Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entisten Nuorten kuntonyrkkeilyporukoihin pääsevät nuoremmatkin – "Moni on sanonut, että se motivoi, kun treenataan yhdessä"

Jo yli kymmenen vuotta sakissa salilla.

Osa Kuopion Riennon Entisten Nuorten kuntonyrkkeilyryhmän aktiiveista on saapunut treenipaikalle Suurmäentien väestönsuojalle jopa puoli tuntia ennen aloitusta.

– Silloin ehtii hyvin vaihtaa kuulumiset, Hannu Rautio mainitsee.

– Myös alkuverryttelyn aikaan matolla ja säkeillä taukojen aikaan voi jutella. Yhteisöllisyys ja juttelu ovat merkittävä osa treeniä.

Entiset Nuoret eli Enskarit ovat toimineet jo yli kymmenen vuoden ajan. Kymmenvuotista taivalta juhlittiin viime lokakuussa juhlatreeneillä ja kakkukahveilla.

– Harjoituksia on aamupäivisin kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Vastuuohjaajia on kaksi ja sitten on pari muuta ohjaajaa, porukan perustajajäsen ja ohjaaja Kari "Tumi" Turunen mainitsee.

Vaikka porukan nimi on Entiset Nuoret, ikää ei tarkasteta, ja treeneissä käy myös nuoremman polven edustajia, jotka tekevät vaikka vuorotyötä tai käyvät aamun kevyemmissä ja illan vaativimmissa treeneissä.

Tällä kertaa mukana on potkunyrkkeilyä harrastanut Jannika Alanko, joka kertoo olevansa hoitovapaalla.

– Mukavan rento porukka ja sopivan pieni ryhmä, hän sanoo.

Nyrkkeilyssä voima lähtee keskikehosta.

Toiminnan alkumetreiltä menossa mukana ollut, treenejä ohjaava Ari-Pekka Keränen pitää porukan huumorista.

– Huumorimme on aika reipasta, kun osa porukasta on tuntenut toisensa pitkään, hän mainitsee.

– Moni on sanonut, että se motivoi, kun treenataan yhdessä.

Tämän allekirjoittaa myös Hannu Rautio.

– Jos lähtee siitä ajatuksesta, että yksin kotona venyttele ja tekee muutenkin kaiken yksin niin se ei onnistu. Pitäisi olla ihan hirveä itsekuri, hän pohtii.

– Itse kävin aikoinani yksin juoksemassa, mutta motivaatio loppui aika lyhyeen ja katosi.

Alkuverryttelyn jälkeen treenaajat vaihtavat lajikohtaisiin harjoitteisiin.

– Kyseessä on lajinomainen kuntoilu, johon kuuluvat keskikehon ja tasapainon hallinta, säkkitreeni sekä erilaiset kuntopiirit, Kari "Tumi" Turunen luettelee.

– Nyrkkeilyssä voima lähtee keskikehosta, eikä käsistä.

Ryhmässä jokainen saa edetä ja tehdä oman kuntotasonsa mukaan ja kehittää lihaskuntoa, notkeutta, liikkuvuutta sekä tasapainoa. Kerran kuussa ohjelmassa on myös jooga.

Hannu Rautio kertoo, että pari vuotta ennen lonkkaleikkausta oli hänellä liikkumatonta aikaa. Leikkauksesta toipuminen ja kuntoutuminen ottivat aikansa, mutta nyt mies on taas täynnä virtaa.

– Säännöllinen liikunta ja liikkeelle lähteminen ovat antaneet lisää elämänlaatua.

Kun huomaa, että kunto kohenee ja on mennyt tällä tavalla eteenpäin, niin tulee voittajaolo.

Rautio kertoo havainneensa, miten tärkeää liikunta ja liikkuminen ovat ikääntyessä.

– Mikään asia ei tule itsestään, ja tämä pätee myös kunnon kohottamisessa ja ylläpitämisessä. Se vaatii monipuolista liikuntaa, lihaskuntoharjoitusta ja venyttelyä, hän toteaa.

– Kuntonyrkkeilytreeneissä haetaan liikeratoja ja tehdään liikesarjoja. Laitetaan lihakset toimimaan ja tavoitellaan notkeutta sekä rytmiä, hän summaa.