Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielenterveyspäivät veti tuhatkunta osallistujaa – Tapahtumassa puhunut Wille Riekkinen: "Joku saattaa miettiä, olisiko juuri minusta auttajaksi"

Kuopion mielenterveyspäivien 19. vuosi päättyi torstaina vaalipaneeliin ja sitä edeltäneeseen Tämä aika ja mielenterveys -keskusteluun.

Keskustelussa omat puheenvuoronsa esittivät piispa emeritus Wille Riekkinen, dosentti Markku Myllykangas, kapellimestari emeritus Atso Almila, kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen, sekä toimittaja ja kirjailija Jouni Tossavainen.

Mielenterveyspäivillä on tänä vuonna puhuttu esimerkiksi sotesta, vanhuudesta, päihteistä ja sosiaalisesta mediasta. Tämä aika ja mielenterveys -keskustelussa puhujat lähestyivät nyky-yhteiskuntaa omista näkökulmistaan.

Riekkisen puheenvuoro pohdiskeli mielenterveyden ongelmien torjumista erityisesti yhteisön näkökulmasta. Hänen teesinsä oli, että jokaisella on jokin armolahja, jolla voi auttaa läheistään.

– Joku voi miettiä "olisiko minusta auttajaksi?" Onneksi olkoon, kun näitä kyselet, Riekkinen kannusti.

Myllykangas puhui omassa puheenvuorossaan terveen ja sairaan välisestä rajasta ja sen määrittelystä sekä mielenterveyden ongelmien diagnosoinnista ja stigmasta.

Almila keskittyi näkökulmassaan työelämään ja työyhteisöjen merkitykseen sekä työssä jaksamisen että mielenterveyden kannalta. Hän muisteli omaa kesätyörupeamaansa Laakson sairaalan huoltomiehenä.

– Sielulle rankkaa sairaalatyötä kevensi työyhteisö, Almila totesi, muistellen henkilökunnan ja ajoin potilaidenkin yhteisiä hengähdyshetkiä sairaalan pihamaalla.

– Siellä henkilöstövaaka oli hyvässä asennossa.

Ohjelman viimeiset puhujat olivat Savinainen ja Tossavainen. Savinainen pohti kirjaston asemaa sekä yksilön että yhteiskunnan hyvinvoinnissa, Tossavainen puolestaan kertoi taiteilijoiden, erityisesti kirjailijoiden mielenterveydestä.

Tapahtuman pääjärjestäjä Risto Asikainen arvioi, että tapahtumassa oli yhteensä noin tuhatkunta osallistujaa. Kirjaston 130-paikkaista kokoussalia täytyi paikoin jatkaa aulan puolelle, jotta halukkaat pääsivät kuuntelemaan.

– Kävijöitä oli todella paljon, näkee että tämä on tarpeellista. Tällaisessa tapahtumassa voidaan käsitellä turvallisesti raskaita ja vaikeita asioita, Asikainen pohtii.

Mielenterveyspäivillä on vuosien saatossa ollut yhteensä noin kolme tuhatta puhujaa ja neljä sataa aihetta, Asikainen kertoo. Puhujien paikalle vetämisessä yksi asia on ylitse muiden:

– Olemme aina lähteneet siitä, että tapahtuman tason on oltava sellainen, että sinne on helppo saada puhujia, Asikainen summaa.

Kuopion mielenterveyspäivät syntyy joka vuosi talkootyönä usean eri järjestäjän voimin.

Tämän vuoden tapahtumaa järjestämässä ovat olleet Mielenterveysfoorumi, Työterapinen yhdistys ry, Sirkkulanpuiston toimintayhdistys ry, Kuopion Ensikotiyhdistys ry, Setlementti Puijola ry, Kuopion seudun nuorisoasunnot ry, Hyvinvointiosaaminen ry, Irti huumeista ry, Päihdepalvelusäätiö sr, sekä Kuopion kaupunki.