Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opas johdatti Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen taiteen äärelle

Kierroksen käsikirjoittanut Kirsti Häkkinen Kuopion Oppaista: "Olen saanut taiteilijoilta ihan autenttista tietoa teosten syntyprosesseista".

Mitä näet tässä teoksessa? kysyy opas Kirsti Häkkinen, kun ryhmä taiteesta kiinnostuneita on asettautunut ensimmäisen esiteltävän taideteoksen äärelle Itä-Suomen yliopiston Snellmania-rakennuksen luentosalissa.

– Pikakirjoitusta, Kallaveden ja Puijon metsän ja metsän tarinan, kuului vastauksia yleisöstä.

Osallistavaa otetta harjoittava opas nyökkää ja sanoo kaikkien olleen oikeilla jäljillä.

– Kyseessä on Katja Kontoniemen ja Kuopion Muotoiluakatemian työryhmän tekstiiliteos Teon sanat vuodelta 2002. Taidetekstiili on kunnianosoitus Urho Kekkoselle, Häkkinen taustoittaa.

– Luonnosteluvaiheessa värien valintaan vaikutti se, että presidentti tunnettiin ihmisenä, jolle luonto oli lähellä sydäntä. Vallitsevina väreinä ovat metsän vihreä ja veden sininen. Teon sanat -nimi tulee siitä, että Kekkonen oli kova kirjoittamaan kirjeitä käsin itse. Kirjoitus on skannattu Kekkosen kirjeistä ja ne on tyylitelty taideteoksen uppoutuviksi, Häkkinen kertoo.

Puolentoista tunnin mittainen kierros on Kuopion Oppaat ry:n opas Kirsti Häkkisen käsikirjoittama ja uusi opastettu kierros Kuopion Oppaiden tarjonnassa.

– Kierros on alun perin tehty Itä-Suomen yliopiston alumnipäivään, jossa se toteutettiin hieman lyhyempänä versiona. Olen käsikirjoittanut kierrosta lisää, ja olen päässyt haastattelemaan muutamaa taiteilijaa, joiden teos löytyy Kuopion kampukselta, hän mainitsee.

– Olen saanut taiteilijoilta ihan autenttista tietoa teosten syntyprosesseista.

Paikalle yllätysvieraaksi oli saatu joensuulainen keramiikkataiteilija Marjaana Rotko, jonka käsialaa on veistos nimeltään Kaari Snellmania-rakennuksen aulassa. Teos on rakukeraamiikkaa, ja raku on vanha japanilainen keramiikan polttotekniikka.

– Teos on mielestäni kestänyt tyylillisesti hyvin aikaa. Siinä on klassiset ja selkeät muodot, hän totesi.

Veistos on 1980-luvulta, jolloin Rotko opiskeli keramiikka-alaa Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

Kansainvälisenä matkailuoppaan päivänä 21. helmikuuta kierrokselle osallistui reilu parikymmentä kuulijaa, joita Häkkinen kierrätti teosten äärellä niin Snellmania-, kuin Canthia- ja Medistudia-rakennuksissa.

Kierrokseen kuului myös otteita paitsi Kuopion, myös Savilahden alueen ja yliopiston synnyn historiasta.

– Nimi Savo tunnetaan historian kirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1323 Pähkinäsaaren rauhankirjassa, jossa käytetään nimeä Savilaksi tai Savolaksi, Kirsti Häkkinen valotti.

– Laajimmillaan Savilahden tilaan kuului koko Neulaniemi, josta eteläraja ulottui Kolmisoppeen saakka.

Matkan varrella ryhmä tutustui myös ulkoa löytyviin taideteoksiin, Snellmanian nurkalla kuvanveistäjä Terho Sakin Primavera-teokseen ja vedestä nousevaan lintuparveen, Markku Viitasalon Lentoon-teokseen.

Kuopion Oppaat ry:n puheenjohtaja Kirsi Vartia kertoi, että paikallinen yhdistys halusi tarjota maksuttoman opastetun kierroksen kansainvälisenä oppaan päivänä.

– Kyseessä on uusi kierros, joka on rakennettu tämän talven aikana. Tavoitteenamme on rakentaa joka talvi jotakin uutta tarjontaamme, hän mainitsi.

Kuopion Oppaat on 47-vuotias opasyhdistys, jonka jäsenet toimivat opastustehtävissä Kuopion alueella. Oppaat palvelevat niin kotimaisia kuin ulkomaisia matkailijoita.