Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minna hankki lapsen yksin – ”Mummoni tokaisi hyvin, että on itsellisiä äitejä ollut myös ennen vanhaan”

Kuopiolainen Minna Leskinen tuli äidiksi viime syksynä. Lapsihaave oli pyörinyt mielessä jo pidempään, mutta tulevaisuudensuunnitelmat silloisen kumppanin kanssa eivät kohdanneet.

– Kun erosin parisuhteesta, lähdin saman tien toteuttamaan haavetta. Menin ensin yksityiselle, koska Kuopiossa ei vielä siihen aikaan ollut mahdollisuutta päästä itsellisenä julkisen puolen hedelmöityshoitoihin, Leskinen kertoo.

Hän aloitti hoidot Inovalla, nykyisellä Ovumialla, missä hän ehti käydä parin hoitokerran verran. Lääkäri suositteli IVF-hoitoja, eli koeputkihedelmöitystä, jolloin Leskinen siirtyi hoitoihin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

– Pääsin sinne nopeasti endometrioosini ja tilanteeni vuoksi, silloin Kuopiossakin hoidot olivat tulleet jo tarjolle myös itsellisille naisille. Olin toukokuussa yhteydessä ja olisiko ollut kesäkuuta kun kävin KYSillä ensimmäisessä tapaamisessa. Joulukuussa Eemi oli jo saanut alkunsa.

Minulla on vielä 7 alkiota KYSillä pakkasessa.

Eemi täyttää ystävänpäivän tietämillä puoli vuotta.

– Hän on sellainen hupiveikko, hirmu naureskelevainen. Välillä hänelle tulee hikka kun naurattaa niin hirveästi.

Leskinen iloitsee siitä, että Eemi alkaa olla sen ikäinen, että hänen kanssaan pystyy jo touhuamaan ja leikkimään. Yksi Eemin suosikeista on se, kun äiti piiloutuu käsiensä taa ja kurkistaa niiden takaa.

Leskisen lähipiirissä hänen itselliseen äitiyteensä on suhtauduttu hyvin. Yksi hänen parhaista ystävistään on myös itsellinen äiti, ja ympärillä on suuri suku jolta tarvittaessa saa apua, tukea ja Eemille leikkikavereita.

– Jo ennen kuin lähdin hoitoihin, kysyin mummoltani, että miltä tämä hänestä tuntuu, kun heidän aikanaan ei varmaan ole ollut tällaista mahdollisuutta. Mummoni tokaisi hyvin, että on itsellisiä äitejä ollut silloinkin, mutta he eivät vaan ole tulleet hoitojen kautta. Heistä ei vain ole niin puhuttu.

Leskisellä ei ole vielä konkreettisia suunnitelmia perhetulevaisuuden suhteen. Hän ei kuitenkaan pidä lainkaan mahdottomana sitä, että Eemi saisi joskus sisaruksia.

– Synnytyksen jälkeen olisin voinut lähteä heti uudelleen synnyttämään. Olen pohtinut toista lasta paljon, ja Eemin syntymän jälkeen vieläkin enemmän. Olisi kiva, jos Eemillä olisi leikkikaveri.

Leskinen on äitinsä kanssa jo vitsaillut Elsi-siskosta.

– Koen, että pärjäisimme kolmestaankin hyvin, minulla on niin vahva tukiverkko. Minulla on vielä 7 alkiota KYSillä pakkasessa, eli saas nähdä.