Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikkosavo analysoi eduskuntavaalit 2023 | Kuopion Markku Rossi yrittää paluuta eduskuntaan – Onko Vesa Linnanmäellä tilaisuus nousta valtakunnalliseksi vaikuttajaksi?

Savo-Karjalan vaalipiirissä keskusta on suurin puolue, vaikka valtakunnallisesti puolueen kannatus pyörii 10 prosentin tienoilla. Keskustalla on vaalipiirissä 4 kansanedustajaa, Hanna Huttunen Outokummusta, Hannu Hoskonen Ilomantsista, Anu Vehviläinen Joensuusta ja Hannakaisa Heikkinen Kiuruvedeltä. Vuoden 2019 vaalien Heikkisen muhkea 9 000 ja Vehviläisen 5 500 äänen perintö on jaossa, kun nämä vahvat naiset eivät ole enää käytettävissä.

Jos Hoskonen ja Huttunen säilyttävät istuvina edustajina paikkansa, kenestä voisi tulla keskustan kuopiolainen tai pohjoissavolainen kansanedustaja? Keskustalle on vaikea povata lisäpaikkaa valtakunnallisten gallup-lukujen perusteella. Perussuomalaiset saattavat uhata punavihreässä hallituksessa kipuilevan keskustan neljättäkin paikkaa

Kuopiolaisperspektiivistä keskustan listaa heikentää se, että hyvinvointivaaleissa 1 206 äänellä menestynyt sydänlääkäri Antti Kivelä jätti politiikan.

Pystyykö jo kerran eduskuntatyöstä luopunut Markku Rossi, 66, napsimaan Kivelän äänet? Nyt näyttäisi olevan etsikkoaika koulupuolen asiantuntijalla, pitkään huippua kohti edenneellä Vesa Linnanmäellä, 50. Kuopion kuntavaaleissa vuonna 2021 Linnanmäki sai peräti 674 ääntä Rossin jäädessä 295 ääneen.

Kansa saattaa luottaa kriisiaikoina Rossin kokemukseen.

Viimeisessä mittauksessa tammikuun aluevaaleissa Rossi nousi kuitenkin 760 äänellä jälleen niukasti ohi Linnamäen kerätessä 678 äänen potin. Miten Linnanmäki nostaisi kannatustaan koko vaalipiirissä? Kilpailija Rossi tunnetaan koko vaalipiirissä ja kansa saattaa luottaa kriisiaikoina Rossin kokemukseen.

Viime hetkellä listalta pois jäänyt varakansanedustaja Sallamaarit Markkanen, 33, oli Kuopion keskustalle menetys.

Hänen tilalleen on tulossa siilinjärveläinen sairaanhoitaja Merja Rautiainen, joka sai aluevaaleissa lupaavasti 1 135 ääntä.

Tätä kirjoittaessa Rautiaisen ehdokkuutta ei ole virallisesti vahvistettu.

Heikkisen paikan eduskunnassa voisi täyttää Rautiainen tai iisalmelainen puoluesihteeri Riikka Pikkarainen.

Keskustan listan mielenkiintoinen nimi on urheiluselostajana ja lentopallomiehenä tunnettu Timo Ripatti. Ripatilla on harrastuksistaan johtuen ainakin puhetaitoa ja ystäviä Kuopiossa.

Hän on myös poliittisesti uskottava ehdokas. Toimiihan Ripatti Leppävirran kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Viikkosavo analysoi talven kuluessa vuoden 2023 eduskuntavaaliehdokkaita puolue kerrallaan. Juttusarjaan otamme puolueita, joilla on paikka eduskunnassa ja mandaatti Kuopion kaupunginvaltuustossa. Pääpaino on kuopiolaisissa ja siilinjärveläisissä sekä toissijaisesti pohjoissavolaisissa ehdokkaissa.