Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikkosavo analysoi eduskuntavaalit 2023 | Voisiko kristillisdemokraatit saada toisen paikan vaalipiirin suosituimman poliitikon Sari Essayahin äänivyöryllä?

Puolue saattaisi hallitusneuvotteluissa olla sopiva pala lähes mihinkä tahansa hallituskoalitioon.

Viime eduskuntavaaleissa kristillisdemokraattien (KD) Sari Essayah, 55, oli koko Savo-Karjalan vaalipiirin ylivoimainen ääniharava 12 397 äänellä. Hänen murskaava menonsa jatkui aluevaaleissa 3 951 äänellä, mikä oli lähes puolet enemmän kuin seuraavaksi eniten ääniä saaneella SDP:n Hannu Tsuparilla (2 401 ääntä).

Essayahin aluevaalipotista peräti 1 706 tuli Kuopiosta.

Eduskuntavaaleissa vuonna 2019 äänikuningatar keräsi Kuopiosta 3 655 ääntä, mikä on kaupunkialueella toiseksi eniten Marko Kilven jälkeen.

Essayah on lapinlahtelainen mutta hänellä runsaasti yhteyksiä Kuopioon. Kauppatieteilijä on työskennellyt Kuopiossa kolme vuotta tilintarkastusyrityksessä ja rakentanut aiemmin huippu-urheilijan uraa Kuopio-hallissa.

Poliitikkona Essayah on luonteva ja kohtaa jokaisen ihmisen aidosti. Hänen asiaosaamista ja sovittelukykyä arvostetaan muissa puolueissa.

Hänen asemansa valtakunnallisena vaikuttajana on vain vahvistunut.

Uutissuomalaisen kyselyssä 11. helmikuuta kokoomus ja perussuomalaiset pitivät Essayahia toiseksi suosituimpana presidenttiehdokkaana, jos puolueen oma ehdokas ei tulisi valituksi.

Puolueensa puheenjohtajana hän olisi itseoikeutettu ministeri, jos KD kiilaisi hallitukseen. Hänen asemansa valtakunnallisena vaikuttajana on vain vahvistunut edellisistä eduskuntavaaleista.

Essayah sanoo Viikkosavolle, että Savo-Karjalan lista on vahva ja kaksi paikkaa Savo-Karjalassa on realistinen tavoite.

Kuka ehdokkaista voisi nousta Essayahin imussa parlamenttiin? Kuopiolainen terveyskeskuslääkäri ja aluevaltuutettu Annukka Ojala, 31, on lahjakas persoona.

Häntä kuvataan poliittisissa piireissä ”briljantiksi tyypiksi”, joka on ottanut aluevaltuutettuna isoja asioita äkkiä haltuun.

Voisiko pitkäaikainen Kuopion kaupunginvaltuutettu pastori ja lääkäri Björn Cederberg, 68, saada palkinnon pitkästä puolueensa palvelusta? KD:n pottia kasvattaa myös kuopiolainen Kari Pohjola, joka sai vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kelpo tuloksen 659 ääntä.

Pohjois-Karjalan puolella entinen perussuomalainen kansanedustaja Osmo Kokko, 68, saattaisi KD:n riveissä pärjätä entisellä kannatuspohjallaan. Vieremäläinen sitoutumattomana esiintyvän Ahti-Pekka Vornasen arvellaan maatalousyrittäjänä vievän Ylä-Savosta keskustahenkisiä äänestäjiä.

KD:n sivuilla mainostetaan, että puoluetta ohjaa järjen ääni. Teemat ovat tuttua hyvinvointivaltioliturgiaa, mutta myös persuhenkistä kotimaisuuden korostamista ja kokoomuslaista kosiskelua verotuksen keventämistä.

Puolue saattaisi hallitusneuvotteluissa olla sopiva pala lähes mihinkä tahansa hallituskoalitioon. Siksi Essayah on Pohjois-Savon todennäköisin seuraava ministeri.

Viikkosavo analysoi talven kuluessa vuoden 2023 eduskuntavaaliehdokkaita puolue kerrallaan. Juttusarjaan otamme puolueita, joilla on paikka eduskunnassa ja mandaatti Kuopion kaupunginvaltuustossa. Pääpaino on kuopiolaisissa ja siilinjärveläisissä sekä toissijaisesti pohjoissavolaisissa ehdokkaissa.