Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjaston kaupunkiverstas täydentyi kaavalabralla – 3D-tulostin ja ompelukone ovat aktiivisessa käytössä – Tiesitkö, että kirjastosta voi lainata kausikortteja ja energiankulutusmittaria?

Kuopion pääkirjaston aikuisten osastolla sijaitsevan kaupunkiverstaan valikoima on laajentunut digitaalisia kaavoja lukevalla kaavalabralla.

– Netistä etsityt ja löydetyt digitaaliset kaavat voi heijastaa kaavalabran avulla ja leikata kankaan kaavan muotoon. Jos kangasta ei halua leikata, niin kankaalle voi myös jäljentää, asiakas- ja kokoelmapäällikkö Johanna Vuorinne kertoo.

– Kaavalabra on kätevä, kun digikaavoja ei enää tarvitse tulostaa papereille ja leikata sekä liimata papereita yhteen, hän mainitsee.

Kaavalabra on toteutettu kaavalabrahankkeessa ja se on saatu lahjoituksena kirjastolle.

– Suomessa ei kaavalabroja ole muissa kirjastoissa käytössä, mutta ulkomailla näitä kuulemma on jo enemmän. Yksittäiselle ihmiselle kaavalabra olisi vielä varsin hintava hankinta. Siksi on hienoa, että saimme sen kirjastolle yhteiskäyttöä varten lisäämään paitsi laitteen, myös digitaalisten kaavojen tunnettavuutta, Vuorinne toteaa.

Vuonna 2019 perustetusta kaupunkiverstaasta löytyy myös 3D-tulostin ja ompelukone, jotka nousivat kärkisijoille asiakkaille tehdyssä kyselyssä.

Molemmat laitteet ovat olleet kysyttyjä, ja veloituksetta kirjaston asiakkaiden käytössä, kuten myös kaavalabra.

3D-tulostimen voi varata neljäksi tunniksi.

– Viime vuonna 3D-tulostimen käytöstä tehtiin reilu sata ja ompelukoneen käytöstä noin 180 varausta, Johanna Vuorinne sanoo.

Varaus tehdään asiakaspalvelutiskiltä tai soittamalla. Kirjatokortti tarvitaan.

– 3D-tulostimen voi varata neljäksi tunniksi ja ompelukoneen kahdeksi tunniksi käyttöön. Jos tarvitsee opastusta tulostimen käyttöön, siitä pitää mainita varauksen tekemisen yhteydessä, Vuorinne opastaa.

– Koska olemme muoviton kirjasto, 3D-tulostimessa raaka-aineena käytetään maissipohjaista biohajoavaa materiaalia, jota saa kirjastolta. Ompelutarvikkeet, kuten langat, sakset ja mittanauhat tuo jokainen ompelija mukanaan tullessaan verstaalle.

Mitä 3D-tulostimella on jo tehty?

– Esimerkiksi avaimenperiä, hammastahnatuubin puristin, kaapinoven kahva, pilkkikelan osia ja pelinappula kadonneen tilalle, Vuorinne luettelee.

– Moni tekee mallinnoksen itse tietokoneella tai valitse valmiin mallin ja tulostaa ihan kokeilumielessä. Laitetta on helppo käyttää. Jo toiselle kerralla moni toimii itsenäisesti.

Paitsi verstashommia, pääkirjaston toisessa kerroksessa voi myös vetää soitto- tai lauluharjoitukset musiikkihuoneessa, joka on varustettu sähköpianolla ja musiikinkuuntelulaitteilla.

Kerroksesta löytyy myös musiikinkuuntelupisteitä. Kuulokkeita saa asiakaspalvelusta.

– Esiintymislavalla sijaitsee toinen sähköpiano. Jotkut ovat sillä soittaneet myös asiakkaiden iloksi, Johanna Vuorinne kertoo.

Alakerrassa sijaitsevassa hiljaisessa lukusalissa voi valmistautua vaikka tenttiin.

– Alakerrassa sijaitsee myös ryhmätyötila, lehtienlukusali, yhden hengen työskentelykoppi ja mikrofilmilukulaitteilla varustettu tutkijan huone, Johanna Vuorinne luettelee.

Katutasossa sijaitsevalla lastenosastolla on mahdollista pelata konsolipelejä.