Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt freesataan yrittäjän töissä jaksamista ja liiketoimintakuntoa – Uuden maksuttoman palvelun keskiössä ovat kannustava keskustelu ja hyvinvoinnin kivijalat

Kuopion Seudun Uusyrityskeskuksessa on käynnistynyt Yrittäjän Uusi Suunta -palvelu, joka on tarkoitettu paitsi yksinyrittäjille, myös mikroyrityksille, jotka työllistävät vähemmän kuin 10 henkilöä ja joiden liikevaihto on vähemmän kuin 2 miljoonaa euroa.

– Hanke alkoi vuoden 2022 syksyllä ja kestää vuoden 2023 loppuun saakka, yritysneuvoja Ninja Vepsäläinen Kuopion Seudun Uusyrityskeskuksesta taustoittaa.

– Euroopan sosiaalirahasto rahoittaa palvelua 287 000 eurolla ja toiminta-alueen kaupungit ja kunnat eli Kuopio, Siilinjärvi, Rautavaara ja Kaavi yhteensä 35 000 eurolla. Kuopion Seudun Uusyrityskeskuksen panos on omarahoituksen muodossa 36 000 euroa. Palvelun rahoitus yhteensä on siis 358 000 euroa.

Yrittäjille maksuttomassa, kolmen henkilön tiimin vetämässä palvelussa on mahdollista tarkastella sekä omaa hyvinvointiaan että yrityksen liiketoimintakuntoa.

– Minun vastuullani on yrittäjän työhyvinvointi ja työssä jaksaminen. Jos jokin asia omassa jaksamisessa vähänkään mietityttää ja kokee, että olisi hyvä puhua jaksamiseen liittyvistä teemoista, niin minuun voi ottaa yhteyttä, Ninja Vepsäläinen valottaa.

– Hyvinvointitapaamisessa voidaan keskustella esimerkiksi itsensä johtamisesta eli oman toiminnan suunnittelemisesta ja ohjaamisesta sekä muuttamisesta tarpeen mukaan priorisoimalla ja tekemällä valintoja, hän toteaa.

– Käymme läpi hyvinvoinnin kivijalkoja, kuten nukkumista, liikkumista, syömistä ja lepoa sekä työn ja vapaa-ajan erottamista, Vepsäläinen luettelee.

Hän on havainnut, että puhuminen selkeyttää omia ajatuksia.

– Työskentelytapani on kuunteleva ja hyvin ratkaisukeskeinen, keskitymme yrittäjän ja yrityksen vahvuuksiin ja kaivamme esille arjessa jo hyvin olevat asiat sekä pohdimme, miten on mahdollista tehdä pieniä hyvinvointia edistäviä muutoksia, joista pitkällä tähtäimellä kehittyy suuria, hän sanoo.

– Palkkatyössä olevalla on jo nykyään ikään kuin sosiaalinen lupa uupua, mutta ei vielä yrittäjillä. Yrittäjän pitäisi vain jaksaa ja jaksaa, ainakin heidän omasta mielestään, ei varmaan kenenkään muun mielestä. Esimerkiksi uupumisen stigmaa pitäisi pystyä vähentämään kaikin keinoin.

Vepsäläinen korostaa, että olisi hyvä ajatella omasta hyvinvoinnista huolehtimisen olevan sijoitus kuten uuden kassajärjestelmän tai pakettiauton hankkimisen.

Hyvinvointitapaamisessa käyneillä on myös mahdollisuus osallistua Firstbeat Life -mittaukseen, joka valottaa stressin, palautumisen, unen ja liikunnan tilannetta.

– Sydämensykevälimittauksen tuloksiin liittyy myös tunnin mittainen keskustelu liikunta-alan ammattilaisen kanssa.

Palvelun toisessa osassa keskitytään yrityksen liiketoimintakuntoon.

– Yritysneuvojat Kari Heikkinen ja Pekka Naumanen käyvät yrittäjän kanssa läpi talousasioita, kuten yrityksen talouslukuja ja kannattavuutta, Ninja Vepsäläinen mainitsee.

– Heidän kanssaan on mahdollista pohtia, miten kannattavuutta voisi kohentaa. Aika monessa yrityksessä ajankohtaista voisi olla esimerkiksi hintojen korotukset. Myös liikeidean kirkastamista on mahdollista miettiä, kannattaisiko jokin toiminto jättää pois ja vastaavasti kehittää tilalle jotakin uutta.

Vepsäläinen kertoo, että palvelu on täysin vapaaehtoisuuteen perustuvaa toimintaa ja että yrittäjä voi osallistua vaikka vain toiseen tai molempiin palvelun osioihin.

Pääasiassa yrittäjät ilmoittautuvat suoraan palveluun ilman välikäsiä. Kuntien ja kaupunkien elinkeino- ja yritysasiamiehet toimivat viestinviejinä.

– Yrittäjä voi olla suoraan meihin yhteydessä, soittaa, laittaa sähköpostia tai tehdä sähköisen ajanvarauksen Kuopion Seudun Uusyrityskeskuksen nettisivuilta löytyvällä lomakkeella.

Reilut 20 yrittäjää on jo osallistunut työhyvinvointikeskusteluihin. Kokonaisuudessaan palveluun on osallistunut useita kymmeniä yrittäjiä.

– Koko Suomessa 93 prosenttia yrityksistä on mikroyrityksiä. Suurin osa yrittäjistä tuottaa meille monenlaisia, koko elinkaaremme aikana tarvitsemiamme lähipalveluja. Tähän joukkoon meidän on satsattava, jotta saamme palveluja myös tulevaisuudessa, Vepsäläinen huomauttaa.