Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden kiinnostavimmat | Teemu Valtonen alkoi tehdä videoita TikTokiin ensin vain saadakseen tekemistä – ”TikTok-videot pelastivat talouteni”

Julkaisemme 145-vuotisjuhlan kunniaksi Viikkosavon vuoden 2022 kiinnostavimpia juttuja uudelleen. Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 9. maaliskuuta 2022.

Kun ravintola-alan työt lakkasivat alkuvuodesta 2020 ravintolasulkujen myötä, kuopiolainen Teemu Valtonen päätti tarttua joitakin vuosia kyteneeseen ajatukseen ja alkoi tehdä videoita sosiaaliseen mediaan. Hän aloitti YouTubesta, mutta toden teolla tekeminen alkoi kun hän siirtyi videopalvelu TikTokiin syksyllä 2021. Karanteenikanava oli syntynyt.

– TikTok oli nouseva alusta, joten ajattelin että pistän muutaman videon sinnekin. Laitoin ne suoraan sellaisenaan kuin ne olivat YouTubessa, vaakamallisena ja muutenkaan paremmin TikTokiin sopivammaksi käsittelemättä. Silti se sai aivan jäätävät näyttökerrat. Tajusin, että TikTokissa on potentiaalia, ja aloin tehdä myös pelkästään sinne tarkoitettua sisältöä, Valtonen kertoo.

Valtosen tekemä sisältö on kevyitä faktapläjäyksiä asioista, jotka kiinnostavat häntä mutta joiden hän uskoo olevan mielenkiintoisia myös muille.

– Yksi viimeaikainen esimerkki on video bensan hinnoista. Videolla vertaan bensan hintaeroa Suomessa ja Irakissa.

Lisäksi Valtonen tekee erilaisia testejä, kuten Tinder-testin, jossa hän loi profiilit kuvitteelliselle 19-vuotiaalle miehelle ja naiselle, ja katsoi kumpi saa enemmän matcheja ja millaisia viestejä kumpikin saa.

TikTok on aika lailla pelastanut minut taloudellisesti.

Kun työ on ollut katkolla, on Valtonen saanut rahaa videoillaan. YouTubesta hän on saanut jonkin verran mainostuloja, mutta kertoo etteivät ne ole kattaneet edes videoiden tekokustannuksia. Sen sijaan TikTokin livelähetykset ovat osoittautuneet tuottoisaksi. Palveluun ladatuista videoista ei saa tuloja, mutta livelähetyksiä katsoessaan katsojat voivat lähettää tekijälle TikTok-lahjoja, jotka saaja voi vaihtaa rahaksi.

– TikTok on aika lailla pelastanut minut taloudellisesti, kun en yrittäjänä ole erityisemmin saanut tukia. Tai jos tukia on tullut niin ne ovat tulleet myöhässä. TikTokista saaduilla rahoilla olen saanut laskut maksettua, ja siitä on muutenkin ollut suuri apu. Mielenterveys on säilynyt, kun on päässyt tekemään jotain.

Videopalveluiden livelähetykset ovat usein esimerkiksi juttutuokioita, joissa videontekijä kertoilee kuulumisistaan ja vastailee katsojien kysymyksiin. Valtosen lähetyksissä pelataan seurapelejä.

– En pidä itseäni kovin mielenkiintoisena persoonana – en tiedä kiinnostaisiko ketään jos olisin kameran edessä ja höpöttäisin itsestäni. Olen lähtenyt rikkomaan kaavaa vähän, pelaamme esimerkiksi Aliasta ja muita pelejä, joihin katsojat voivat osallistua. Välillä olen tehnyt niin, että lähetän voittajalle pienen palkinnon.

Livelähetys-Alias eroaa normaalista Aliaksesta siinä, että selitysten pitää olla vaikeampia. Katsojia on Valtosen mukaan yleensä pari sataa, joten lainkaan helpommat selitykset arvataan välittömästi.

– Saatan käyttää selittäessäni vähän kaukaisempaa esimerkkiä enkä sitä kaikkein itsestäänselvintä.

Sekä videopalveluissa että muussa sosiaalisessa mediassa algoritmit päättävät, millaisia sisältöjä käyttäjä näkee. Monessa palvelussa näihin voi jossain määrin vaikuttaa esimerkiksi sillä, ketä seuraa, mutta paljon on silti algoritmin sanelemaa. Alkaessaan tehdä sisältöä TikTokiin, Valtonen opetteli, millaiset asiat nousevat usein parhaiten esille. TikTok on siitä poikkeava sosiaalisen median palvelu, että sillä, ketä seuraa, ei ole yhtä suurta merkitystä kuin vaikkapa YouTubessa.

Mitä enemmän videota katsotaan ja kommentoidaan, sitä useamman ihmisen feediin se nousee. Valtosen strategia perustuu tähän.

– TikTok on alustana tosi nopea. Videon pitää olla ytimekäs – ei välttämättä lyhyt, mutta sellainen että kun joku näkee sen feedissään, hänen pitää haluta katsoa pidemmälle. Eli jaarittelemaan ei saa jäädä, vaan videon pitää olla aika tiukka paketti, Valtonen kertoo.

– On erilaisia tapoja, joilla ihmiset saa kommentoimaan. Esimerkiksi itse olen joskus jättänyt jotain videolla tarkoituksella hieman tulkinnanvaraiseksi, mikä saa tarkemmin katsovat ehkä vähän provosoitumaan ja jättämään kommenttia siihen liittyen.