Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Kuopion Tuula Väätäinen kamppailee parlamenttipaikasta Varkauden Timo Suhosen kanssa

Viikkosavo analysoi. Demarit itse unelmoivat kolmesta paikasta.

Savo-Karjalan demareilla on poliittisessa ohjelmassa kärki, joka voisi olla myös oikeistopuolueiden agendalla. Piirin julkaisemassa vaaliohjelman tavoitteissa demarit puhuvat elinvoiman, pito- ja vetovoiman vahvistamisesta. Mutta onko demareiden ehdokkaissa elinvoimaan panostavia kehittäjiä?

Hoitajia, opettajia ja duunarien etujen ajajia ehdokkaissa riittää, mutta kuka ehdokkaista olisi ex-ministeri Kari Rajamäen veroinen aluekehittäjä?

Missä ovat kuopiolaiset tulevaisuuden demarilupaukset? Kansanedustaja Tuula Väätäinen on 67-vuotiaana ehdokkaana edelleen Kuopion demarien paalupaikalla.

Kilpailuasetelma on selvä. Joensuulainen Seppo Eskelinen vienee yhden paikan kahden paikan potista. Toisesta paikasta käyvät ankaraa taistelua Karttulassa asuva Väätäinen ja Varkauden ay-aktiivi Timo Suhonen.

Varkauden äänikuningas kerää kotikaupunkinsa ja teollisuusduunarien äänet. Väätäinen porskuttaa lukuisissa vaaleissa hankkimallaan pohjakannatuksella.

Vuonna 2019 eduskuntavaaleissa Suhonen ennätti nauttia kaksi päivää kansanedustajan paikasta, kunnes tuli musertava tieto. Väätäinen voitti Suhosen tarkistuslaskennassa 29 äänellä.

Siilinjärveltä Kuopion puolelle muutettuaan Väätäinen oli Kuopion demareissa aluksi ristiriitainen hahmo. Nyt hän on sopeutunut hyvin Kuopion valtuustoryhmään ja toimii ryhmässä demaripiirien mukaan ”sisäsiististi.”

Demarit itse unelmoivat kolmesta paikasta, jolloin sekä Suhonen että Väätäinen sujahtaisivat parlamenttiin. Kolme paikkaa edellyttäisi demareilta korkeaa valtakunnallista kannatusta, mikä heijastuisi piirin tasolle.

Muista demariehdokkaista kannattaa seurata kuopiolaisvaravaltuutetun, diplomi-insinööri Teemu Backnäsin etenemistä politiikassa.

Mies on raikas poikkeus ikääntyvässä puolueessa. Hän puhuu vihreästä siirtymästä ja tuulivoimasta asiantuntevammin kuin moni vihreä.

Hänen persoonansakin sopii nykyajan politiikkaan kuten osuvasti eräs pitkän linjan demari totesi: ”Teemu käyttää enemmän kahta korvaa kuin yhtä suuta”, millä hän viittasi kuuntelevaan ja pohdiskelevaan Backnäsin tyyliin. Backnäsin työpaikka FinVectorin geeniterapialääkkeiden tuotantoympäristössä kertoo poikkeuksellisesta demarista.

Tunnettavuus ei vielä riitä Väätäisen haastajaksi mutta nelikymppisenä miehenä hän on lupaavin kuopiolaisdemari pitkään aikaan.

Kuopiolaista ehdokasta erityisopettaja Tanja Airaksista kuvataan räväkäksi persoonaksi.

Yli viisikymppisenä hänellä alkaa aika loppua kesken valtakunnallisessa sarjassa ja paikallisessa politiikassakin Airaksisen pitäisi vielä oppia, että politiikka on muutakin kuin koulumaailman puolustamista. Demareilla on vaaleista toiseen ikääntymisen taakka ja siitä johtuva imagollinen ongelma.

Viikkosavo analysoi talven kuluessa vuoden 2023 eduskuntavaaliehdokkaita puolue kerrallaan. Sarjaan otamme puolueita, joilla on paikka eduskunnassa ja mandaatti Kuopion kaupunginvaltuustossa. Pääpaino on kuopiolaisissa ja siilinjärveläisissä sekä toissijaisesti pohjoissavolaisissa ehdokkaissa.

Edit 27.1.2023 kello 8.42 lisätty lisätieto Eduskuntavaalit 2023 -palstan periaatteista.