Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden kiinnostavimmat | ”Kuiskaaja” Viki Savonen on KuPSin analytiikan aivot – "Nyt keskityn vastustajien analysointiin ja datan hankintaan"

Julkaisemme 145-vuotisjuhlan kunniaksi Viikkosavon vuoden 2022 kiinnostavimpia juttuja uudelleen. Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 20. heinäkuuta 2022.

KuPSin videoanalyytikko Viki Savonen, 27, on avannut jalkapallon salaisuuksia suurelle yleisölle Mölymäki-podcastissa. Hillityn charmikas mies herättää kiihkottomalla asiantuntemuksellaan luottamusta sekä kuulijoissa että KuPSin valmennustiimissä.

Tämä jalkapallonörtti tuntee seurassa paremmin kuin kukaan muu, mitkä ovat torstain eurovastustajan, moldovalaisen FC Milsamin pelitapa, vahvuudet ja heikkoudet. Päävalmentaja Simo Valakari voi ryhmittää pelaajansa optimaaliseen asentoon Savosen vinkkien perusteella.

– FC Milsami on voitettavissa oleva ”perusjengi”. Milsami on Veikkausliigan tasoa, mutta hereillä pitää olla, jotta kotivoitto irtoaa, arvioi Savonen.

Meiltä puuttuu samanlaisia kohtaamispaikkoja ja palveluita kuin esimerkiksi jäähalleissa.

Intohimoisena lajiniilona miehestä on tullut puolivahingossa urheilutoimenjohtajan korvike. Pelaajien rekrytoinnissa Savosella on suuri vastuu. Pelaajien etsintä on ympärivuotista puuhaa. Tarkkailu kohdistuu globaalissa lajissa kaikkiin maanosiin.

Jalkapallosta tuli Savoselle ammatti, vaikka pelaajaura tyrehtyi KuPSin b-junioreihin. Jalkapalloilijan peruskoulutusta ei mennyt hukkaan. Mies kasvoi päävalmentajien Marko Rajamäen, Jani Honkavaaran, Arne Erlandsenin ja Valakarin korvaamattomaksi työrukkaseksi. Rauhallinen taustahahmo on KuPSin menestystarinan kuiskaaja, joka jakaa dataa ja tietoa valmennustiimille. Päävalmentajien peesissä Savonen on omaksunut jalkapallon niksejä, joita ei opi Palloliiton kursseilla.

– Analysointi lähti liikkeelle, kun Rajamäki pyysi minut videoimaan pelejä. Olen nähnyt läheltä, miten suomalaiset huippuvalmentajat toimivat. Ennen olin toimistolla yleismies. Nyt keskityn vastustajien analysointiin ja datan hankintaan. Vastustajista saatua tietoa käsittelemme Valakarin kanssa ja välitämme sitä pelaajille.

Entä miten analyytikko selittää alhaiset yleisömäärät, vaikka KuPS pelaa kullasta ja esiintyy eurokentillä edukseen? Savonen uskoo, että tekemällä pelaajat tutuksi henkilöinä katsojamäärät kasvaisivat.

– Pandemian aikana ihmiset oppivat katsomaan pelejä ruuduista. Väre Areenan puutteelliset olosuhteet vaikuttavat yleisökatoon. Meiltä puuttuu samanlaisia kohtaamispaikkoja ja palveluita kuin esimerkiksi jäähalleissa. Jokainen pelaaja on paljon muutakin kuin pelkkä urheilija. Seuran pitäisi markkinoissa esitellä enemmän pelaajien tarinoita ja persoonia.

KuPSia vahvistaa torstaisessa europelissä Veikkausliigan vuoden pelaajaksi kruunattu Filip Valenčič sekä nuoret taiturit Jaakko Oksanen ja Christian Tue Jensen. Valenčič on kansainvälisen tason pelaaja hyökkäyssuuntaan. Ajoittain laiska puolustaminen ja tuittuilut valmentajien kanssa ovat syy, miksi hän on usein palannut takaisin Suomeen.

– Valenčič on päivästä yksi alkaen uhka vastustajille. Hänen tempokuljetuksensa ja laukaisutaitonsa ovat uusi aseemme. Oksanen ja Jensen ovat nuoria taitopelaajia. Jensenillä on samankaltaista erikoistilanneosaamista kuin Urho Nissilällä.