Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikkosavo analysoi eduskuntavaalit 2023 | Voisiko oman tiensä kulkijana tunnettu lääkäri Pekka Timonen nousta eduskuntaan?

Vapauden liitto perustettiin vuonna 2022, ja se näyttää olevan perussuomalaisia tiukempi kansallispuolueen versio. Puolue arvostelee rankasti EU:ta, vastustaa Natoa, monikulttuurisuutta ja vihreää siirtymää sekä kannattaa Suomen omaa markkaa.

Eduskuntavaaleissa Vapauden liitolla on neljä kuopiolaista ehdokasta. Piiritasolla ehdokkaita on toistaiseksi kuusi. Potentiaalisin ehdokas on kuopiolainen lääkäri Pekka Timonen, 51, joka loikkasi keväällä 2022 perussuomalaisista Vapauden liittoon. Vuonna 2021 kuntavaaleissa Timonen nousi Kuopion valtuustoon perussuomalaisena 564 ja aluevaltuustoon 980 äänellä. Hänen aluevaalituloksensa on suurempi kuin esimerkiksi demarien kansanedustaja Tuula Väätäisen tai keskustan mepin Elsi Kataisen äänimäärät. Timonen uskoo, että uusi puolue saa vaalipiiristä yhden paikan.

Timonen kyseenalaistaa lääkärinä uskottavan kuuloisesti koronarokotukset ja koronarajoituksien ”yliampuvuuden”. Timonen on ollut kilpatason bodari, ja hän näkee, että sopiva voimaharjoittelu edistäisi ikäihmistenkin hyvinvointia.

Vapauden liitto houkuttelee niitä perussuomalaisia äänestäjiä, jotka katsovat, että persuista on tullut liian salonkikelpoinen Naton myötäilyn perusteella.

Puolueen retoriikka on vahvaa.

– Suomen päättäjät ovat kohtuuttomasti pilanneet Venäjän suhteet. Tavallisia venäläisiä ei pitäisi rangaista hallinnon virheistä, koska samalla Suomi kurittaa omaa turismiaan ja yrityselämäänsä, toteaa Timonen.

Muut vapauden liiton kuopiolaisehdokkaat ovat yhden lapsen äiti, sähköasentaja ja tietojärjestelmäasiantuntija Teija Vesanen, 40, rekkakuljettaja Jesse Jääskeläinen, 26, ja koirahieroja Minski Räty, 48. Vapauden liiton kuopiolaisehdokkaidenkin kommenteista voi päätellä, että puolueen retoriikka on vahvaa ja tuo mieleen ”vennamolaisen” sanan käytön.

Toisella pienpuolueella Liike Nytillä istuu Kuopion valtuustossa Teemu Soini. Liike Nytin perusti vuonna 2018 Hjallis Harkimo. Liike Nyt pyrkii nettikyselyiden ja tutkitun tiedon avulla ottamaan kantaa päätettävistä asioista. Nettiparlamentti tuo politiikkaan uudenlaisen osallistumisen muodon.

Puolueella ei ole mitään ideologiaa eikä määritystä oikeisto-vasemmisto -akselilla. Soini on johtava suunnitteluinsinööri ja hänet tunnetaan jalkapallon erotuomarina ja Kuopion Elon puuhamiehenä.

– Haemme täyttä listaa. Olemme laskeskelleet, että jos jokainen ehdokkaamme saisi noin tuhat ääntä, voisimme saada yhden paikan vaalipiiriin, laskeskelee Soini.

Toinen Liike Nytin mielenkiintoinen kuopiolaisnimi on ensihoitaja Pekka Koponen. Hän voitti vuonna 2021 ”Vuoden kuopiolainen” -tittelin Viikkosavon järjestämässä kilpailussa. Koponen tunnetaan myös Big Brother -ohjelman tähtenä ja sanavalmiina savolaisena. Toistaiseksi Savo-Karjalan piirissä on Liike Nytillä 8 ehdokasta.

Viikkosavo analysoi talven kuluessa vuoden 2023 eduskuntavaaliehdokkaita puolue kerrallaan. Juttusarjaan otamme puolueita, joilla on paikka eduskunnassa ja mandaatti Kuopion kaupunginvaltuustossa. Pääpaino on kuopiolaisissa ja siilinjärveläisissä sekä toissijaisesti pohjoissavolaisissa ehdokkaissa.