Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden kiinnostavimmat | Fanit kiikuttivat Renkkuun kalakukkoa – Pate Mustajärvi leirinuotiotunnelmissa

Julkaisemme 145-vuotisjuhlan kunniaksi Viikkosavon vuoden 2022 kiinnostavimpia juttuja uudelleen. Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 12. lokakuuta 2022. Jutussa Pate Mustajärvi kertoo kuulumisiaan ennen Kuopiossa pidettyä keikkaa.

Tulevana sunnuntaina Pauli Mustajärvi riisuu Popedamaisen rock’n’rollin, laulaa kappaleita 40 vuotta kestäneen soolouransa varrelta ja kertoo tarinoita niiden takaa Tämä(kin) tarina on tosi -konsertissa Kuopion kaupunginteatterissa.

– Soolokonsertit ovat hienoa vastapainoa Popedan kiertueelle, Mustajärvi sanoo ja vertaa konserttiensa tunnelmaa leirinuotiofiilikseen.

Tämä(kin) tarina on tosi -kiertue on Pauli Mustajärven kuudes soolokiertue. Ensimmäisensä, N.Y.T., hän teki vuonna 2010, joka muuten käynnistyi Kuopiosta. Myöhemmät kiertueet ovat muuttuneet intiimimmiksi ja bändin sijasta säestäjänä toimii pitkäaikainen duokumppani Ari ”Kankku” Kankaanpää.

– Sapluuna on sama kuin kahdella koronaa edeltäneillä, Teatterin kummitus vol 1 ja vol 2, kiertueilla. Toki settilista ja kertomani tarinat on päivitetty – onhan maailmakin siitä muuttunut.

Pauli Mustajärvi haluaa antaa konserteissaan kuulijoille muutakin ajateltavaa kuin synkkiä uutisaiheita.

– Niitäkin sivutaan, mutta olen koettanut pitää mielessä, ettei koko aikaa soudeta raskaissa vesissä. Olen saanut jengin kunnolla myös nauramaan.

Jos konsertissa odottaa kuulevansa Pitkä kuuma kesän tai Kersantti Karoliinan, ei kannata lippua ostaa.

– Nämä biisit kuuluvat Popedan keikoille.

Teatteri valikoitui konserttitilaksi sattumalta – kuten kaikki hänen elämässään.

– Sattumat johtuvat varmasti siitä, että olen itsekin sattuma. Vanhempani olivat melko iäkkäitä saadessaan minut.

Mustajärvi päivitti luottokuvaajansa Harri Hinkan kanssa promokuviaan, ja keksi kuvauspaikaksi Tampereen Teatterin.

– Teatteri on minulle tuttu Niskavuoren Aarnet -näytelmien ajoilta, joissa olin mukana. Katselin tyhjää teatterisalia ja mietin minkälaista täällä olisi vetää keikka ja uskaltaisinko puhua yleisölle – Popedan keikoilla kun ei juuri puhella vaan mennään tyrät rytkyen. Teatterisalissa yleisö on eri olemisen tilassa kuin myöhäisillä pubikeikoilla, joita olen jo niin täynnä. Eivät ihmiset jaksa puolilta öin keskittyä kuuntelemaan Koskipuiston kuuta.

Mustajärvi on tehnyt myös uuden aluevaltauksen. Hän antoi äänensä Sing 2 -animaatioelokuvan leijonalle.

– Todella hienoa, että saa tuollaisia työtilaisuuksia vielä tällä iällä.

Hän on itse lukenut myös yhdessä puolisonsa Tiina Mustajärven kanssa työstämän Tohtori Mustajärvi, otaksun -kirjan äänikirjaksi. Kirjaan on koottu Paulin kirjoittamia laulusanoituksia taustatarinoineen.

– Kirjan tekeminen oli aikamoinen aika(ja)matka, raskas omalle päälle, koska se on samalla kasvutarinani. Projekti opetti, että ihminen on erehtyväinen ja tekee välillä tyhmiäkin juttuja, mutta niiden kanssa on elettävä.

Äänikirjaan on sisällytetty myös 17 alkuperäisraitaa.

– Jengi on tykännyt, ettei biisiä, josta kerron, tarvitse kaivaa mistään vaan se pärähtää tulemaan saman tien.

Palataan Kuopio-muistoihin.

– Kuopiosta tulee ensimmäiseksi mieleen iki-ihana Renkku ja sen uskomattomat bileet. Kävimme Renkussa keikalla useamman kerran talvessa ja joskus vain jäimme sinne yöksi keikkamatkoillamme. Kerran jäimme katsomaan Kirkaa, kun muutakaan tekemistä ei muka vapaapäivänä ollut.

Popedalla oli jo tuolloin Kuopion seudulla tanakka fanikunta.

– Fanit toivat meille Renkkuun kalakukkoa. Se oli juhlahetki. Terveisiä vaan näille Leppävirran faneille.

Kun Dingo majoittui Renkkuun samaan aikaan, pyysi Pauli Jontun Sampoon muikuille.

– Jontulla oli yllään Dingo-vaatetus. Kun hän näki ravintolan silloisen karvalakkipuolen, pelkäsi hän saavansa turpaan ja käännyimme pois.

Viimeksi Mustajärvi pistäytyi Sampoon muikuille nyt kesällä.

– Sampo on hieno paikka ja ruoka erittäin hyvää.