Kuopion kaupunginteatteri on noussut kulttuuripiirien huulille Suomessa. Ensin kehuttiin johtajan valintaa, sitten kadehdittiin vierailijoita ja nyt ihastellaan myös ohjelmistoa.
Teatteri ei ole jäänyt huomaamatta yleisöltäkään: syyskaudella 2022 kävijöitä oli 33 000. Teatteri lähti viime syksynä isosti liikkeelle, kun korona-ajan ohjelmistosta oli päästy eroon. Satsaus kannatti, ja se jatkuu. Kevään ohjelmistoa luonnehditaan jopa sensaatiomaiseksi.
– Vastaanotto Kuopiossa on ollut hyvä, mutta olen saanut myös kritiikkiä, sanoo syksyllä 2019 teatterinjohtajana aloittanut Tommi Auvinen.
Auvinen tuli kulttuurista, jossa vierailijoiden, sekä ohjaajien että näyttelijöiden, käyttö teattereissa on arkipäivää. Kritiikki on koskenut lähinnä tätä, vaikka vierailijoiden käyttöön on ollut perusteet.
– Pyrkimykseni on ollut alusta saakka käyttää minun mielestäni parhaita ohjaajia, koska minulla on myös henkilökunnan koulutusvelvollisuus. Uudet ihmiset ja uudet työtavat haastavat ja antavat sähköiskuja koko ryhmälle.
Auvinen ohjaa myös itse, seuraavaksi maaliskuussa ensi-iltansa saavan Mustapukuinen nainen -jännitysnäytelmän ja syksyn musikaalin.
– Tykkään ohjata, ja haluan tehdä sitä myös päästäkseni lähelle teatterin arkea. En halua johtaa liikennevalojen takaa huoneesta, vaan ytimestä.
Auvisella on ohjaajakokemusta enemmän kuin kenties yhdelläkään toisella, sillä Suomessa ei ole montakaan ammattiteatteria, missä hän ei olisi vieraillut aina Svenska Teaternia ja Åbo Teaternia myöten.
Hakiessaan teatterinjohtajaksi, hän putsasi kalenterinsa ohjaajavierailuista.
– Ajattelin, että jos tulen valituksi, en halua aloittaa johtajana niin, että huitelisin ensimmäiset vuodet ympäri Suomea.
Tommi Auvinen kertoo olevansa johtajana erityisen ylpeä siitä, että henkilökunnan sisältä on noussut monologeja ja dialogeja, kuten ohjelmistossa keväällä jatkavat Mikko Rantanivan näytelmä Sisar ja Virpi Rautsialan näyttämöteos Sara ja syksyllä ohjelmistoon tuleva Katri-Maria Peltolan naismonologi, Anna Hultin kirjoittama Onko täällä kuuma -paketti naisten vaihdevuosista.
– Nämä ovat pientuotantoja ainoastaan fyysisiltä mittasuhteiltaan, eivät mitään koristeita pääohjelmiston kyljessä vaan tiukasti osa sitä.
Syksyn ohjelmisto julkistetaan myöhemmin keväällä.
Auvista kysyttiin johtajaksi ensimmäisen kerran, kun teatterinjohtaja Lasse Lindeman jäi eläkkeelle.
– En ollut silloin valmis. Minulla oli pieniä lapsenlapsia, halusin olla lähempänä perhettä. Onneksi en nyt hakiessani tiennyt mitä on edessä: ensin korona teki tyhjäksi suunnitelmat ja söi motivaatiota, jota Venäjän hyökkäys Ukrainaan syvensi. Tavoitteeni kaiken kokemani jälkeen on taas kirkas: kun lähden täältä, lähden hyvällä mielellä.
Johtajan hyvä mieli kasvoi syksyn kävijämäärästä ja käsillä oleva teatterikevät tuonee sitä lisää roppakaupalla, sillä ensi-iltaan on tulossa muun muassa kaksi kantaesitystä: Kari Heiskasen käsikirjoittama ja ohjaama komedia Huhtikuu ja Rosa Liksomin palkitusta teoksesta dramatisoitu teatterisovitus Hytti nro 6.
Tommi Auvinen on kasvanut teatterin ehdoilla, sillä hänen vanhempansa, isovanhempansa ja iso osa suvusta ovat teatterilaisia. Hän itse on ollut lavalla neljän vanhasta saakka, ja tuli tunnetuksi 1970-luvun Pertsa ja Kilu -televisiosarjan Pertsan roolista.
– En edes tiennyt, että on olemassa muita ammatteja. Kerkesin elää hämmästyttävän vanhaksi, ennen kuin ymmärsin, että muutakin voi tehdä.
Hän pyrki teatterikouluun heti kun oli mahdollista, ja pääsi sisään ensiyrittämällä.
– Aloin epäröidä, jos en pääsekään, ja todistella itselleni ja lähipiirille, että olisi helvetin hieno lukea historiaakin.