Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopio Tanssii ja Soi satsaa tänä vuonna lapsiin ja nuoriin: "Vastuullamme on kasvattaa uutta yleisöä tanssin pariin"

Kesäkuussa 54. kertaa järjestettävän Kuopio Tanssii ja Soin ohjelma on julkistettu.

– Luvassa on ehkä tavanomaistakin laajempi näkymä tanssin eri perinteisiin ja tyylilajeihin. Jos aiheita ajattelee, niin erilaisuuden kunnioittaminen nousee useammassa työssä, samoin tasa-arvo. Myös lempeämmän kehosuhteen puolesta puhutaan, taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku summaa.

– Olen todella innoissani, kaikki tänä vuonna nähtävät ohjelmat ovat todella erilaisia keskenään. Vaikka katsoisi kaikki esitykset, ei taatusti tule sellaista oloa, että taas tätä, toiminnanjohtaja Salima Peippo tuumaa.

Peippo aloitti tehtävässään viime syksynä. Myös markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Sanni Kirjavainen on uusi kasvo – hän aloitti vuoden alussa.

– Tanssii ja Soin perusfunktio on hyvä, siksi se on menestynytkin niin pitkään. Toiveeni on, että pystyisimme alentamaan katsomaan tulemisen kynnystä vielä entisestään, Peippo suunnittelee.

– Kuopiossa on varmasti väkeä, jotka eivät aiemmin ole käyneet Tanssii ja Soissa. Olisi tosi hienoa, jos saisi festarin jälkeen palautteen, että joku kävi ensimmäistä kertaa ja piti kauheasti, Kirjavainen pohtii.

Pohjoismaiden vanhin tanssifestivaali panostaa tänä vuonna uudistuksiin: tapahtuman halutaan näkyvän katukuvassa entistä selkeämmin, minkä lisäksi tänä vuonna tapahtumaan sisältyvät ensimmäistä kertaa Lasten Gaala ja uudistunut G SongLab -työpaja.

– Osallistuin viime vuonna festareille havainnoijana. Olin kirjoittanut itselleni ylös, että olisi kiva jos eri ikäisiä otettaisiin eri tavalla huomioon. En kuitenkaan ehtinyt sanoa tästä Rikulle, kun hän jo otti asian esille. Olimme tehneet saman huomion, Peippo kertoo.

Peippo huomauttaa, että sen lisäksi että Tanssii ja Soi halutaan rakentaa niin, että kaikenikäiset löytäisivät itselleen, jotain, festivaalilla on myös kasvatusvastuu.

– Joillakin kulttuurinaloilla on ongelma, että katsomoihin ei saada nuoria. Minusta on todella tärkeää, että kasvatamme samalla uutta yleisöä.

– Lapsille ja nuorille suunnatun ohjelman lisääminen on ollut jo pidempiaikainen tahtotila. Tanssin tunnettuus on kyllä kasvanut, mutta se on yhä monelle vieraampi taidemuoto kuin vaikka musiikki. Minusta meidän on hyvä olla tarjoamassa erilaisia polkuja eri kokijaryhmille siihen, missä ja millaisessa muodossa tanssin voi kohdata, Lehtopolku täydentää.

Kesäkuun puolivälissä järjestettävän festivaalin ohjelmakattauksessa tasa-arvoa käsitteleviä teoksia ovat esimerkiksi brasilialaisen Bruno Beltrãon New Creation sekä burkinafasolaisen Salia Sanoun D’un Rêve. Sveitsiläisen Jasmine Morandin teos LUMEN puolestaan leikittelee näköaistilla peiliä hyödyntämällä.