koskettavalla tavalla konfliktien repimässä Itä-Kongossa nähnyt, kuinka Naisten Pankin toiminta ja koulutus voivat mullistaa yksittäisten ihmisten koko elämän, hän toteaa.

– Toistaiseksi viimeisimmän matkani Kongoon tein vuoden 2019 syksyllä. Unelmani on palata maahan vielä pidemmäksi aikaa.

Naisten Pankin Gaala 10+2 -tapahtuma ravintola King´s Crownissa keskiviikkona 25. tammikuuta kello 18. Tilaisuus on pääsymaksullinen.