Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Musikaali- ja oopperalavojen supertähdet Maria Lund, Marjatta Airas ja Päivi Pylvänäinen ilahduttivat katsojia pienoismusikaalilla toimintakeskuksissa

Suokadun toimintakeskuksen istumapaikat täyttyvät vinhaa vauhtia ja tunnelma on innostuneen odottava. Alkamassa on Veera Airaksen käsikirjoittama ja ohjaama pienoismusikaali Oi äitini meidän.

Kyseessä on alueen ikääntyneille suunnattu musiikkiteatteriesitys, jota tähdittävät musikaali-, ooppera- ja operettilavoilta lavoilta tutut laulajat Maria Lund, Marjatta Airas ja Päivi Pylvänäinen, joita pianon ääressä säestää Outi Keskinen.

Paikalle ovat saapuneet myös Kaija Kokkonen, Ritva Pirinen ja Hilda Hentelä, jotka iloitsevat toimintakeskukseen kootusta esityksestä.

– Aivan ihanaa, että järjestetään musiikkipitoista ohjelmaa. Talo on meille monesta tapahtumasta ja toiminnasta tuttu, he taustoittavat.

Pienoismusikaali kuvaa eläkepäiviä viettävän äidin ja hänen kahden aikuisen tyttärensä kohtaamista pitkän tauon jälkeen. Teemoina myös huumoria sisältävästä esityksestä nousevat sukupolvien välinen kuilu, äidin ainainen huoli lapsistaan ja naisena elämisen haasteet.

Laulut ovat tuttuja, osin uudelleen sanoitettuja ja kahta lukuun ottamatta laulettu suomeksi. Mukana on niin oopperoiden klassikoita kuin kansanlauluja.

Pienoismusikaalin kirjoittanut Veera Airas kertoo, että ajatus teoksesta lähti Suomen kylmistä ja kalseista syksyistä.

– Halusin tehdä jotakin, mikä toisi iloa ja kirkkautta syksyn pimeneviin iltoihin, hän sanoo.

– Lisäksi vanhusten yksinäisyys on ollut koko ajan enemmän esillä. Ideana oli yleisölle ilmainen, matalan kynnyksen esitys, jota on nyt esitetty isompien toimintakeskusten saleissa Kuopiossa. Tekijöiden aikataulut saatiin lopulta istutettua kevättä kohti menemisen ajankohtaan.

Teos on toteutettu yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa Olvi-säätiön, Jenny ja Antti Wihurin rahaston sekä Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Yleisössä on virkistytty ihan silmissä.

Veera Airas kertoo haaveilevansa esityksen tuomisesta myös harvaan asutuille maaseutualueille.

Teosta esitettiin Pohjois-Savon hyvinvointialueen neljässä toimintakeskuksessa Kuopiossa 15.–16. helmikuuta.

Keskiviikkona 45 minuuttia kestävä pienoismusikaali nähtiin Leväsen ja Puijonlaakson toimintakeskuksissa ja torstaina Suokadun ja Melankadun toimintakeskuksissa.

– Olen saanut henkilökunnalta palautetta, että yleisössä on virkistytty ihan silmissä ja esityksen on kuvailtu olleen harvinaista herkkuja, Kuopion kaupungin ikäihmisten ja erityisryhmien kulttuurisuunnittelija Kirsi Rönkkö kertoo.

– Kaupungin linjauksena on järjestää kaikille ikääntyneille avoimia matalan kynnyksen maksuttomia sekä eri puolilla kaupunkia järjestettäviä tapahtumia, joihin voi tulla kotona ja hoivakodeissa asuvat sekä omaiset, hän sanoo.

– Tarkoituksena on, että ihmiset saavat kokoontua taiteen ja kulttuurin äärelle yhteen. Näin luodaan yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Tarjolla on tapaamispaikka ja syy lähteä kotoa liikkeelle.

Taiteilijat nauttivat esiintymisestään Kuopiossa.

– Hieno juttu, jossa saa olla mukana. Meille on annettu niin ihania palautteita yleisöstä. Tuntuu, että tällaista tarvitsisi olla enemmänkin, Marjatta Airas pohtii.

– On ollut todella ihanaa palata Kuopioon, joka on entinen opiskelukaupunkini, Päivi Pylvänäinen kertoo.

– Työryhmä on toisilleen entuudestaan tuttu, joten työn tekeminen on sujunut sutjakkaasti, hän kuvailee.

Maria Lund kokee, että toimintakeskuksen esityksissä tunnelma on osin samanlainen kuin kesäteatterissa.

– Täällä kuten kesäteatterissa näkee yleisön ja ihmisten reaktiot, ja se on tosi kivaa. Yleisö on todella lähellä. Se antaa mahdollisuuden interaktiivisuuteen. Lisäksi musiikki herättää tunteita ja muistoja.

Kun Lund lähtee esityksen loppupuolella kiertämään yleisön joukossa, hän ojentaa pienen mukanaan kulkevan rummun katsojan eteen. Katsoja pääsee itsekin soittamaan rumpua.

Maria Lund esiintyy loppuun myydyille katsomoille Helsingin Kaupunginteatterissa musikaalissa Priscilla, aavikon kuningatar. Esitys on kalenterissa aina toukokuulle saakka.

– Kesällä teen joitakin keikkoja ja konsertteja, mutta muuten pidän kesälomaa. Parhaimmillaan olen esiintynyt yhden kesän aikana jopa kolmessa kesäteatterissa, hän mainitsee.

Päivi Pylvänäinen on saapunut Kuopioon suoraan Vaasasta, missä hän on esiintynyt oopperassa Pohjalaisia Vaasan kaupunginteatterissa

– Kesällä laulan Savonlinnan Oopperajuhlilla Selvillan parturissa.

Marjatta Airaksen kalenterissa on konsertteja eri paikkakunnilla.

– Rautalampi, Nurmes, Kontiolahti, Joensuu, hän luettelee kevään ja kesän ajan työskentelypaikkakuntia.