Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erotettu suunnittelujohtaja Juha Romppanen väittää Kuopion kaupungin suunnittelua näköalattomaksi

Entinen suunnittelujohtaja arvostelee myös kaupungin julkista tiedottamista strategisesta suunnittelusta.

Kuopion kaupunkirakennelautakunnan päätöksen (18.1.2023) mukaan maksetaan irtisanotulle suunnittelujohtajalle Juha Romppaselle 40 000 euron korvaus sovintoesityksenä. Sovintoesityksellä kaupunki vältti oikeudenkäynnin. Romppanen syyttää erottamisestaan kaupungin ylintä johtoa, koska he perustelivat asiaa virheellisesti tuotannollistaloudellisilla syillä ja siirsivät Romppasen tehtävät apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllöselle. Ex-suunnittelujohtaja pitää potkuja työsyrjintänä.

– Neuvottelujen tulos osoittaa kaupungin ylimmän johdon huonoa tarvearviointikykyä ja näköalattomuutta. Silloisissa yt-neuvotteluissa oli hyvin tiedossa työmäärät ja resurssitarpeet. Kyse ei ollut töiden vähenemisestä tai tuotannollistaloudellisista perusteista, väittää Romppanen.

Saatuaan hyvityksen irtisanottu suunnittelujohtaja avautuu helpottuneena Viikkosavolle. Romppasen arvion mukaan kaupunginjohtajat ovat korjanneet asioita hitaasti ja tämän seurauksena asiat junnaavat paikallaan.

– Strateginen suunnittelu on nykyisen johdon kautta hävinnyt kokonaan ja keskustelukulttuuri on tyrehtynyt. Suunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja ja suunnittelun toteutuksesta vastaava yleiskaavapäällikkö eivät kommentoi julkisuudessa mitään strategisiin asioihin liittyvää, esimerkkinä palveluverkosto ja ennusteet. Puhutaan vain jostain Väinölänniemen lintupönttöjen tasoisista asioista, mikä kertoo strategisen suunnittelun tasosta, hän arvioi.

Uusia tehtäväjärjestelyjä ja kaupunkisuunnittelujohtajan hakua Juha Romppanen pitää kaupungin yrityksenä korjata jo kolme vuotta sitten tehtyjä virheitä.

– Uutta hakua kaupunki perustelee samoilla tehtävillä ja resursseilla, jotka yt-neuvotteluissa olivat erottamiseni perusteena.

Romppanen väittää, että kaupunkisuunnittelusta on poistunut paljon asiantuntijuutta useiden irtisanoutumisien vuoksi, tuoreimpana nykyinen asemakaavapäällikkö Anne Siltavuoren irtisanoutuminen. Romppanen vaatii, että kaupungin pitäisi avoimesti selvittää, mitä on irtisanomisten taustalla. Tämä tieto olisi Romppasen mielestä tärkeää myös valtuutetuille

– Pohdin, nauttivatko kaupunginjohtajat henkilöstön luottamusta irtisanoutumissuman, töiden organisoinnin, saavutetun tuloksen sekä työilmapiirin vuoksi? Vallitseeko työyhteisössä vaikenemisen kulttuuri, millä on haitallinen vaikutus työn mielekkyyteen ja tuloksiin? hän kysyy.

Entinen suunnittelujohtaja arvostelee myös kaupungin julkista tiedottamista strategisesta suunnittelusta. Hän puhuu valtatyhjiöstä ja palveluverkkosuunnitelman loppumisesta sekä näennäistekemisestä, jota ei voi perustella resurssipulalla.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen kommentoi Romppasen näkemyksiä sähköpostilla toteamalla, että valtakunnallinen pula kaavoittajista näkyy myös Kuopiossa.

– Haaste koskee laajasti konsulttitoimistojakin, joten ostopalveluillakaan asia ei ole nopeasti korjattavissa. Esimerkiksi Oulun kaupungissa – jossa yliopisto kouluttaa arkkitehteja – saatavuustilanne ja pysyvyys ovat pitkälti samanlaisia, kuittaa Pirhonen.

Muita Romppasen kritiikin kohteita Pirhonen ei kommentoi millään tavalla.

– Koska yt-neuvotteluihin liittynyt riita-asia on sovittu, pidättäydyn kommentoimasta väitteitä muilta osin.

Suunnittelujohtaja sai potkut väärin perustein