Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikkosavo analysoi eduskuntavaalit 2023 | Savo-Karjalan vaalipiirissä ”miestenpuolue” perussuomalaisissa vahvimmat ehdokkaat ovat naisia

Perussuomalaisia on opittu pitämään miesten puolueena. Savo-Karjalan piirin kansaedustajista kaksi on naisia, Nilsiästä kotoisin oleva farmaseutti Minna Reijonen, 50, ja Outokummussa vaikuttava sairaanhoitaja Sanna Antikainen, 34. Joensuunlainen Jussi Wihonen on puolueen kolmas kansanedustaja.

Reijoselle on luvassa jatkopaikka, saahan nilsiäläinen joka vaalissa ison peruspotin omalta kotikylältään. Aluevaalien tulos 1 297 ääntä povaa Reijoselle varmaa paikkaa parlamentissa. Sitä vastoin Antikainen jäi Pohjois-Karjalan aluevaaleissa 681 ääneen ja hän kuuluu uhanalaisiin kansanedustajiin, vaikka hänkin saa kotiseudultaan vankan tuen. Kantakaupungissa Kuopiolla ei ole potentiaalista ehdokasta.

Kannattaisi olla EU-erosta hiljaa.

Kuopiolainen lääkäri Pekka Timonen oli vielä aluevaaleissa perusuomalaisissa. Timonen rohmusi 980 ääntä, mutta jyrkän linjan Nato- ja rokotevastaisuus vei miehen Vapauden liiton jäseneksi. Toisesta, kolmannesta tai jopa neljännestä persupaikasta kisaavat Antikaisen lisäksi Varkauden vahva nainen, yrittäjä Tiina Grönlund, 57, ja aluevaltuutettu, Kuopion kaupunginvaltuuston varajäsen Outi Peltola, 58.

Peltola on Muuruvedeltä mutta silti Pohjois-Karjala nimesi hänet listalleen Pohjois-Savosta. Työskenteleehän Peltola Pohjois-Karjalan Siun soten mielenterveys- ja päihdepalvelujen apulaisylilääkärinä. ”Kahden maakunnan naisena” hänellä on harvinainen ässä hihassaan. Puolueen sisällä Peltolaa kuvataan analyyttiseksi ja hyväksi puhujaksi. Hän vaikuttaa ehdokkaalta, jonka osaaminen riittää valtakunnan tasolla.

Perussuomalaisten pienempien paikkakuntien ehdokkaat putsaavat omat nurkkansa kuten Sonkajärven valtuuston puheenjohtaja Ilpo Kärkkäinen ja Lapinlahden maatalousyrittäjä Harri Väänänen. Kuopiolainen nuori ensihoitajaopiskelija Nanna Väätäinen on tulevaisuuden lupaus ja historian ja koulupuolen osaaja Risto Pirinen, 68, seniori. Pirisen olisi pitänyt aloittaa jo nuorempana persu-ura.

Puheenjohtaja Riikka Purran möläytys EU-erosta ei sovi aikaan, jolloin Unioni on Venäjän hyökkäyssodan seurauksena yhtenäisempi kuin koskaan. Kannattaisi olla EU-erosta hiljaa, jos puolue aikoo säilyttää asemansa kolmen kärjessä.

Viikkosavo analysoi talven kuluessa vuoden 2023 eduskuntavaaliehdokkaita puolue kerrallaan. Juttusarjaan otamme puolueita, joilla on paikka eduskunnassa ja mandaatti Kuopion kaupunginvaltuustossa. Pääpaino on kuopiolaisissa ja siilinjärveläisissä sekä toissijaisesti pohjoissavolaisissa ehdokkaissa.

Edit. 9.2.2023 kello 9.30. Korjattu Aluevaltuutettu, kaupunginvaltuuston varajäsen Outi Peltola ja ensihoitajaopiskelija Nanna Väätäinen.